reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Czyli nie trzeba brac lekow przez cala ciaze? Od czego to zalezy... troche sie zalamalam

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Wszystko jest indywidualnie. Progesteron do momentu aż łożysko się rozwinie - koło 11-12 tc. I zmniejsza się go stopniowo od mniej więcej 8 tc. Estrofem jest tani i tez nie bierze się długo. Heparyna po serduszku jest już refundowana w pl. I nie każdy ja bierze. Progesterony bierzemy różne i w różnych dawkach. Poza Polska jest dostępny utrogestan. Kosztuje 5 -6 euro za 30x100 a jest tej samej klasy co drogi dostępny w Polsce lutinus jeśli idzie o wchanialnosc i o wiele fajniejszy jeśli idzie o aplikacje (bez tej paskudnej krzemionki)

reklama
Dziewczyny jak to jest z tymi lekami po transferze, już w ciąży. Teraz mam niezłego stresa bo my mieszkamy w uk i nawet nie chce myslec jakie ceny tych leków są u nas... czy lekarz może wypisać recepte na całą ciąże żeby kupić to wszystko "na zapas" czy co jakiś czas trzeba robic badania i wtedy on dopasowuje dawkę? Dodam że do in vitro podchodzimy w Polsce

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom
Ja sie w UK nigdy nie leczylam , ale nasluchalam sie opowiesci jak z mega horroru jesli chodzi o podejscie lekarzy do in vitro. Zabezpiecz sie lekami na ile sie da bo w UK nikt ci nie wypisze rezepty, chyba ze znajdziesz polskiego lekarza. Dziewczyny ktore tam podchodzily opowiadaly ze nawet po kryo nie dostawaly lekow , nz zasadzie co ma byc to bedzie, natura wybierze. Wiec kupuj hurtowo w Pl zanim wrocisz i sie okaze ze nie masz lekow i pierwsze Usg zrobia ci w 12 tyg.
Tyle od dziewczyn ktore mialy przyjemnosc w UK robic in vitro. Mozliwe ze sa jakies normalne kliniki i lekarze , tylko gdzie chcesz ich szukac?

Czyli nie trzeba brac lekow przez cala ciaze? Od czego to zalezy... troche sie zalamalam

Niektóre dziewczyny biorą przez całą ciążę leki, ale to zależy od problemu. Ja brałam acard do 7tc, progesteron i estrogeny (estrofem) powiedzmy do 12tc i od tamtej pory nic (oprócz oczywiście witamin i bardzo rzadko nospy).
Lepiej więc podpytac lekarza i w razie czego wziąć receptę na dłuższy okres. Ale może się też okazać, że leki będziesz mogła odstawić w miarę szybko (nie brać przez całą ciążę) i problem się sam rozwiąże.

Od przebiegu ciazy, chorób towarzyszących. Czasem jest tak ze dziewczyny nie biorą nic od początku jak podchodzą na naturalnym i są odważne... (ja raz tak podeszłam tylko z encortonem. Potem już nie ma mowy, bieore progesteron i to w różnych formach. I heparynę bo żylaki i ogolnie gęsta krew)

Ja sie w UK nigdy nie leczylam , ale nasluchalam sie opowiesci jak z mega horroru jesli chodzi o podejscie lekarzy do in vitro. Zabezpiecz sie lekami na ile sie da bo w UK nikt ci nie wypisze rezepty, chyba ze znajdziesz polskiego lekarza. Dziewczyny ktore tam podchodzily opowiadaly ze nawet po kryo nie dostawaly lekow , nz zasadzie co ma byc to bedzie, natura wybierze. Wiec kupuj hurtowo w Pl zanim wrocisz i sie okaze ze nie masz lekow i pierwsze Usg zrobia ci w 12 tyg.
Tyle od dziewczyn ktore mialy przyjemnosc w UK robic in vitro. Mozliwe ze sa jakies normalne kliniki i lekarze , tylko gdzie chcesz ich szukac?

My podchodzimy do ivf w Bialymstoku. Mieszkamy w Londynie, jest tu wiele prywatnych Polskich przychodni. Będę musiała poszukać opinii do którego lekarza się udać... na wizytę seruszkową itd. Bo na NHS nie traktują ciąży do 12 tygodnia.

Dziolchy help. Jitro musze wykonac dla Pasnika badanie test IMK i CBA i wlasnie sie dowiedzialam ze w miim Alabie tego nie robia!!dobrze ze mnie cos tknelo i sprawdzilam. Dajcie znak gdzie mozna to wykonac w Wawie??? Z gory dzieki

Napisane na SM-J530F w aplikacji Forum BabyBoom

Niektóre dziewczyny biorą przez całą ciążę leki, ale to zależy od problemu. Ja brałam acard do 7tc, progesteron i estrogeny (estrofem) powiedzmy do 12tc i od tamtej pory nic (oprócz oczywiście witamin i bardzo rzadko nospy).
Lepiej więc podpytac lekarza i w razie czego wziąć receptę na dłuższy okres. Ale może się też okazać, że leki będziesz mogła odstawić w miarę szybko (nie brać przez całą ciążę) i problem się sam rozwiąże.

A jaki problem moze byc wskazaniem do brania tych leków?

Witam wszystkich.
Podpowiedzcie mi,którą klinikę wybrać? Mam straszny mętlik w głowie, im więcej szukam i czytam tym jestem bardziej skolowana. Jestem z województwa mazowieckiego,więc może to być Warszawa albo Łódź. Proszę pomóżcie...

Witam,
My jesteśmy w invimed, maja różne opinie. Mysmy poszli bo medicover nas skierował, nawet nie szukaliśmy opinii w necie, z marszu się wszystko zadziało.
Zgodzę z opiniami, że są fachowcami bez zbędnych emocji. Jeśli potrzebujesz poklepania po ramieniu i troski dobrej cioci tam tego nie dostaniesz, ale widać, że znają się i ja ufam swojemu lekarzowi. Nie zgadzam się też, że obarczają zbędnymi badaniami. Widać też, że są bardzo etyczni.
Pozdrawiam. ;)

reklama
Kochana, jakies rzeczy typu ipl itp bola mniej lub wcale, kosztuja rowniez mniej, ale one dzialaja na krotko. A te ktore faktycznie maja dobre dzialanie dlugofalowe (ja kiedys golilam nogi codziennie, bikini odrastalo brzydko i widocznie po 8h, a teraz wystarczy mi przejechac 1 x na 1-2 tyg) bola jak nie wiem i sa drogie. Ale da sie to ogarnac.
Tez spoko ze placisz co ok 6tyg za zabieg wiec to nie jest tak ze wyskakujesz z duzej gotowki jednorazowo [emoji5]

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Z perspektywy czasu żałuje IPl, efekt był krótki. Włosy się rzeczywiście mocno przerzedziły, ale po pół roku wszystko wróciło „do normy” . Ale widzę po koleżankach że diodowe lasery rzeczywiście działają.

Do góry