reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Czyli nie trzeba brac lekow przez cala ciaze? Od czego to zalezy... troche sie zalamalam

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
No ja bralam tak jak mowie do 11tc gdzies. Cala ciaze mam heparyne tylko a ten duphaston teraz z uwagi.na ostroznosc chyba gin prowadzacy(nie z kliniki) mi przepisal. A nie wiem dlaczego niektore biora całą ciążę. Standardowo leki sa podawane do czasu przejęcia funkcji przez łożysko

reklama
A jaki problem moze byc wskazaniem do brania tych leków?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
To wszystko indywidualna sprawa. Jaki jest powód, że nie można zajść w ciąże, plamienia, poronienia oraz podejście lekarza itd. Ja brałam dosyć tanie leki miesięcznie w maksue 250zł wydawałam nA estrofem, luteine dopochwowo i duphaston. Estrofem ok 10 tyg odstawiony, duphaston ok 14 tyg a luteine brałam do 16 i to też bardziej wynikało z tego ze poprostu miałam tabletki i lekarz kazał skończyć opakowania. Ogólnie większość dziewczyn po 12 tyg schodzi z leków. Niektóre nie tolerują luteiny bo strasznie podrażnia i np jest lutinus ale on juz jest bardzo drogi bo na tydzien ok 250 zl mi lekarz przepisał w razie wu, ale przemęczyłam się z luteiną.

Wszystko jest indywidualnie. Progesteron do momentu aż łożysko się rozwinie - koło 11-12 tc. I zmniejsza się go stopniowo od mniej więcej 8 tc. Estrofem jest tani i tez nie bierze się długo. Heparyna po serduszku jest już refundowana w pl. I nie każdy ja bierze. Progesterony bierzemy różne i w różnych dawkach. Poza Polska jest dostępny utrogestan. Kosztuje 5 -6 euro za 30x100 a jest tej samej klasy co drogi dostępny w Polsce lutinus jeśli idzie o wchanialnosc i o wiele fajniejszy jeśli idzie o aplikacje (bez tej paskudnej krzemionki)

No niestety heparyna nie jest refundowana, chyba że się ma znajomego lekarza, któremu się chce kombinować, lub wskazania od hematologa.

Hej dziewczyny mam problem byłam w sobotę i u lekarza pierwszego kontaktu dostałam antybiotyk mam kaszel i katar i ogólnie jestem osłabiona ledwo mówię i mam jakąś biala plamę w gardle taką jak by rana i nie qiem czy iść do pracy na 13 czy iść do lekarza swojego po l4 w czwartek mam Ginekologa i nie wiwm co robić czuje sie kiepsko pomocy co byście zrobiły???
Idz do lekarza. A ta biala plama w gardle moze oznaczac angine ropna albo np.afte. teraz jest taki chory czas ze lepiej tego nie przeziebic. Wez l

To wszystko indywidualna sprawa. Jaki jest powód, że nie można zajść w ciąże, plamienia, poronienia oraz podejście lekarza itd. Ja brałam dosyć tanie leki miesięcznie w maksue 250zł wydawałam nA estrofem, luteine dopochwowo i duphaston. Estrofem ok 10 tyg odstawiony, duphaston ok 14 tyg a luteine brałam do 16 i to też bardziej wynikało z tego ze poprostu miałam tabletki i lekarz kazał skończyć opakowania. Ogólnie większość dziewczyn po 12 tyg schodzi z leków. Niektóre nie tolerują luteiny bo strasznie podrażnia i np jest lutinus ale on juz jest bardzo drogi bo na tydzien ok 250 zl mi lekarz przepisał w razie wu, ale przemęczyłam się z luteiną.
To ja potrzebowalam 2 opakowania na tydzien i juz prawie 4 stowy byly nie moje

Hej dziewczyny mam problem byłam w sobotę i u lekarza pierwszego kontaktu dostałam antybiotyk mam kaszel i katar i ogólnie jestem osłabiona ledwo mówię i mam jakąś biala plamę w gardle taką jak by rana i nie qiem czy iść do pracy na 13 czy iść do lekarza swojego po l4 w czwartek mam Ginekologa i nie wiwm co robić czuje sie kiepsko pomocy co byście zrobiły???
Ja bym poszla po l4. W koncu na crio musisz byc zdrowa

Napisane na SM-J530F w aplikacji Forum BabyBoom

Wszystko jest indywidualnie. Progesteron do momentu aż łożysko się rozwinie - koło 11-12 tc. I zmniejsza się go stopniowo od mniej więcej 8 tc. Estrofem jest tani i tez nie bierze się długo. Heparyna po serduszku jest już refundowana w pl. I nie każdy ja bierze. Progesterony bierzemy różne i w różnych dawkach. Poza Polska jest dostępny utrogestan. Kosztuje 5 -6 euro za 30x100 a jest tej samej klasy co drogi dostępny w Polsce lutinus jeśli idzie o wchanialnosc i o wiele fajniejszy jeśli idzie o aplikacje (bez tej paskudnej krzemionki)
Niestety zeby miec refundacje na heparyne to musisz miec problem z krzepliwoscia czy inne konkretne wskazania medyczne poparte wynikami. Ja mam chyba tez z ostroznosci i sie na refundacje nie lapie:/

reklama
Dziolchy help. Jitro musze wykonac dla Pasnika badanie test IMK i CBA i wlasnie sie dowiedzialam ze w miim Alabie tego nie robia!!dobrze ze mnie cos tknelo i sprawdzilam. Dajcie znak gdzie mozna to wykonac w Wawie??? Z gory dzieki

Napisane na SM-J530F w aplikacji Forum BabyBoom
To chyba dupa bo na te wyniki sie dłużej czeka. Ja mialam CBA i chyba po ok tygodnou byly wyniki. Ja robilam to u Pasnika

Do góry