reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Czyli nie trzeba brac lekow przez cala ciaze? Od czego to zalezy... troche sie zalamalam

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
No ja bralam tak jak mowie do 11tc gdzies. Cala ciaze mam heparyne tylko a ten duphaston teraz z uwagi.na ostroznosc chyba gin prowadzacy(nie z kliniki) mi przepisal. A nie wiem dlaczego niektore biora całą ciążę. Standardowo leki sa podawane do czasu przejęcia funkcji przez łożysko

reklama
A jaki problem moze byc wskazaniem do brania tych leków?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
To wszystko indywidualna sprawa. Jaki jest powód, że nie można zajść w ciąże, plamienia, poronienia oraz podejście lekarza itd. Ja brałam dosyć tanie leki miesięcznie w maksue 250zł wydawałam nA estrofem, luteine dopochwowo i duphaston. Estrofem ok 10 tyg odstawiony, duphaston ok 14 tyg a luteine brałam do 16 i to też bardziej wynikało z tego ze poprostu miałam tabletki i lekarz kazał skończyć opakowania. Ogólnie większość dziewczyn po 12 tyg schodzi z leków. Niektóre nie tolerują luteiny bo strasznie podrażnia i np jest lutinus ale on juz jest bardzo drogi bo na tydzien ok 250 zl mi lekarz przepisał w razie wu, ale przemęczyłam się z luteiną.

Wszystko jest indywidualnie. Progesteron do momentu aż łożysko się rozwinie - koło 11-12 tc. I zmniejsza się go stopniowo od mniej więcej 8 tc. Estrofem jest tani i tez nie bierze się długo. Heparyna po serduszku jest już refundowana w pl. I nie każdy ja bierze. Progesterony bierzemy różne i w różnych dawkach. Poza Polska jest dostępny utrogestan. Kosztuje 5 -6 euro za 30x100 a jest tej samej klasy co drogi dostępny w Polsce lutinus jeśli idzie o wchanialnosc i o wiele fajniejszy jeśli idzie o aplikacje (bez tej paskudnej krzemionki)

No niestety heparyna nie jest refundowana, chyba że się ma znajomego lekarza, któremu się chce kombinować, lub wskazania od hematologa.

Hej dziewczyny mam problem byłam w sobotę i u lekarza pierwszego kontaktu dostałam antybiotyk mam kaszel i katar i ogólnie jestem osłabiona ledwo mówię i mam jakąś biala plamę w gardle taką jak by rana i nie qiem czy iść do pracy na 13 czy iść do lekarza swojego po l4 w czwartek mam Ginekologa i nie wiwm co robić czuje sie kiepsko pomocy co byście zrobiły???
Idz do lekarza. A ta biala plama w gardle moze oznaczac angine ropna albo np.afte. teraz jest taki chory czas ze lepiej tego nie przeziebic. Wez l

To wszystko indywidualna sprawa. Jaki jest powód, że nie można zajść w ciąże, plamienia, poronienia oraz podejście lekarza itd. Ja brałam dosyć tanie leki miesięcznie w maksue 250zł wydawałam nA estrofem, luteine dopochwowo i duphaston. Estrofem ok 10 tyg odstawiony, duphaston ok 14 tyg a luteine brałam do 16 i to też bardziej wynikało z tego ze poprostu miałam tabletki i lekarz kazał skończyć opakowania. Ogólnie większość dziewczyn po 12 tyg schodzi z leków. Niektóre nie tolerują luteiny bo strasznie podrażnia i np jest lutinus ale on juz jest bardzo drogi bo na tydzien ok 250 zl mi lekarz przepisał w razie wu, ale przemęczyłam się z luteiną.
To ja potrzebowalam 2 opakowania na tydzien i juz prawie 4 stowy byly nie moje

Hej dziewczyny mam problem byłam w sobotę i u lekarza pierwszego kontaktu dostałam antybiotyk mam kaszel i katar i ogólnie jestem osłabiona ledwo mówię i mam jakąś biala plamę w gardle taką jak by rana i nie qiem czy iść do pracy na 13 czy iść do lekarza swojego po l4 w czwartek mam Ginekologa i nie wiwm co robić czuje sie kiepsko pomocy co byście zrobiły???
Ja bym poszla po l4. W koncu na crio musisz byc zdrowa

Napisane na SM-J530F w aplikacji Forum BabyBoom

Wszystko jest indywidualnie. Progesteron do momentu aż łożysko się rozwinie - koło 11-12 tc. I zmniejsza się go stopniowo od mniej więcej 8 tc. Estrofem jest tani i tez nie bierze się długo. Heparyna po serduszku jest już refundowana w pl. I nie każdy ja bierze. Progesterony bierzemy różne i w różnych dawkach. Poza Polska jest dostępny utrogestan. Kosztuje 5 -6 euro za 30x100 a jest tej samej klasy co drogi dostępny w Polsce lutinus jeśli idzie o wchanialnosc i o wiele fajniejszy jeśli idzie o aplikacje (bez tej paskudnej krzemionki)
Niestety zeby miec refundacje na heparyne to musisz miec problem z krzepliwoscia czy inne konkretne wskazania medyczne poparte wynikami. Ja mam chyba tez z ostroznosci i sie na refundacje nie lapie:/

reklama
Dziolchy help. Jitro musze wykonac dla Pasnika badanie test IMK i CBA i wlasnie sie dowiedzialam ze w miim Alabie tego nie robia!!dobrze ze mnie cos tknelo i sprawdzilam. Dajcie znak gdzie mozna to wykonac w Wawie??? Z gory dzieki

Napisane na SM-J530F w aplikacji Forum BabyBoom
To chyba dupa bo na te wyniki sie dłużej czeka. Ja mialam CBA i chyba po ok tygodnou byly wyniki. Ja robilam to u Pasnika

Do góry