Agatulus181
Zaangażowana w BB
Oj bardzo bym chciała , dziękuję :-*Przyłączam się do zyczen kochane
Cudownych widokow❤❤❤
@Agatulus181 przytul maluszka na 9 miesiecy
MILEGO DNIA KOCHANE❤
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Oj bardzo bym chciała , dziękuję :-*Przyłączam się do zyczen kochane
Cudownych widokow❤❤❤
@Agatulus181 przytul maluszka na 9 miesiecy
MILEGO DNIA KOCHANE❤
Tez pracuje w "duzej instytucji" i tez oni mi placaMi wyliczaja średnia w którą wchodzą też premie (nie tylko podstawa). W związku z tym, że moja firma jest bardzo duża to ZUS wypłaca firmie pieniądze a firma mi (jeśli firma jest mała to ZUS wypłaca bezpośrednio pracownikowi).
Warto też wiedzieć, że jeśli ZUS dostanie zwolnienie za późno w danym miesiącu to wyrównanie będzie w kolejnym np.
Ja dostaję wypłatę ostatniego dnia miesiąca, zwolnienie skończyło mi się tydzień wczesniej i wtedy byłam na wizycie gdzie lekarz przedłużył to L4. Nim ZUS je zarejestrował dostałam wypłatę tak jakbym ten ostatni tydzień pracowała a przy kolejnej wypłacie dostałam za ten tydzień płatne chorobowe (czyli liczone z weekendami i Świętami).
Oj to trzebs bedzie zrobic wojneNo właśnie policzyłam i brakuje parę stów czeka mnie dzień z kalkulatorem, ciekawe jak mi te ostatnie miesiące naliczyli
Jak już napisałam misis mnie też się wydawało, że "brakuje" mi 300zł za luty, skoro mam STAŁA stawkę, ale okazało się, że nie :-\ odliczyli mi jakieś pierdoły, stwierdzili, że przez to że luty był taki krótki, a liczy się średnio w moim przypadku 76zł za dzień, więc w marcu będzie więcej :-\ nie wiem o co chodzi, bo kiepsko mi to wytłumaczyli, plus moja wściekłość wykluczyła trzeźwe myślenie...
Ja bym moze do ZUSU z tym.poszlaJeżeli średnią za dzień masz 76 zł, a luty był krótszy o 2 dni, to powinnaś dostać 152 zł mniej a nie 300. Ja to przynajmniej tak rozumiem. A kto może skontrolować firmę czy dobrze nalicza? Jakbym zaniosła kwitki do inspekcji pracy to by mi to policzyli na miejscu?
Dlatego, ja tego nie rozumiem :-) ale wolę dla bezpieczeństwa siedzieć w domu, niż narażać Bąbla.Jeżeli średnią za dzień masz 76 zł, a luty był krótszy o 2 dni, to powinnaś dostać 152 zł mniej a nie 300. Ja to przynajmniej tak rozumiem. A kto może skontrolować firmę czy dobrze nalicza? Jakbym zaniosła kwitki do inspekcji pracy to by mi to policzyli na miejscu?
W Niemczech to samo też nie traktują poważnie ciazy w pierwszych tygodniach. Ja cały czas pracuje, w dodatku fizycznie. Raz jest lżej, raz ciężej, ale co zrobić....Czytam wasze wypowiedzi na temat zwolnień z pracy na początku ciąży. Czy pracujecie fizycznie czy macie lekką pracę ale wolicie nie ryzykować? Moja praca jest w miarę lekka, obecnie zajmuje się dziećmi, jedynym większym wysiłkiem jest półgodzinny spacer do szkoły dwa razy dziennie i takie podstawowe czynności które każda z nas wykonuje w domu. Dodatkowo raz w tygodniu sprzątam cały dom. W anglii ciąży nie traktują niestety tak jak w polsce, do 12 tygodnia to dla nich nie ciąża i trochę się boję jak moja szefowa podejdzie do tematu... na razie wie że jedziemy do Polski na 5 tygodni i wie też po co. Czy uważacie że jeśli będę w ciąży to powinnam twardo trzymać się tego że teraz nie powinnam się wysilać, odmówić sprzątania domu już od samego początku czy to lekka przesada? Ludzie którzy nie mają problemów z zajściem w ciąże chyba nie wiedzą przez co my przechodzimy i jak bardzo czekamy na mały cud...
Sent from my iPhone using Forum BabyBoom
W Niemczech to samo też nie traktują poważnie ciazy w pierwszych tygodniach. Ja cały czas pracuje, w dodatku fizycznie. Raz jest lżej, raz ciężej, ale co zrobić....
Odpisał mi docent wczoraj że mamy przyjechaćZadzwon sobie tam na pewno ale ja pierwsze szczepienia mialam w Krakowie. Wlasnie pytalam meza o to i sobie przypomniałam ze babka w rejestracji tam mowila ze nawet lepiej jak facet jest przeziebiony bo w tedy jest więcej limfocytow i maz mi przyznał racje ze faktycznie cos takiego bylo mowione.