reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

@mmileczkaa @shaggy @Molly007 ✊✊✊ za wasze maleństwa ❤ niech dalej zdrowo rosną i serduszka pięknie biją ❤❤❤
@RedHotChiliPepper28 Ale leci ten czas !! ;) niech maluszek da się pięknie zmierzyć i niech dalej zdrowo się rozwija ! ✊

Mamusie czekamy na fotki :)

@Agatulus181 zaciskaj mocno nogi !! Niech kropek zostanie z Tobą na najbliższe 9miesiecy ✊✊✊

MIŁEGO DNIA KOCHANE! ❤
Czy są jeszcze jakieś wizyty do wpisania ? Zgłaszać się :D
Dziewczyny pieknych widokow ❤❤❤❤ i kciuki za udany transfer✊✊✊✊✊

reklama
A jakie objawy by Cię uspokoiły? Mnie piersi bolały dopiero ok 8tc, ani razu nie żygałam, nie chciało mi się spać. Nie zwracaj na nie uwagi bo to naprawdę jest bardzo indywidualna sprawa. Najwazniejszy objaw (dwie kreski na teście) masz, wiec przestań się stresować i uwierz w swojego dzieciaka:)

Cieżko po tak długim czasie i po tych wszystkich przejściach od razu uwierzyć [emoji22]mam jednak nadzieję, że tym razem będzie już dobrze [emoji1307][emoji1307]i, że za 9 miesięcy przywitamy na świecie nasze maleństwo [emoji7][emoji173]️[emoji173]️[emoji7][emoji7]dzięki dziewczyny @zylwia @Iskra_82 i wszystkie dobre duszyczki [emoji8][emoji8][emoji8]jesteście niezastąpione [emoji1303]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Mi sie wydaje ze beda Ci liczyc od podstawy bo to tez pewno masz na umowie ale ja sie nie znam. A wieksza bedziesz miec na pewno. Mi sue bardziej oplacs byc na l4 ciazowym niz do roboty chodzic:)

Mi wyliczaja średnia w którą wchodzą też premie (nie tylko podstawa). W związku z tym, że moja firma jest bardzo duża to ZUS wypłaca firmie pieniądze a firma mi (jeśli firma jest mała to ZUS wypłaca bezpośrednio pracownikowi).
Warto też wiedzieć, że jeśli ZUS dostanie zwolnienie za późno w danym miesiącu to wyrównanie będzie w kolejnym np.
Ja dostaję wypłatę ostatniego dnia miesiąca, zwolnienie skończyło mi się tydzień wczesniej i wtedy byłam na wizycie gdzie lekarz przedłużył to L4. Nim ZUS je zarejestrował dostałam wypłatę tak jakbym ten ostatni tydzień pracowała a przy kolejnej wypłacie dostałam za ten tydzień płatne chorobowe (czyli liczone z weekendami i Świętami).

Ja mam tak jak Ty, podstawa + premia i powinnaś mieć więcej bo jest to liczona średnia z ostatnich 12mcy. Owszem te 3mce zaniżyły Ci ją. Ja będąc na l4 nie odczuwam tego zarabiam tyle co jak pracowałam. Możesz sama to sobie obliczyć wszystkie pensje z 12mcy/12 i zobaczysz ile powinnaś dostawać. I jak coś Ci się nie zgadza zgłoś do hr.

No właśnie policzyłam i brakuje parę stów:angry: czeka mnie dzień z kalkulatorem, ciekawe jak mi te ostatnie miesiące naliczyli :oo2:

Cieżko po tak długim czasie i po tych wszystkich przejściach od razu uwierzyć [emoji22]mam jednak nadzieję, że tym razem będzie już dobrze [emoji1307][emoji1307]i, że za 9 miesięcy przywitamy na świecie nasze maleństwo [emoji7][emoji173]️[emoji173]️[emoji7][emoji7]dzięki dziewczyny @zylwia @Iskra_82 i wszystkie dobre duszyczki [emoji8][emoji8][emoji8]jesteście niezastąpione [emoji1303]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Kochana, trzeba cieszyć się tymi wszystkimi kolejnymi krokami, które przybliżają nas do trzymania Maleństwa w ramionach. Pierwszym z nich jest pozytywna beta i jej przyrost, skup się teraz na tym :). A objawy są rzeczą tak indywidualna, że porównywanie się do innych nie ma żadnego sensu. Trzymam kciuki :)

Mi wyliczaja średnia w którą wchodzą też premie (nie tylko podstawa). W związku z tym, że moja firma jest bardzo duża to ZUS wypłaca firmie pieniądze a firma mi (jeśli firma jest mała to ZUS wypłaca bezpośrednio pracownikowi).
Warto też wiedzieć, że jeśli ZUS dostanie zwolnienie za późno w danym miesiącu to wyrównanie będzie w kolejnym np.
Ja dostaję wypłatę ostatniego dnia miesiąca, zwolnienie skończyło mi się tydzień wczesniej i wtedy byłam na wizycie gdzie lekarz przedłużył to L4. Nim ZUS je zarejestrował dostałam wypłatę tak jakbym ten ostatni tydzień pracowała a przy kolejnej wypłacie dostałam za ten tydzień płatne chorobowe (czyli liczone z weekendami i Świętami).

No ale jak zus przelewa firmie, a firma Tobie, to kto nalicza tą kwotę? Zus, czy pracodawca wylicza i przekazuje zusowi ile ma przelać? Moja firma niestety lubi się "mylić", więc jak to kontrolować?

A masz stala pensje? Ja mam stala i w zaleznosci od dlugosci miesiaca i chyba ilosci dni ustawowo wolnych od pracy pensje mam wyzsza bo wczodza właśnie te niedziele i swieta. Np pracujac mialsm 1995 zl na lape a ostatnio mialam pensje 2210 bo luty byl krotszy a za styczen 2250 oczywiscie z jakimiś groszami z tym ze tak jak mowie ja mam pensje stala, nie msm zadnych premii ani innych dodatkow
to zazdroszczę :-D ja mimo stałej stawki, po odliczeniu wszystkiego i podziału na 12 miesięcy za luty dostałam 300zł mniej, bo był takim krótkim miesiącem :-\ i wyszła mi średnia stawka za dzień ok. 76zł. Nie do końca zrozumiałam tłumaczenia księgowości, bo byłam tak wściekła, jak zobaczyłam ile dostałam, ale trudno...

reklama
No właśnie policzyłam i brakuje parę stów:angry: czeka mnie dzień z kalkulatorem, ciekawe jak mi te ostatnie miesiące naliczyli :oo2:
Jak już napisałam misis mnie też się wydawało, że "brakuje" mi 300zł za luty, skoro mam STAŁA stawkę, ale okazało się, że nie :-\ odliczyli mi jakieś pierdoły, stwierdzili, że przez to że luty był taki krótki, a liczy się średnio w moim przypadku 76zł za dzień, więc w marcu będzie więcej :-\ nie wiem o co chodzi, bo kiepsko mi to wytłumaczyli, plus moja wściekłość wykluczyła trzeźwe myślenie...

Do góry