reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

spakowana wszyscy czekaja i mowia do brzucha wychudzi juz bo ci tam ciasno:tak: ale on jeszcze niechce widocznie jest mu tam dobrze. ja to fatalnie znosze ta ciaze chodzic juz malo co chodze ja od samochodu do szpitala niemoge dojsc albo z domu do sklepu co mam przejsc tylko prezz ulice strasznie mnie nogi bola biodra spac niemoge na bokach a juz tym bardziej na plecach,ciagle spac mi sie chce bo w nocy sie niewysypiam maly urzadza wojarze w nocy o tych samych porach,a rano jak zapadam w sen corka mnie budzi.

reklama
Czesc kochane KOBITKI !!!!

Gienek, bdb wiadomosci!!! PO takiej wizycie mam nadzieje,ze juz zaden lekarz Cie nie zdenerwuje, niczego sie nie doszuka i nie zmartwi swoimi dziwnymi teoriami. Zycze , by teraz juz na prawde ciaza przebiegla spokojnie. :tak:

Zosia, przyznam,ze zaniemialam po opisie Twojej ostatniej wizyty u lekarza. A co on pie...rzy ,ze nie bada sie TSH, bo hormon ten nie ulega zmianie podczas ciazy.Uuuuuuuuuuuuuu, chyba ma przedwojenna szkole skonczona i przez te wiecej niz pol wieku nie raczyl sie doksztalcac. Strach sie bac a co dopiero leczyc, czy prowadzic ciaze u takiego "specjalisty".

Marcikuk, a Ty bierzesz jakies suplementy? W ciazy bardzo wazne jest zelazo, koniecznie trzeba brac z wit. C, zeby zwiekrzyc wchlanianie zelaza przez organizm.

Kasika
, wyobrazam sobie,ze juz bys chciala tulic Malenstwo. Chyba najgorsze sa te ostatnie tygodnie i dni.Jesli tylko mozesz, musisz sie starac chodzic.Znajoma wlasnie lezala i mala nie chciala wyjsc, tak jej dobrze bylo w brzusiu mamy. Przypomnij mi na kiedy masz termin? Na poczatku wrzesnia, 5? Tak?

Elala, dziekuje. Sadze,ze ten brzuch i bol glowy, to byl zwiastun owulacji. Teraz czuje sie juz lepiej.Czasami mnie cos tam zaboli czy pociagnie w brzuchu ale mama nadzieje ,ze to endo szykuje wygodne poslanko dla Maluszkow ;-) Samopoczucie jak narazie dobre ale na 100% bede miec stersa w poniedzialek. Godziny transferu nie znam, gdyz labo jest jeszcze na urlopie. Lekarka wyslala maila do szefa labo a my mamy do nich zadzwonic rano by umowic sie na godzine.
A ty jak sie czujesz podczas przygotowan do crio?

Eevlee i Lucy777, &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& i daje Wam wirtualnego kopniaka na szczescie!!!!! ;-)
Jak Wasze nastroje? Dzis WIELKI DZIEN.

Znowu mnie denerwuje ten progesteron. Rano wielka powodz i jak ja mam miec pewnosc ,ze to co mialo sie wchlonac sie wchlonelo. achhh chyba bede brac doustnie rano po jeden kapsulce a wieczorem dowcipnie.

MILEGO DNIA!!!!

Agapl i dziewczyny przepraszam że zestresowałam Was tymi info o progesteronie. Taką teorie że jesli jest za wysoki progesteron to nie robi się transferu znalazłam kilkukrotnie na forach bociana, jak dziewczyny pisały ze miały własnie mieć odwołany transfer z powodu za wysokiego progestreonu. Wydaje mi się że dr Gizler też jest tego wyznawcą bo pamiętam że u jednej koleżanki z Invimedu przed transferem okazało się ze jest torbiel, które to często powoduja wzrost progesteronu i dr kazał jej robic badanie poziomu progesteronu żeby sprawdzic czy mozna zrobic transfer. Wiecie ta moja wiedza to taka zdobyta na forach i stronach eksperckich na bocianie. No i z tego co wiem że za wzrost endo odpowiada estardiol, dlatego tez przy crio jesli jest za małe endo to wprowadza się suplementację estrofemem, żeby urosło. Progesteron natomiast wytwarzany jest przez ciałko żółte i łożysko (w czasie ciąży). Wydzielanie progesteronu wzrasta po owulacji, co przygotowuje błonę śluzową macicy na przyjęcie zapłodnionego jaja. Czyli do punkcji jest malutki a po punkcji rośnie tak aby w chwili zagnieżdzenia był już na tyle duzy aby odżywic zarodek. Dlatego też suplementację progesteronem (lutka, duphaston ) rozpoczyna sie po punkcji a nie wcześniej.
Ale wiecie to taka moja forumowa wiedza i może nie bardzo należy sie nia przejmować, Może niejeden lekarz by sie za głowe złapał :)

Cześć dziewczyny.
Mam pytanie, może któraś mi mi podpowie. Podchodzę do in vitro w łódzkiej Gamecie. Za pakiet leki, badania, monitoring i punkcja zapłaciłam 8750 zł. Ale lekarz powiedział ze ten pakiet starcza dla 95 % ale te 5 % pozostałych doplaca do leków bo potrzebna jest silniejsza stymulacja. A ja, łączenie z dzisiejszym dniem wezmę 1800 jm menopuru. I tu moje pytanie czy jest to dawka średnio spotykana czy już wysoka? Pewnie od jutra dostanę inne leki, bo mam monitoring i badanie estradiolu.

Życzę wszystkim miłego dnia:-)

Krolik, dzieki za wyjasnienia. Przestraszylam sie bo wiesz, my bierzemy wszystkie dodatkowo progesteron po punkcji,czy przed crio. I tak mi sie to troche mijalo z celem. Jesli faktycznie jest tak jak piszesz,to podejrzewam,ze poziom progesteronu musi byc na bardzo, bardzo wysokim poziomie. To tylko takie moje dedukowanie "malego robaczka" ;-)

Nie ma za co Agapl, ja też po każdym transferze brałam progesteron, przy tym udanym do 18 tc. Estrofemu natomaist nie brałam nigdy bo u mnie endo zawsze było ok. A co do poziomu przy i po implantacji to im wyższy tym lepiej. Mój lekarz mówił że najlepiej jak jest powyzej 12 ng/ml, ale jeszcze do 8 ng/ml nie robił tragedi. Jeśli spada ponizej to wtedy końskie dawki progesteronu. Ja po transferze z tego co pamietam to robiłam badanie co ok. 7 dni, ale w sumie chyba 3-4 razy. Powodzenia życze :)

I miłego dnia :-)

gieniek jeszcze nie czuje ruchow, cos czasem tak zakluje, jezdzi w brzuchu, nie wiem czy to jelita, zoladek, czy moze ruchy. Nie chce sama sie nakrecac I poczekam az naprawde bede pewna, ze to ruchy. Na skanie widzialam jak skacza I sie wyginaja, nawet Lekarka powiedziala, ze bardzo ruchliwe.
Marcikuk no mi tez troszke szkoda, bo chcialam Lenke. A imiona dla chlopakow??? Trudno cos wymyslic, jak cos znajde co mi sie podoba, to mój dowcipny M uklada glupie rymowanki I mowi, ze nie moze tak byc...
A poza tym wiesz co? Tu w Uk to chyba dobrze miec chlopakow, bo w tych szkolach to juz same modelki I kandydatki na mlode matki. Wiadomo, ze to zalezy jak dziecka wychowane, ale w praktyce... Kolezanki, szkola.....
elala trzymam kciuki kochana, jeszcze poczekamy, a w przyszlym roku bedziemy spotkac sie na placu zabaw z naszymi maluchami :)
kaska31 bidulko, jeszcze troche :(
agapl zapytaj lekarza, czy mozesz stosowac go doodbytniczo. Ja mialam cyclogest, ktory w Polsce karza brac dowcipnie. Mi powiedzieli, ze mniejszy balagan, szybciej sie wchlania, I nie podraznia. Czesto PO dowcipnych moze wystapic plamienie albo krwawienie. Bede szczera - nic, nawet zastrzyki, wizyty, mialam laparoskopie, histeroskopie I dwa razy droznosc jajowodow, nie przerazalo mnie jak czopki doodbytnicze... moja siostra sie ze mnie smiala, a dla mnie to byla tragedia... Nigdy nie mialam wczesniej czopkow, ale powiem, ze jest roznica I to ogromna, bo pierwszego zaaplikowalam dowcipnie. Masakra... Naprawde polecam w dugi otwor :) Nie nosialm ani wkladek, nie musialam lezec, luz....

Agapl - wiem ze nie jest ci latwo ale pamietaj co sobie obiecalysmy - Nie stresowac siue za bardzo. Trzymam kciuki caly czas:-) Daj znac jak bedziesz znala wiecej szczegolow swojego tranfetku to wtedy bede wiedziala o ktorej dokladni mam zacisnac kciuki.

Onlyone - ale byloby suuuuper!

marcik - i tak trzymaj nie przemeczaj sie. I tak pelna jestem podziwu jat ty do teraz wytrzymalas i to z blizniakami i badz co badz nie przy lekkiej pracy. Odpoczywaj i jak nie czujesz sie na silach to nigdzie nie idz.

a ja wyciszam sie jeszcze choc moj emek uwaza ze to smieszne ze nazwali ten etap wyciszaniem bo od kiedy zaczelam to bardziej nerwowa i placzliwa jestem i wiecej krzycze :-D:-D:-D
Ja czuje sie swietnie czekan tylko na @ bo ostatnim razem to nie dostalam krwawienia podczas wyciszania i okazalo sie ze mam cyste ktora trzeba bylo usunac bo ona pochlaniala cale hormony. Mam nadzieje ze tym razem nie to ominie bo tylko niepotrzebny stres i opoznienia. Tak wiec przy okazjo mam pytanko kiedy podczas wyciszania powinna pojawic sie @??? Jutro bedzie dokladnie tydzien odkad zaczelam takze nie wiem czy powinnam zaczac sie martwic...

aaaaaaaaaa...........

no i nasze dzisiejsze tranferowiczki za 3 godzinki beda juz mialy swoje kruszynki na pokladzie - powodzenia!
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Cześć dziewczyny, mam bardzo dobrą książkę, w której jest mnóstwo informacji może to trochę rozjaśni sprawę odnośnie progesteronu.

„W naturalnym cyklu po owulacji następuje wyrzut komórki jajowej z jajnika do jajowodu, gdzie komórka rozpoczyna podróż ku potencjalnemu zapłodnieniu. W tym samym czasie pęcherzyk, z którego uwolniła się komórka jajowa, zamienia się w ciałko żółte, które nadal wydziela estrogeny powodujące dalsze odtwarzanie endometrium oraz spore ilości progesteronu stymulującego jego dojrzewanie. Macica przygotowuje się na potencjalnego mieszkańca. progesteron hamuje także dalsze wydzielanie FSH i LH przez przysadkę mózgową, ponieważ dni stymulowania pęcherzyka już minęły. Jeśli cykl ma się zakończyć miesiączką, a nie ciążą, ciałko żółte zaczyna obumierać. ponieważ w związku z tym ustaje wydzielanie progesteronu, stężenie tego hormonu spada ok 27 dnia cyklu, co powoduje łuszczenie się endometrium i początek krwawienia miesiączkowego. Natomiast, gdyby doszło do zapłodnienia, hormon ciążowy (hCG) sprawi, że ciałko żółte zacznie się rozrastać i tworzyć ciałko żółte ciążowe, które umożliwia rozwój ciąży przez kilka miesięcy, aż funkcję tę przejmie łożysko.”
[FONT=&quot]Niestety nie znalazłam tu nic na temat tego czy progesteron nie może być za wysoki(musiałby to być bardzo wysoki poziom), ale jeśli Królik tak pisze to myślę, że tak jest.

Królik czy na innych forach dziewczyny piszą coś o tym, że prolaktyna wpływa na powodzenie stymulacji i wynik in vitro? Wiem, że normalnie prolaktyna działa jak "naturalna antykoncepcja", ale nie wiem jak to dokładnie jest z in vitro. Znalazłam wprawdzie trochę informacji na ten temat i bardzo dramatyczną historie dziewczyny, która dopiero za 5 czy 6 razem zaszła w ciąże po in vitro, ale dopiero po stosowaniu na własną rękę (bez wiedzy lekarzy) ziołowego leku na obniżenie prolaktyny. Ja podczas całej procedury nie miałam badanej prolaktyny (może jednak ona nie przeszkadza), ale tak dla sprawdzenia zrobiłam wczoraj badania i dziś mam odebrać wynik.
[/FONT]

reklama
Do góry