reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Ja juz dawno chcialam zmienic prace ale z uwagi na starania i staly etat nie chcialam zmieniac. przyrzeklam sobie ze juz po dziecku tam nie wroce. ale dopoki go nie bede miec to nie odetne pewnego zrodla kasy i wolnego kiedy chce

Skąd ja to znam:-D 4 lata się męczyłam "bo przecież zaraz zajdę". Ale w końcu się udało i jestem wniebowzięta że się odcięłam od tego syfu:biggrin2: Teraz im tylko L4 dosyłam:D
Tylko się zastanawiam, czy muszę wysłać zaświadczenie że jestem w ciąży, czy kod B na druku wystarczy, żeby mnie nie zwolnili po 6 miesiącach?

reklama
No to z tego co mi tu piszecie to musze jeden cykl poczekac bo leki zaczne brac przed @ i wtrakcie bedzie okres a nie bedzie 14 dni przerwy. A pod koniec marca bede jechac do Gdanska na wizyte i 1 polowa kwietnia transfer. Zobaczymy czy nic sie nie poprzesowa
Ja się nie znam na sztucznych cyklach ale wiem ze lekaż Ewuni mówił jej ze można spokojnie kilka dni a nawet dłużej przetrzymac, opóżnić transfer. Ona akurat czekała na paczkę z duphastonem z Polski i się stresowała ze nie dojdzie na czas. I lekarz jej mówił ze jak nie dojdzie to spokojnie sobie endo poczeka, nie będą zmieniać dawek leków i będą czekac z włączeniem prg.

Kochane powiedzcie mi dokladnie jak wyglada podejscie do transferu na sztucznym cyklu leki zaczynambrac od 1 dc i co dalej w ktorym niej wiecej dniu cyklu jest transfer. Chcem wyliczyc sobie kiedy moge podejsc do crio po 2 tygodniach leczenia u Pasnika i musi byc zachowany odstep 2 tygodni od leczenia do transferu
Pytam bo nigdy nie mialam crio wiec nie orientuje sie w temacie a zastanawiam sie czy bede musiala cykl odczekac czy wstrzele sie w daty i bede mogla podejsc odrazu po przerwie od lekow
Gosia, jeśli leczenie mogłabyś zacząć od razu po punkcji to moim zdaniem super byś sie wstrzeliła, tylko musiałabyś przynajmniej dupka łykać, żeby @ za wcześnie nie przylazła, tylko po 12-14 dniach. U mnie crio na sztucznym było w 17 i 19dc :)

Ja się nie znam na sztucznych cyklach ale wiem ze lekaż Ewuni mówił jej ze można spokojnie kilka dni a nawet dłużej przetrzymac, opóżnić transfer. Ona akurat czekała na paczkę z duphastonem z Polski i się stresowała ze nie dojdzie na czas. I lekarz jej mówił ze jak nie dojdzie to spokojnie sobie endo poczeka, nie będą zmieniać dawek leków i będą czekac z włączeniem prg.
Dokladnie tak , z kryo na sztucznym mozna balowac do 28 dnia cyklu , sterujac estradiolem endometrium. Ja mam przy tym zero stresu porownujac cykl naturalny.
A u mnie jest jeszcze w klinice tak robia ze jak endo na naturalnym nie rosnie dostaje estradiol zeby podgonic .

Nie rozumiem po co,ale widocznie jakis sens to ma. Problem w tym ze estradiol trzyma twoje endometrium "w kupie" i tak jak dlugo nie zacznie spadac poziom hormonu ,tak dlugo mozesz na okres czekac bo endo nie bedzie sie zluszczac.. To jest troche kontraproduktywne. Dlatego sie troche dziwie:) Pewno w koncu dostaniesz ,ale z tego co piszesz na pewno nie w terminie.wiesz juz teraz z jakiego powodu.

"Podczas miesiączki, a konkretnie - tuż przed nią - spada poziom zarówno estrogenów, jak i progesteronu. Efektem jest właśnie zapoczątkowanie łuszczenia się endometrium. W czasie miesiączki poziom obu tych hormonów pozostaje bardzo niski - najniższy w okresie całego cyklu. Wyściółka macicy sukcesywnie staje się coraz cieńsza. Koniec menstruacji wiąże się z podwyższeniem aktywności hormonu folikulotropowego."
Annemarie, kiedyś na wątku o poronieniach wyczytałam, że estradiol w drugiej fazie cyklu poprzedzającego korzystnie wpływa na jajca. Nie wiem jak to się ma do przyjścia @ ale właśnie @goffa13 miała plastry juz przed @, a ta i tak przyszła - ale to było przed crio. Jak to się ma do wzrostu pęcherzyków przy stymulacji - tego nie wiem... chyba trzeba odstawić na czas zastrzyków

Skąd ja to znam:-D 4 lata się męczyłam "bo przecież zaraz zajdę". Ale w końcu się udało i jestem wniebowzięta że się odcięłam od tego syfu:biggrin2: Teraz im tylko L4 dosyłam:D
Tylko się zastanawiam, czy muszę wysłać zaświadczenie że jestem w ciąży, czy kod B na druku wystarczy, żeby mnie nie zwolnili po 6 miesiącach?
Ja musiałam dać zaświadczenie, że jestem w ciąży do zakładu pracy z podpisem lekarza :-) od razu przy pierwszym L4 kadry napisały do mnie

Gosia, jeśli leczenie mogłabyś zacząć od razu po punkcji to moim zdaniem super byś sie wstrzeliła, tylko musiałabyś przynajmniej dupka łykać, żeby @ za wcześnie nie przylazła, tylko po 12-14 dniach. U mnie crio na sztucznym było w 17 i 19dc :)
Tak to by bylo super alenie mam lekow :(
Hmmale to jest mysl zeby dupkiem przedluzyc ten cykl to kolejny bedzie pozniej ;)

reklama
Tak to by bylo super alenie mam lekow :(
Hmmale to jest mysl zeby dupkiem przedluzyc ten cykl to kolejny bedzie pozniej ;)
O leki do crio poproś przy okazji następnej wizyty. Ewentualnie ja miałam wizytę n w 3dc i od tego dnia zaczynałam brać leki, więc na spokojnie zdążyłam z wykupieniem. Zreszta lepiej moim zdaniem przed zaczęciem leków spr na usg czy all ok. Jeśli nie masz dupka to ewentualnie mogę ci wysłać :)

Chyba, że masz na myśli leki od Paśnika, no to nie pomogę

Do góry