reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Ja juz dawno chcialam zmienic prace ale z uwagi na starania i staly etat nie chcialam zmieniac. przyrzeklam sobie ze juz po dziecku tam nie wroce. ale dopoki go nie bede miec to nie odetne pewnego zrodla kasy i wolnego kiedy chce

Skąd ja to znam:-D 4 lata się męczyłam "bo przecież zaraz zajdę". Ale w końcu się udało i jestem wniebowzięta że się odcięłam od tego syfu:biggrin2: Teraz im tylko L4 dosyłam:D
Tylko się zastanawiam, czy muszę wysłać zaświadczenie że jestem w ciąży, czy kod B na druku wystarczy, żeby mnie nie zwolnili po 6 miesiącach?

reklama
No to z tego co mi tu piszecie to musze jeden cykl poczekac bo leki zaczne brac przed @ i wtrakcie bedzie okres a nie bedzie 14 dni przerwy. A pod koniec marca bede jechac do Gdanska na wizyte i 1 polowa kwietnia transfer. Zobaczymy czy nic sie nie poprzesowa
Ja się nie znam na sztucznych cyklach ale wiem ze lekaż Ewuni mówił jej ze można spokojnie kilka dni a nawet dłużej przetrzymac, opóżnić transfer. Ona akurat czekała na paczkę z duphastonem z Polski i się stresowała ze nie dojdzie na czas. I lekarz jej mówił ze jak nie dojdzie to spokojnie sobie endo poczeka, nie będą zmieniać dawek leków i będą czekac z włączeniem prg.

Kochane powiedzcie mi dokladnie jak wyglada podejscie do transferu na sztucznym cyklu leki zaczynambrac od 1 dc i co dalej w ktorym niej wiecej dniu cyklu jest transfer. Chcem wyliczyc sobie kiedy moge podejsc do crio po 2 tygodniach leczenia u Pasnika i musi byc zachowany odstep 2 tygodni od leczenia do transferu
Pytam bo nigdy nie mialam crio wiec nie orientuje sie w temacie a zastanawiam sie czy bede musiala cykl odczekac czy wstrzele sie w daty i bede mogla podejsc odrazu po przerwie od lekow
Gosia, jeśli leczenie mogłabyś zacząć od razu po punkcji to moim zdaniem super byś sie wstrzeliła, tylko musiałabyś przynajmniej dupka łykać, żeby @ za wcześnie nie przylazła, tylko po 12-14 dniach. U mnie crio na sztucznym było w 17 i 19dc :)

Ja się nie znam na sztucznych cyklach ale wiem ze lekaż Ewuni mówił jej ze można spokojnie kilka dni a nawet dłużej przetrzymac, opóżnić transfer. Ona akurat czekała na paczkę z duphastonem z Polski i się stresowała ze nie dojdzie na czas. I lekarz jej mówił ze jak nie dojdzie to spokojnie sobie endo poczeka, nie będą zmieniać dawek leków i będą czekac z włączeniem prg.
Dokladnie tak , z kryo na sztucznym mozna balowac do 28 dnia cyklu , sterujac estradiolem endometrium. Ja mam przy tym zero stresu porownujac cykl naturalny.
A u mnie jest jeszcze w klinice tak robia ze jak endo na naturalnym nie rosnie dostaje estradiol zeby podgonic .

Nie rozumiem po co,ale widocznie jakis sens to ma. Problem w tym ze estradiol trzyma twoje endometrium "w kupie" i tak jak dlugo nie zacznie spadac poziom hormonu ,tak dlugo mozesz na okres czekac bo endo nie bedzie sie zluszczac.. To jest troche kontraproduktywne. Dlatego sie troche dziwie:) Pewno w koncu dostaniesz ,ale z tego co piszesz na pewno nie w terminie.wiesz juz teraz z jakiego powodu.

"Podczas miesiączki, a konkretnie - tuż przed nią - spada poziom zarówno estrogenów, jak i progesteronu. Efektem jest właśnie zapoczątkowanie łuszczenia się endometrium. W czasie miesiączki poziom obu tych hormonów pozostaje bardzo niski - najniższy w okresie całego cyklu. Wyściółka macicy sukcesywnie staje się coraz cieńsza. Koniec menstruacji wiąże się z podwyższeniem aktywności hormonu folikulotropowego."
Annemarie, kiedyś na wątku o poronieniach wyczytałam, że estradiol w drugiej fazie cyklu poprzedzającego korzystnie wpływa na jajca. Nie wiem jak to się ma do przyjścia @ ale właśnie @goffa13 miała plastry juz przed @, a ta i tak przyszła - ale to było przed crio. Jak to się ma do wzrostu pęcherzyków przy stymulacji - tego nie wiem... chyba trzeba odstawić na czas zastrzyków

Skąd ja to znam:-D 4 lata się męczyłam "bo przecież zaraz zajdę". Ale w końcu się udało i jestem wniebowzięta że się odcięłam od tego syfu:biggrin2: Teraz im tylko L4 dosyłam:D
Tylko się zastanawiam, czy muszę wysłać zaświadczenie że jestem w ciąży, czy kod B na druku wystarczy, żeby mnie nie zwolnili po 6 miesiącach?
Ja musiałam dać zaświadczenie, że jestem w ciąży do zakładu pracy z podpisem lekarza :-) od razu przy pierwszym L4 kadry napisały do mnie

Gosia, jeśli leczenie mogłabyś zacząć od razu po punkcji to moim zdaniem super byś sie wstrzeliła, tylko musiałabyś przynajmniej dupka łykać, żeby @ za wcześnie nie przylazła, tylko po 12-14 dniach. U mnie crio na sztucznym było w 17 i 19dc :)
Tak to by bylo super alenie mam lekow :(
Hmmale to jest mysl zeby dupkiem przedluzyc ten cykl to kolejny bedzie pozniej ;)

reklama
Tak to by bylo super alenie mam lekow :(
Hmmale to jest mysl zeby dupkiem przedluzyc ten cykl to kolejny bedzie pozniej ;)
O leki do crio poproś przy okazji następnej wizyty. Ewentualnie ja miałam wizytę n w 3dc i od tego dnia zaczynałam brać leki, więc na spokojnie zdążyłam z wykupieniem. Zreszta lepiej moim zdaniem przed zaczęciem leków spr na usg czy all ok. Jeśli nie masz dupka to ewentualnie mogę ci wysłać :)

Chyba, że masz na myśli leki od Paśnika, no to nie pomogę

Do góry