reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

Bede dzwonic do kliniki i zapytam czy dr mnie przyjmie dzis, przy okazji poprosze o bete... na razie tylko czekanie zostalo.

A Ty dzis idziesz na ta bete? :)
Dobrze zeby Cie przyjal i sprawdzil. Podejrzewam ze macie emocjonalny sajgon przez to czekanie [emoji20]
Ja dzis mam dopiero 7dpt. A ze zarodek byl 3dniowy to pojde na bete dopiero w czwartek [emoji18] mam tylko myslawe czy powtorzyc juz teraz wit B, wit D, kwas foliowy i homocysteine. Czy dopiero jesli by beta byla pozytywna. Te badania sa drogie, a tez nie chce zapeszac i sie za bardzo pospieszyc. Mam problem (i rozbieznosci w opiniach) na temat suplementacji przy mthfr w ewentualnej ciazy. Moja dietetyczka twierdzi zeby brac dobrej jakosci kompleks np thorne prenatal (tam sa wszystkie witaminy B zmetylowane) plus specj. omega 3 z alg (bezpieczniejsze dla kobiet w ciazy niz omega z rybek) no i wit D, z kolei lekarz w klinice mowil zeby odstawic jakiekolwiek omegi, nie brac zmetylowanych kompleksow wit B bo maja za wysokie dawki i tylko foliany uzupelniac..
Wlasnie Asia, Ty tez masz ta mutacje. Jaka masz (tylko A, C czy obydwie) i w jakiej formie (homo czy hetero)? Jak sie suplementujesz? Moze tu tkwi problem? Co ile sprawdzasz sobie homocysteine?

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dobrze zeby Cie przyjal i sprawdzil. Podejrzewam ze macie emocjonalny sajgon przez to czekanie [emoji20]
Ja dzis mam dopiero 7dpt. A ze zarodek byl 3dniowy to pojde na bete dopiero w czwartek [emoji18] mam tylko myslawe czy powtorzyc juz teraz wit B, wit D, kwas foliowy i homocysteine. Czy dopiero jesli by beta byla pozytywna. Te badania sa drogie, a tez nie chce zapeszac i sie za bardzo pospieszyc. Mam problem (i rozbieznosci w opiniach) na temat suplementacji przy mthfr w ewentualnej ciazy. Moja dietetyczka twierdzi zeby brac dobrej jakosci kompleks np thorne prenatal (tam sa wszystkie witaminy B zmetylowane) plus specj. omega 3 z alg (bezpieczniejsze dla kobiet w ciazy niz omega z rybek) no i wit D, z kolei lekarz w klinice mowil zeby odstawic jakiekolwiek omegi, nie brac zmetylowanych kompleksow wit B bo maja za wysokie dawki i tylko foliany uzupelniac..
Wlasnie Asia, Ty tez masz ta mutacje. Jaka masz (tylko A, C czy obydwie) i w jakiej formie (homo czy hetero)? Jak sie suplementujesz? Moze tu tkwi problem? Co ile sprawdzasz sobie homocysteine?

Kochana ja mam tylko C hetero. Przy poprzednim poronieniu (wtedy nie wiedzialam jeszcze ze mam ta mutacje) poziom homocysteiny mialam 7,9, a z witamin bralam tylko ovarin i wit d. Jak sie dowiedzialam o mutacji to zaczelam lykam metyle - b12 i kwas foliowy, po czym po 3 miesiacach homocysteine skoczyla mi na poziom ponad 15!!! Wiec szybciutko wrocilam do ovarinu i tylko od czasu do czasu lykalam metyle. No i codziennie byla porcja burakow :) Potem kupilam pregna plus, a ostatnio przerzucilam sie na femibion 1. Jak widac same metyle niewiele chyba dzialaja... teraz tej homocysteiny nie badalam ale skoro do zagniezdzenia doszlo to nie podejrzewam zeby miala jakis kosmiczny poziom. Poronienia z tym nie wiaze bo wczesniej jej poziom byl super a mimo to sie nie udalo

Ja tak miałam przy naturalnych staraniach. 4 poronienia a reszta niby w porządku. Na Twoim miejscu faktycznie pomyslalabym o zmianie kliniki. Ten zarodek tez możesz przenieść do banku przy innej klinice i transferu dokonać tam. Osobiście polecam pgs. To droga przyjemność ale wiesz przynajmniej co dzieje się z zarodkami.

[emoji127] 28.09.2017 Piotruś i Oleńka
Anetka a na jakim etapie Ty tracilas te ciaze? Myslisz ze one wszystkie mogly byc pod wzgledem genetycznym chore? Przy ivf z tego co kojarze to na 5 zarodkow tylko jeden mieliscie chory... wiec to nie jest jakos duzo... mnie zastanawia fakt, ze u mnie to sie dzieje dokladnie w tym samym momencie co ostatnio - wtedy beta byla troche wieksza, ale byly 2 zarodki, teraz beta raczej kategorycznie wskazuje na 1 i to leniucha.

A w ovarinie, pregnie i w femibionie jakie sa formy wit B? Metylowane czy zwykle? Bo rozumiem ze to kompleksy roznych witamin. Ja biorac kompleks z normalnymi B mialam homocyst ok 10, ostatnia po wprowadz metyli byla 8.6. Ale ja mam obydwie mut w hetero. Co do burakow dietetyczka na mnie ostatnio naskoczyla (jak jej powiedzialam ze ogarniam codziennie naprzemian koktajle ze szpinakiem lub z burakiem) ze buraki chlona toksyny jak gabki i do spozycia na surowo trzeba miec koniecznie jakies bio..
Koniecznie daj znac jak bedziesz po lekarzu!!!

A w ovarinie, pregnie i w femibionie jakie sa formy wit B? Metylowane czy zwykle? Bo rozumiem ze to kompleksy roznych witamin. Ja biorac kompleks z normalnymi B mialam homocyst ok 10, ostatnia po wprowadz metyli byla 8.6. Ale ja mam obydwie mut w hetero. Co do burakow dietetyczka na mnie ostatnio naskoczyla (jak jej powiedzialam ze ogarniam codziennie naprzemian koktajle ze szpinakiem lub z burakiem) ze buraki chlona toksyny jak gabki i do spozycia na surowo trzeba miec koniecznie jakies bio..

W ovarinie sa tylko syntetyki, w pregnie nie ma wit b tylko kw foliowy metyl+syntetyk a w femibionie kw foliowy metyl+syntetyk i inne b syntetyki. Ale szczerze mowiac ja widze nawet po moim samopoczuciu, ze na samych metylach bylo naprawde slabo. Ale ja dziwna jestem, juz nieraz to mowilam ;)

A co do burakow.to ja tylko cwikla z chrzanem, buraczki z vinegretwm albo barszczyk, sokowirowki nie posiadam ;)

reklama
W ovarinie sa tylko syntetyki, w pregnie nie ma wit b tylko kw foliowy metyl+syntetyk a w femibionie kw foliowy metyl+syntetyk i inne b syntetyki. Ale szczerze mowiac ja widze nawet po moim samopoczuciu, ze na samych metylach bylo naprawde slabo. Ale ja dziwna jestem, juz nieraz to mowilam ;)
Napewno wplyw ma tez fakt ze masz tylko jedna mutacje i to w hetero [emoji18] dobrze ze wiesz jaka suplementacja Ci sluzy i takiej trzeba sie trzymac [emoji4] ja bede dalej szukac swojego suplementacyjnego szczescia [emoji6] jesli oczywiscie uda sie zajsc w ta upragniona ciaze [emoji4]

Do góry