reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Hej dziewczyny wstałam jakieś 40 min temu i nie mam siły nic robić z miłą chęcią znowu bym poszła spać a muszę posprzątać pranie porobić bo jutro znowu do pracy a po pracy ide do kościoła

reklama
Przeszlo na szczescie. Nie wiem co jest, bo te plamienie trwa chwile i jest ok 3ml krwi i koniec. Tak jakby jakies naczynko peklo i tyle, na szczescie. Pierwszy raz cos takiego przechodze i jestem przerazona. Mysle, ze skoro wszystkie badania wyszly ok i serduszko ladnie pracowalo to chyba dzidzius nie jest slaby? Wczoraj mialam usg robione przez specjaliste to chyba by powiedzial jakby bylo cos nie tak.. przeciez to bylo badanie prenatalne, wiec po to tam pojechalam. Nifty przeciez ok. Niech ten trymestr i plamienia juz sie koncza, bo oszaleje.

Dokl mialas prenatal plus nifty nie sadze ze cos zlego sie dzieje naprawde
Zycze z calego serducha by juz byl spokoj wkoncu
Ja kewawilam poprzez lozysko przodujace ty nie masz co sie zamartwiac choc wiem bardzo coezko zyc w spokoju

Temat masażu w okresie ciąży budzi wciąż wiele kontrowersji, zarówno wśród masażystów jak i lekarzy, ale także wśród samych kobiet oczekujących narodzin dziecka. Bardzo często słyszy się opinię, że ciąża jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do masażu. Należałoby skorygować to twierdzenie i przyjąć, że takie przeciwwskazanie stanowi wyłącznie ciąża zagrożona, patologiczna.

Nie ma żadnych przesłanek medycznych, które potwierdzałyby szkodliwość odpowiednio dobranego masażu dla przebiegu ciąży fizjologicznej.
Naturalnie istnieje bardzo długa lista przeciwwskazań do zastosowania masażu w tym okresie. Należy tu przede wszystkim wymienić wszelkie stany zagrożenia poronieniem, krwawienia z dróg rodnych, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, gestozy, niedokrwistość, skazy krwotoczne, choroby serca, choroby nerek trzustki oraz tarczycy, stany patologiczne ciąży, takie jak łożysko przodujące czy przedwczesne odklejanie się łożyska, wewnątrzmaciczne zaburzenia rozwoju płodu (Lewandowski G.). To tylko niektóre z przeciwwskazań. Dlatego zamiar skorzystania z masażu przyszła mama musi bezwzględnie skonsultować z lekarzem prowadzącym jej ciążę.
Ważne jest też, aby masażysta wykonujący zabieg posiadał odpowiednie kwalifikacje, wiedzę na temat fizjologii i patologii ciąży, a także znał specjalne techniki masażu, które mogą być wykonywane u kobiet ciężarnych. Profesjonalny terapeuta przed przystąpieniem do masażu powinien zapoznać się z wynikami ostatnich badań i kartą ciąży, oraz poprosić o pisemną zgodę lekarza prowadzącego ciążę. Specjaliści w dziedzinie masażu w ciąży uważają, że kobiety nie powinny poddawać się zabiegom w pierwszym trymestrze, a także w ostatnim miesiącu ciąży.
Główne zalety masażu w ciąży
  • relaksacja
  • zmniejszenie napięcia mięśniowego
  • poprawa krążenia
  • zapobieganie obrzękom kończyn górnych i dolnych
  • zapobieganie i łagodzenie dolegliwości bólowych kręgosłupa
  • zapobieganie rozstępom skórnym
Należy pamiętać, że masaż ma duży wpływ na nasz organizm. Jeżeli podczas zabiegu kobieta poczuje się gorzej, masaż powinien zostać przerwany. Wszelkie negatywne odczucia powinny być natychmiast sygnalizowane.

Regiony ciała, które mogą być masowane w czasie ciąży:
  • powłoki brzuszne
  • grzbiet i pośladki
  • twarz
  • okolica karku i barków
  • kończyny górne
  • kończyny dolne
Pozycje, w jakich wykonuje się masaż:
  • leżenie na plecach
  • leżenie na boku
  • siadzienie na krześle
Nie stosuje się masażu w ułożeniu na brzuchu.
Jestes niezastapiona ;)

Temat masażu w okresie ciąży budzi wciąż wiele kontrowersji, zarówno wśród masażystów jak i lekarzy, ale także wśród samych kobiet oczekujących narodzin dziecka. Bardzo często słyszy się opinię, że ciąża jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do masażu. Należałoby skorygować to twierdzenie i przyjąć, że takie przeciwwskazanie stanowi wyłącznie ciąża zagrożona, patologiczna.

Nie ma żadnych przesłanek medycznych, które potwierdzałyby szkodliwość odpowiednio dobranego masażu dla przebiegu ciąży fizjologicznej.
Naturalnie istnieje bardzo długa lista przeciwwskazań do zastosowania masażu w tym okresie. Należy tu przede wszystkim wymienić wszelkie stany zagrożenia poronieniem, krwawienia z dróg rodnych, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, gestozy, niedokrwistość, skazy krwotoczne, choroby serca, choroby nerek trzustki oraz tarczycy, stany patologiczne ciąży, takie jak łożysko przodujące czy przedwczesne odklejanie się łożyska, wewnątrzmaciczne zaburzenia rozwoju płodu (Lewandowski G.). To tylko niektóre z przeciwwskazań. Dlatego zamiar skorzystania z masażu przyszła mama musi bezwzględnie skonsultować z lekarzem prowadzącym jej ciążę.
Ważne jest też, aby masażysta wykonujący zabieg posiadał odpowiednie kwalifikacje, wiedzę na temat fizjologii i patologii ciąży, a także znał specjalne techniki masażu, które mogą być wykonywane u kobiet ciężarnych. Profesjonalny terapeuta przed przystąpieniem do masażu powinien zapoznać się z wynikami ostatnich badań i kartą ciąży, oraz poprosić o pisemną zgodę lekarza prowadzącego ciążę. Specjaliści w dziedzinie masażu w ciąży uważają, że kobiety nie powinny poddawać się zabiegom w pierwszym trymestrze, a także w ostatnim miesiącu ciąży.
Główne zalety masażu w ciąży
  • relaksacja
  • zmniejszenie napięcia mięśniowego
  • poprawa krążenia
  • zapobieganie obrzękom kończyn górnych i dolnych
  • zapobieganie i łagodzenie dolegliwości bólowych kręgosłupa
  • zapobieganie rozstępom skórnym
Należy pamiętać, że masaż ma duży wpływ na nasz organizm. Jeżeli podczas zabiegu kobieta poczuje się gorzej, masaż powinien zostać przerwany. Wszelkie negatywne odczucia powinny być natychmiast sygnalizowane.

Regiony ciała, które mogą być masowane w czasie ciąży:
  • powłoki brzuszne
  • grzbiet i pośladki
  • twarz
  • okolica karku i barków
  • kończyny górne
  • kończyny dolne
Pozycje, w jakich wykonuje się masaż:
  • leżenie na plecach
  • leżenie na boku
  • siadzienie na krześle
Nie stosuje się masażu w ułożeniu na brzuchu.
No Kochana-dzięki za przydatne I nieocenione info ;)

Eh, smutno mi trochę. Jak by nie ta przegapiona owulka miała bym transfer razem z wami we wtorek :(

A jeszcze sprawdziłam ile kosztuje intralipid w Novum. No więc to jest cena typowo na odstraszenie moim zdaniem. Żeby robić wlewy tylko najbardziej upartym. 200ml prawie 700zl..
tzn że jednak w tym cyklu nie ?

reklama
@hope322 ja czytałam o plamieniach bo mnie osobiście dotyczą.
Macica jest bardzo ukrwiona, dzidzia rośnie i dopóki to plamienie a nie krwawienie , nie występują bardzo bolesne skurcze z bólem krzyża ; to się nie martw. Ja plamie ... co kilka dni na papierze mam brązowe nitki , czasami delikatny róż. Lekarz uspokaja że tak w ciąży często się zdarza.

Napisane na SM-G928F w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry