reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Tylko ja te plamienia mam przed wzieciem crinone a jak wezme to znika. Biore 2x1 co 12h. To chyba nie jest duza dawka?
No trzeba pamiętać jeszcze o tym prg co wytwarza się w łożysku a każdy może reagować trochę inaczej. Jednym z działań progesteronu jest zatrzymywanie wody, może powodować żylaki, hemoroidy. Dlatego faktycznie może zwiekszyc prawdopodobieństwo krwawienia z jakiejś żyłki i nie ma to nic wspólnego z płodem czy zagrożeniem ciąży.

A ja miałam na myśli dokładanie jeszcze prolutex na tym etapie dodatkowo, ze za szybko napisałam wcześniej ze można by go dołożyć a ty przecież po prenatalnych już. Nie bardzo mam wiedzę z etapu kiedy leki się już odstawia wiec nie chce się wypowiadać na ten temat.

Hej dziewczyny nie wiem co jest niby jedną lampke wina wczoraj wypilam a ból głowy jakbym wypiła z 2 butelki, cycki nadal bola w kosmos , jeszcze nie planie popołudniu jadę do mojej chrzesnicy trochę do ludzi bo M nie ma ma zjazd więc nie będę siedzieć w domu
Spakuj sobie duże podpaski na wszelki wypadek. U mnie raz przytrafiło się dwa dni po odstawieniu prg w autobusie. Mimo dużej chłonnej wkładki zalało mnie masakrycznie aż wysiadałam na następnym przystanku. Był przy nim macdonald więc poleciałam do kibla i... i musiałam majtki w tym kiblu zostawić w śmietniku :o. Jeden dzień takiego krwawienia a potem już normalnie, nawet niezbyt obficie.

Ostatnia edycja:
@hope322 oj ja trochę z plamieniami się męczyłam. Najpierw takie beżowe delikatne w dniu właściwej miesiączki w pierwszych miesiącach, potem jakoś w 12tc dostałam i to była krew, ale nie aktywne krwawienie. I jakoś do 16tc z tym się bujałam, 3 tygodnie leżałam plackiem. Kilka sztuk relanium mam, nospę też mogę Ci przesłać pocztą. Ale od czego były plamienia i co tak naprawdę pomogło - nie wiem?
@walczaca o szczescie kroplówki przez odwodnienie? Jak się czujesz?
Pocieszylas mnie, Ty juz na koncowce ciazy jestes i wszystko jest ok. Mam nadzieje, ze tak bedzie i u mnie.
Relanium boje sie wziac a nospe zamowilam juz z apteki internetowej, dziekuje Ci kochana :*
Wam dziewuszki tez dziekuje za rady i wsparcie, bez Was bym chyba oszalala :*

Za zaoszczędzoną kasę kupisz sobie nowe buty i przestanie Ci być głupio :D
Nie w tym rzecz. To nie jest usługa do wykupienia jak czesanie u fryzjera. Oni to raczej swoim pacjentkom zlecają, tym które prowadzą. Musiała bym do byłego lekarza na wizyte isc a jak mówiłam jest między nami pewien ferment. I on z tych z dużym ego. Nie bardzo widzę pójść i powiedzieć ze jestem w klinice u konkurencji ale czy on by mi wlewow nie wypisywał bo maja taniej.

No trzeba pamiętać jeszcze o tym prg co wytwarza się w łożysku a każdy może reagować trochę inaczej. Jednym z działań progesteronu jest zatrzymywanie wody, może powodować żylaki, hemoroidy. Dlatego faktycznie może zwiekszyc prawdopodobieństwo krwawienia z jakiejś żyłki i nie ma to nic wspólnego z płodem czy zagrożeniem ciąży.

A ja miałam na myśli dokładanie jeszcze prolutex na tym etapie dodatkowo, ze za szybko napisałam wcześniej ze można by go dołożyć a ty przecież po prenatalnych już. Nie bardzo mam wiedzę z etapu kiedy leki się już odstawia wiec nie chce się wypowiadać na ten temat.
Bede w przyszlym tyg schodzic juz do nim dawki. Czytalam opinie lekarzy to ostawia sie prg najczescej 12-16tc ale ja ekspertem tez nie jestem.

ja w okolicy 12tc z powodu plamień musiałam wrócić do prolutexu

reklama
Bede w przyszlym tyg schodzic juz do nim dawki. Czytalam opinie lekarzy to ostawia sie prg najczescej 12-16tc ale ja ekspertem tez nie jestem.

też nie jestem, ale w mojej klinice bierze się do k 12 tc, u mnie w szpitalu gin-położniczym zlecają do 16 td, a w ulotce
Link do: Progesteron (opis profesjonalny) - Medycyna Praktyczna: opis, ceny, refundacja
"Zapłodnienie in vitro: s.l. 100–150 mg 3–4 ×/d lub dopochwowo 150–200 mg 2 ×/d; leczenie kontynuować do 77. dnia po transferze zarodka. Poronienie zagrażające, cykle bezowulacyjne lub indukowane: s.l. 100 mg 3–4 ×/d lub dopochwowo 50–150 mg 2 ×/d. W przypadku poronień nawykowych podawanie progesteronu należy rozpocząć w cyklu, w którym planowane jest zajście w ciążę, lub wcześniej; leczenie należy kontynuować do 18.–20. tyg. ciąży. Kończąc leczenie, należy stopniowo zmniejszać dawkę."

Do góry