reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

To nie sa typowe masaze przeciwbolowe ale fakt niektore gabinety specjalizuja sie w opiece nad kobieta ciezarna

Gosiu to co może a co nie może zawierać taki masaż?
Mam taką super babeczkę u której co jakiś czas ląduje jak już mega boli i gniecie w krzyżu. Ona najpierw rozmasuje całe placy i rozluzuje mięśnie, potem nastawia kręgi, a na koniec powykręca. Po wszystkim jestem jak nowonarodzona:)
Czy jakby się ograniczyć tylko do tego pierwszego punktu to mogłoby być?

reklama
Kurde wydaje mi się że plamienia moe ppwinny być od za dużej dawki sle nie znam się dokladnie. A może wlasnie jakąś nadzerke masz? Ja wierzę że te plemienia to nic złego. Ja też byłam wczoraj na IP na kroplówkach

Oj, jednak nie obyło się u Ciebie bez pomocy medycznej... Ale jak trzeba to trzeba. Może niedługo trochę te wymioty u Ciebie trochę się uspokoja i nie będą tak meczyly.

Nie w tym rzecz. To nie jest usługa do wykupienia jak czesanie u fryzjera. Oni to raczej swoim pacjentkom zlecają, tym które prowadzą. Musiała bym do byłego lekarza na wizyte isc a jak mówiłam jest między nami pewien ferment. I on z tych z dużym ego. Nie bardzo widzę pójść i powiedzieć ze jestem w klinice u konkurencji ale czy on by mi wlewow nie wypisywał bo maja taniej.

No to może faktycznie do Paśnika się umów. On Ci intralipid przepisze za pół darmo. A przy okazji się trochę zdiagnozujesz.

Gosiu to co może a co nie może zawierać taki masaż?
Mam taką super babeczkę u której co jakiś czas ląduje jak już mega boli i gniecie w krzyżu. Ona najpierw rozmasuje całe placy i rozluzuje mięśnie, potem nastawia kręgi, a na koniec powykręca. Po wszystkim jestem jak nowonarodzona:)
Czy jakby się ograniczyć tylko do tego pierwszego punktu to mogłoby być?
Powiem tak to masazysta musi podjac decyzje co moze zrobic u kobiety w ciazy sa masaze dla ciezarnych. Dobry masazysta majacy kwalifikacje do pracy z kobieta w ciazy da rade. I napewno w 1 trymestrze lepiej sobie odpuscic Ja moge ci powiedziec czego nie mozesz pod wzgledem fizjoterapii

Temat masażu w okresie ciąży budzi wciąż wiele kontrowersji, zarówno wśród masażystów jak i lekarzy, ale także wśród samych kobiet oczekujących narodzin dziecka. Bardzo często słyszy się opinię, że ciąża jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do masażu. Należałoby skorygować to twierdzenie i przyjąć, że takie przeciwwskazanie stanowi wyłącznie ciąża zagrożona, patologiczna.

Nie ma żadnych przesłanek medycznych, które potwierdzałyby szkodliwość odpowiednio dobranego masażu dla przebiegu ciąży fizjologicznej.
Naturalnie istnieje bardzo długa lista przeciwwskazań do zastosowania masażu w tym okresie. Należy tu przede wszystkim wymienić wszelkie stany zagrożenia poronieniem, krwawienia z dróg rodnych, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, gestozy, niedokrwistość, skazy krwotoczne, choroby serca, choroby nerek trzustki oraz tarczycy, stany patologiczne ciąży, takie jak łożysko przodujące czy przedwczesne odklejanie się łożyska, wewnątrzmaciczne zaburzenia rozwoju płodu (Lewandowski G.). To tylko niektóre z przeciwwskazań. Dlatego zamiar skorzystania z masażu przyszła mama musi bezwzględnie skonsultować z lekarzem prowadzącym jej ciążę.
Ważne jest też, aby masażysta wykonujący zabieg posiadał odpowiednie kwalifikacje, wiedzę na temat fizjologii i patologii ciąży, a także znał specjalne techniki masażu, które mogą być wykonywane u kobiet ciężarnych. Profesjonalny terapeuta przed przystąpieniem do masażu powinien zapoznać się z wynikami ostatnich badań i kartą ciąży, oraz poprosić o pisemną zgodę lekarza prowadzącego ciążę. Specjaliści w dziedzinie masażu w ciąży uważają, że kobiety nie powinny poddawać się zabiegom w pierwszym trymestrze, a także w ostatnim miesiącu ciąży.
Główne zalety masażu w ciąży
  • relaksacja
  • zmniejszenie napięcia mięśniowego
  • poprawa krążenia
  • zapobieganie obrzękom kończyn górnych i dolnych
  • zapobieganie i łagodzenie dolegliwości bólowych kręgosłupa
  • zapobieganie rozstępom skórnym
Należy pamiętać, że masaż ma duży wpływ na nasz organizm. Jeżeli podczas zabiegu kobieta poczuje się gorzej, masaż powinien zostać przerwany. Wszelkie negatywne odczucia powinny być natychmiast sygnalizowane.

Regiony ciała, które mogą być masowane w czasie ciąży:
  • powłoki brzuszne
  • grzbiet i pośladki
  • twarz
  • okolica karku i barków
  • kończyny górne
  • kończyny dolne
Pozycje, w jakich wykonuje się masaż:
  • leżenie na plecach
  • leżenie na boku
  • siadzienie na krześle
Nie stosuje się masażu w ułożeniu na brzuchu.

Paulinka a moze zadzwon do swojego lekarza i mu powiedz o tym co sie dzieje ? To nie jest normalne zeby Cie tak jajnik ciagle bolal i do tego uplawy. Moze Ty masz jakis stan zapalny ? Mierzylas sobie temperature ? Sprawdz moze czy masz goraczke? A moze idz do zwyklego gin na usg ?
Kochana byłam u zwykłego Ginekologa i stwierdził że jest trochę wody z brzuchu i jajnik jest torbielowaty tyle powiedział sprawdzałam gorączki nie mam ;(

reklama
Wiem jak to jest...w Tesco pracowałam jak byłam na studiach żeby dorobić. MASAKRA TO MAŁO POWIEDZIANE! To może masz torbiele...ja mam zawsze jak jest słaba@ mimo że brałam antyki to i tak się robiły dziady tylko tak nie bolało. Dopiero takie 5cm czułam.
Całe szczęście że 11 już coraz bliżej; )

Do góry