reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Liczenie każdej w Was daje mi 5tydzien-a beta jest już na 6tydz.Troche za wysoka wartość... Czy z Waszego doświadczenia przy bliźniakach mialyscie wyższa bete w 5 tyg?
Napisze to poraź setny. Na podstawie wyniku bety nie stwierdzi nikt czy to ciąża pojedyncza czy bliźniacza.

[emoji127] 28.09.2017 Piotruś i Oleńka

reklama
Temat masażu w okresie ciąży budzi wciąż wiele kontrowersji, zarówno wśród masażystów jak i lekarzy, ale także wśród samych kobiet oczekujących narodzin dziecka. Bardzo często słyszy się opinię, że ciąża jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do masażu. Należałoby skorygować to twierdzenie i przyjąć, że takie przeciwwskazanie stanowi wyłącznie ciąża zagrożona, patologiczna.

Nie ma żadnych przesłanek medycznych, które potwierdzałyby szkodliwość odpowiednio dobranego masażu dla przebiegu ciąży fizjologicznej.
Naturalnie istnieje bardzo długa lista przeciwwskazań do zastosowania masażu w tym okresie. Należy tu przede wszystkim wymienić wszelkie stany zagrożenia poronieniem, krwawienia z dróg rodnych, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, gestozy, niedokrwistość, skazy krwotoczne, choroby serca, choroby nerek trzustki oraz tarczycy, stany patologiczne ciąży, takie jak łożysko przodujące czy przedwczesne odklejanie się łożyska, wewnątrzmaciczne zaburzenia rozwoju płodu (Lewandowski G.). To tylko niektóre z przeciwwskazań. Dlatego zamiar skorzystania z masażu przyszła mama musi bezwzględnie skonsultować z lekarzem prowadzącym jej ciążę.
Ważne jest też, aby masażysta wykonujący zabieg posiadał odpowiednie kwalifikacje, wiedzę na temat fizjologii i patologii ciąży, a także znał specjalne techniki masażu, które mogą być wykonywane u kobiet ciężarnych. Profesjonalny terapeuta przed przystąpieniem do masażu powinien zapoznać się z wynikami ostatnich badań i kartą ciąży, oraz poprosić o pisemną zgodę lekarza prowadzącego ciążę. Specjaliści w dziedzinie masażu w ciąży uważają, że kobiety nie powinny poddawać się zabiegom w pierwszym trymestrze, a także w ostatnim miesiącu ciąży.
Główne zalety masażu w ciąży
  • relaksacja
  • zmniejszenie napięcia mięśniowego
  • poprawa krążenia
  • zapobieganie obrzękom kończyn górnych i dolnych
  • zapobieganie i łagodzenie dolegliwości bólowych kręgosłupa
  • zapobieganie rozstępom skórnym
Należy pamiętać, że masaż ma duży wpływ na nasz organizm. Jeżeli podczas zabiegu kobieta poczuje się gorzej, masaż powinien zostać przerwany. Wszelkie negatywne odczucia powinny być natychmiast sygnalizowane.

Regiony ciała, które mogą być masowane w czasie ciąży:
  • powłoki brzuszne
  • grzbiet i pośladki
  • twarz
  • okolica karku i barków
  • kończyny górne
  • kończyny dolne
Pozycje, w jakich wykonuje się masaż:
  • leżenie na plecach
  • leżenie na boku
  • siadzienie na krześle
Nie stosuje się masażu w ułożeniu na brzuchu.

Dzięki za super wykład :)

Powiem tak ze swojego doswiadczenia lekarze w klinikach nie zalecaja zbyt duzo badan jesli jest inaczej sa to wyjatki.im zalezy na kasie bo niestety taka jest prawda ze dla nich to biznes. I nawet jak po nie udanej probie mowia ze moze warto sprobowac adopcji a nie kolejnego ivf to i tak wiedza ze wrocimy walczyc dalej.
Kochana a najlepiej to umow sie do Pasnika w Lodzi on na podstawie waszego przypadku zleci wam badania ktore sa konieczne
Leczymy się w Warszawie, ale chyba musimy skonsultować się z kimś innym ponieważ były trzy podejscia do inseminacji i dwa do in vitro. Ehhh jak nie endonetrioza, to nasienie a jakby było mało jeszcze jakiś "wodniak" najprawdopodobniej się pojawił:( dziś ostatnia połówka encortonu i pierwszy dzień @. Dzięki Gosia za kilka dodatkowych informacji.

Dziewczyny a jakie macie informacje na temat ziół w ciąży? Bo ja lubię do herbaty goździki wrzucić albo cynamonu ciut, a mój, który jak już wiecie postanowił patrzeć mi na ręce, wolałby żebym samą wodę piła :oo2:
A mi w zimie woda wybitnie nie wchodzi:no:
Moje ulubione owocówki mają hibiskus, więc odpadają.
No to co ciepłego można pić?

Dziewczyny a jakie macie informacje na temat ziół w ciąży? Bo ja lubię do herbaty goździki wrzucić albo cynamonu ciut, a mój, który jak już wiecie postanowił patrzeć mi na ręce, wolałby żebym samą wodę piła :oo2:
Imbir :) rumianek I miętę można na 100% pic

Melisę tez.Ja pije od transferu po trzy dziennie,teraz może mniej.Zalezy czy bardzo Cię usypia i czy lubisz [emoji4]

reklama
Leczymy się w Warszawie, ale chyba musimy skonsultować się z kimś innym ponieważ były trzy podejscia do inseminacji i dwa do in vitro. Ehhh jak nie endonetrioza, to nasienie a jakby było mało jeszcze jakiś "wodniak" najprawdopodobniej się pojawił:( dziś ostatnia połówka encortonu i pierwszy dzień @. Dzięki Gosia za kilka dodatkowych informacji.
U mnie wodniaki w jajowodach byly przyczyna nieplodnosci. Jeden mialam usuniety z cp a drugi musialam usunac, bo klinika nie chciala sie podjac leczenia. Wodniaki wyplukuja zarodki.

Do góry