reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Cos tam zlecil i wyszlo ok a ze w rodzinie nie bylo zawalow, zakrzepic itp to nie ruszal tematu. Wgl do ivf mialam naprawde minimum badan zleconych - z jednej str dobrze bo przynajmniej nie naciagal na koszty a na to duzo ludzi nieraz natzeka, a z drugiej str lepiej dmuchac na zimne i zbadac za duzo niz za malo. Nie wiem, moze on mi chce cos zlecic na tej nastepnej wizycie tylko to bedzie u nich w klinice wiec zawsz e dla nich dodatkowy hajsik a tak to jak mi zleci zebym sobie sama zrobila to im ucieknie.
Tak koszty ogromne ale pozwala uniknąć stresów. Ja juz o hajsie nawet nie mysle. Masakra....

reklama
JA MIALAM DWIE AMNIOPUNKCJE ROBIONE. W ATLASIE GENETYCZNYM NIE BYLO URODZEN ZYWYCH DZIECI Ż MOJA TRANSLOKACJA. PRZERYWALISMY CIAZE. WIESZ SKORO PODDALAM SIE BADANIOM GENETYCZNYM TO WIERZE W WYNKI. ZADEN GENETYK MI NIE DAL NAWET SZANSY NS TO ZE DZIECI PRZEZYJA POROD. ZADEN GENETYK TEZ NIE MOWIL CZEGOS TAKIEGO CO TWOJ. W KAZDEJ CZESCI CIALA JEST CALY KOD GENETYCZNY WIEC NIE BARDZO ROZUMIEM O CO CHODZILO TWOJEMU. JESLI MASZ WATPLIWOSCI TO MOZE ZNAJDZ INNEGO GENETYKA SKONSULTUJ SWOJE OBAWY A JESLI NIE WIERZYSZ W TO WSZYSTKO TO PO CO ROBIC PGS?
A jaki był u ciebie problem z którymi hromosomami? U mnie właśnie nie wskazuje z badania nic ze dziecko urodziło by sie z choroba genetyczna, tylko ze nie dojdzie do implementacji.
Bardzo mi przykro ze byłaś zmuszona podjąć tak ciężka decyzje o przerwaniu ciąży:( zasięgałam opinie juz 3 genetyków i każdy mówi to samo ze miedzy nami pgs nie daje 100% wiarygodnego wyniku a osoby maja szanse na urodzenie zdrowego dziecka tak jak w normalnej ciąży. Na zachodzie robi sie tak ze na koniec zostawia wie komórki do wszczepienia jak wykorzystanie te dobre.

Przykre ze to cie spotkalo. Bardzo dziwne przepisy ma twoja klinika. Bo w pl zawsze mroza blastki nawet te z 6 doby a zdarza sie ze i z 7. Dziwne troche teorie o tym ze blastki z 6 doby sa niedobre do mrozenia hmm czyli co klinika oczekuje zeby wszystkie blastki byly najlepszej jakosci AA tak sie chyba rzadko zdarza ale co zrobic skoro klinika ma takie przepisy
Z tego co inne dziewczyny wywniokowaly to moze to nie byly Blastki, tylko morule,ktorym dano dotatkowa dobe na rozwoj.dowiem sie dopiero jutro. to moje pierwsze ICSI i zadawalam duzo pytan ale i tak za malo.

Cos tam zlecil i wyszlo ok a ze w rodzinie nie bylo zawalow, zakrzepic itp to nie ruszal tematu. Wgl do ivf mialam naprawde minimum badan zleconych - z jednej str dobrze bo przynajmniej nie naciagal na koszty a na to duzo ludzi nieraz natzeka, a z drugiej str lepiej dmuchac na zimne i zbadac za duzo niz za malo. Nie wiem, moze on mi chce cos zlecic na tej nastepnej wizycie tylko to bedzie u nich w klinice wiec zawsz e dla nich dodatkowy hajsik a tak to jak mi zleci zebym sobie sama zrobila to im ucieknie.
Kochana nie bedziesz musiała zmieniac kliniki bo w koncu sie uda. Masz jeszcze 3 blastusie a transfer pewno bedziesz miała w okolicach listopada-do twgo czasu skonsultuje twoj przypadek z immunologiem:) a jak on coś zleci to albo sie do tego.distosujesz albo zrobisz jak uwazasz tylko plis nie zapomnij mi się przypomniec:biggrin2::biggrin2: bo ja juz stara baba ze skleroza jestem:-D

Z tego co inne dziewczyny wywniokowaly to moze to nie byly Blastki, tylko morule,ktorym dano dotatkowa dobe na rozwoj.dowiem sie dopiero jutro. to moje pierwsze ICSI i zadawalam duzo pytan ale i tak za malo.
No właśnie nie chce mi się wierzyć, że ot tak pięknie rozwinięte zarodki mogliby zutylizować jak jakieś zużyte odpadki medyczne... Za coś takiego chyba w każdym sądzie wygrałabyś sprawę. Tego by się chyba bali...

Kochana nie bedziesz musiała zmieniac kliniki bo w koncu sie uda. Masz jeszcze 3 blastusie a transfer pewno bedziesz miała w okolicach listopada-do twgo czasu skonsultuje twoj przypadek z immunologiem:) a jak on coś zleci to albo sie do tego.distosujesz albo zrobisz jak uwazasz tylko plis nie zapomnij mi się przypomniec:biggrin2::biggrin2: bo ja juz stara baba ze skleroza jestem:-D
zapytaj tylko co ogólnie sądzi o stosowaniu wlewów z immunoglobulin i jakie jest główne wskazanie do tego. Dziękuję :D :* przypomnę się na pewno :D a Ty wsio notuj :) jak się wypowie fachowo, sensownie i wyczerpująco to chętnie Ci zasponsoruję tą wizytę :D

Dziewczyny,a jak jest z l 4 po transferze? Dają każdemu,rutynowo czy zależy od lekarza?
No i ciekawi mnie jaki kod w tym l4...co by w pracy wszyscy nie musieli wiedzieć...ale jak pieczątka z kliniki niepłodności to latwo się domyślić...

Jesu jak mnie boli podbrzusze...owulacja owulacja ale tak nigdy nie bolało...
Skutek uboczny luteiny? Niemożliwe po 2 tabletkach...
Chyba że coś ta torbiel się uaktywnila przy owu ale to inny ból...takie skurcze aż w pochwie czuję...

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja mialam gonal i na poczatku nie trzymalam go w lodowce bo do 25 stopni moze byc przechowywany.
Poza tym zeby nie bylo tak prosto to ja latalam do polski a leczylam sie w czechach[emoji16]

Ja mam nadzieje ze ta cala dyskusja i to co dziewczyny pisaly dadza Ci do myslenia i podbudza do dzialania bo stawka jest wysoka a mam wrazenie ze ktos Cie zrobil w trabe. Ja mieszkam w irlandii ponad 10 lat i tu sie na prawde w kazdej sytuacji mozna spodziewac wszystkiego.
Dobrze ze Ci paracetamolu nie dali na hiperke[emoji6]

A mozesz mi powiedziec ile do tej pory Cie to kosztowalo i jaka miala byc cena calej procedury jezeli doszloby do zaplodnienia? Bo baedzo ciekawa jestem

A jakie sa parametry nasienia?
Jakie masz amh?
Mialas perzed iui robione hsg?

Sorki za tyle pytan ale my chyba wszystkie chcemy Ci jakos pomoc
Do IUI mialam gonal F, i po pierwszym skanie zwiekszyli dawke z 75 na 90, ale to nic nie dalo. Jajeczko sie obrazilo i przestalo rosnac. Owszem Gonal uzywany nie musi byc w lodowce. Do ICSI przepisali mi menopur, ktory musi byc caly czas w lodowce, nawet przed podaniem (+2 do +8).

Cala ta dyskusja otworzyla mi oczy jak malo jeszcze wiem, i ze cale moje przygotowania to dopiero poczatek. W Irlandii ulatwiaja sobie i innym wiele rzeczy, moze dlatego od samego poczatku pielegniarka nazywala moje zaplodnione komorki 'blastki'. Czy to byly blastki takie prawdziwe to dowiem sie jutro. Paracetamol mi przepisali jako jedyny srodek przeciwbólowy,ktory moge brac, gdzie ten akurat nigdy na mnie nie dalal.

A teraz uwaga: Ze wzgledu na duze ryzyki hiperki, zmienili mi Pregnyl na Buserelin. Maz poszedl do lokalnej apteki i kupil.
Aptekarka: a czy wie pan jak to sie uzywa
Maz: tak, w koncu w szpitalu wytlumaczyli
A: jak to w szpitalu
Maz: no w klinice leczenia nie plodnosci
A: ale to sa krople na oczy
M. [cenzura] jak to [cenzura] krople na oczy, to ma byc podane w zastrzyku na wywolanie owulacji!!!!
A: aha, pokaz pan ta recepte jeszcze raz.....a no faktycznie,zle przeczytalam. nie mamy tego.
Noi pojechal maz do Dublina, bo nigdzie indziej nie mieli i jak w koncu kupil to na miejscu otworzyl i czytal ulotke zeby miec tym razem 100% pewnosci.

E4,900 za calosc do dnia 3ciego (IVF 500 taniej). W Simsach chcieli 9kola a w Beaconie 8.
E1,100 za dodatkowe dzialania do dnia 5 i mrozenie.-jutro sie dowiem czy i ile mnie skasuja, bo w koncu do 6 doby dawali im szanse.

Nasienie: problem z antycialami, z testu na test co raz gorzej.
Wiec z IUI przeklasyfikowali nas na ICSI..duzy skok, bo myslalam ze IVF w miedzy czasie, zawsze to mniej sztuczne...ale co zrobisz.
HSG mialam i wszystko ok.
AMH przed procedurami w normie, podczas ICSI: nie wiem. Mialam na kartce zeby zapytac ale nie zapytalam...

reklama
Dziewczyny,a jak jest z l 4 po transferze? Dają każdemu,rutynowo czy zależy od lekarza?
No i ciekawi mnie jaki kod w tym l4...co by w pracy wszyscy nie musieli wiedzieć...ale jak pieczątka z kliniki niepłodności to latwo się domyślić...

Jesu jak mnie boli podbrzusze...owulacja owulacja ale tak nigdy nie bolało...
Skutek uboczny luteiny? Niemożliwe po 2 tabletkach...
Chyba że coś ta torbiel się uaktywnila przy owu ale to inny ból...takie skurcze aż w pochwie czuję...

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja nigdy nie brałam l4 z kliniki właśnie przez tą pieczątkę. Chodziłam do lekarza rodzinnego, mówiłam że jestem po transferze i dostawałam zwolnienie z powodu infekcji :)

Do góry