reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dokladnie:) nie muszą kochać mojego dziecka. nic na siłę. Moi teście też są specyficzni. mają kasę i wychodzą z założenia że są uprzywilejowani. wogole to do nich trzeba jeździć no bo to rodzice itp. Maka u siebie córkę z dzieckiem 8 miesięcy ma. tesciowa zupki mu robi zajmuje się nim po kilka razy dziennie i wogole szał ciał. zapowiedziałam mojemu że jak się doczekamy kiedyś to jeśli tylko zobaczę że jest "gorzej" traktowany to szybko kontakt urwe. No taka jestem i tak zrobię. czy złośliwa jestem? trochę tak ale skoro ciągle słyszę że dla dzieci są tacy sami to i dla wnuków a jak nie to nara.
tylko błagam, nie mówcie im tego, jak będą trzymać wasze dzieci na rękach bo nie wiadomo co takiemu do głowy strzeli! :p[/QUOTE]

Nie, nie . Przez szybę:D

reklama
Jak byłam u siebie w klinice na warsztatach z embriologiem to tłumaczyła, że pobierają z blastek, ale to dlatego, że jako materiał do badania pobiera się kilka komórek z trofoblastu (części, z której tworzy się później łożysko) a nie z embrioblastu (części zarodkowej) dlatego, żeby właśnie nie uszkodzić maleństwa i żeby to było w pełni bezpieczne. A 8komórkowe zarodki to są właśnie 3dniowe kochana :)
To coś dzwoniło w którymś kościele:D

Prawdopodobnie masz hiperkę. Ja 3 dni po punkcj to się nawet nie mogłam przekręcić z jednej na drugą stronę. Dostałam jakąś kroplówkę i jeszcze parę dni dogorywałam w łóżku.
Pij dużo wody i mierz obwód brzucha. Jakby sie powiekszał, lub Twoje samopoczucie się pogarszało idź do lekarza.
ja tez miałam hiperke ..niestety tranferu nie podjeto sie gdyz oba jajniki miały po 18cm i zagrazalo to mojemu zyciu po 2 miesiacach lekoterapii zdecydowano sie na transfer...

qwa dziewczyny nie wyrywajcie słów z kontekstu... to, że tam pracuje jego żona to nieważne, zresztą dowiedziałam się że i on tam pracuje [emoji14] a poza tym jakby mi zlecil intralipid to zapewne też odesłał by mnie tam na podanie. I raczej na pewno też za jego podanie zapłaciłabym tyle samo.
Kurde z tym wszystkim...
Jak lekarz nie chce przepisać leku to się wkurzamy jak przepisze to zastanawiamy czy jest potrzebny czy mu koncerny za to płacą[emoji12]

Ja co prawda jeszcze nie ivf ale mój nawet po iui nie przepisał żadnego progesteronu. Według niego i słyszałam że inni lekarze też skłaniają się ku takiej teorii-jeśli była prawidłowa owulacja to progesteron też będzie dobry. Jeśli owu była do d...tz.że komórka jajowa była kiepska i wtedy ladowanie dupasthonu czy luteiny nie jest rozwiązaniem. Dla mnie to ma sens.

Pierwszy lekarz przepisał mi exaxacyl na obfite @. Obecny lekarz na próbę o receptę pytał czy jest konieczny...wyczułam że nie jest przekonany do tego leku. Nie dopytałam czemu. Od kol położnej dowiedziałam się że dlatego że ze wzg.że ma działanie "zakrzepowe" i mogę mieć później problemy z krazaniem,żylaki itp.
Na jedno mi pomaga ale coś za coś...

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

To trochę bezsensu bo biopsje w 10tc to badanie inwazyjne więc co jeśli wynik nie będzie pomyślny? u nas się pobiera z blistek bo musi być chyba 8 komórkowy zarodek a z 3 dniowych nie pobierają bo za mało podzielony. W badaniach genetycznych zarodków chodzi właśnie o to żeby wykluczyć chore zarodki zanim będą podane matce. Więc kompletnie nie rozumiem logiki tamtego lekarza
Chcialam tak zrobic, zeby uniknac tego inwazyjnego badania ale glowa muru nie przebije. Na poczatku myslalam, ze to bedzie amniopunkcja ale wykonuje sie ja dopiero w 16tc. Dlatego genetyk postanowil, ze to bedzie biopsja kosmowki w 10tc. No a jak okaze sie, ze dziecko chore to zalecaja aborcje. Tutaj jest calkowicie legalna. Nie wiem co zrobie jak juz bede w ciazy. Czasamu mysle, ze w ogole nie zrobie zadnych badan ale nie wiem czy dam rade jesli urodze kolejne chore dziecko. Chyba bym juz tego nie przezyla. No i cala ciaza bedzie w strachu. Bede myslec jak crio sie uda. To bedzie polowa sukcesu.

Chcialam tak zrobic, zeby uniknac tego inwazyjnego badania ale glowa muru nie przebije. Na poczatku myslalam, ze to bedzie amniopunkcja ale wykonuje sie ja dopiero w 16tc. Dlatego genetyk postanowil, ze to bedzie biopsja kosmowki w 10tc. No a jak okaze sie, ze dziecko chore to zalecaja aborcje. Tutaj jest calkowicie legalna. Nie wiem co zrobie jak juz bede w ciazy. Czasamu mysle, ze w ogole nie zrobie zadnych badan ale nie wiem czy dam rade jesli urodze kolejne chore dziecko. Chyba bym juz tego nie przezyla. No i cala ciaza bedzie w strachu. Bede myslec jak crio sie uda. To bedzie polowa sukcesu.

Badanie warto zrobić bo są choroby, które można wyleczyć jeszcze w łonie matki i dać dziecku szansę na przeżycie.

ja tez miałam hiperke ..niestety tranferu nie podjeto sie gdyz oba jajniki miały po 18cm i zagrazalo to mojemu zyciu po 2 miesiacach lekoterapii zdecydowano sie na transfer...
Wczoraj lekarz mówił że może będzie transfer ale musi zobaczyć badania i jak zrobi w środę iść to będzie wiedział. Mieli dzwonić z informacją czy sa zarodki ale dalej cisza.... lekarz wspominał o tranferze ewentualnie jednego zarodka ale to chyba są mniejsze szanse??

Kochana co ty gadasz:) w obrazie usg polipy sa widoczne w fazie okoloowulacyjnej, wtedy kiedy endo jest grubsze i powinnno byc trojlinijne jest opcja zeby spr czy jest jednorodne. Polipow nie widac we wczesnej fazie. Ja to slyszalam od 3 lekarzy i tez w internecie znajdziesz takie info. Fakt faktem, histero robi sie w pierwszej fazie cyklu ale ja mialam po 20dc - mialam cykle bezowulacyjne bez stymulacji wiec i endo bylo cienkie. W pierwszej fazie cyku zeby zobaczyc polip mozna srobic SIS ale to juz kosztuje kilka stowek

A ja popieram @darii żeby usunąć to cholerstwo trzeba iść na histero od razu po ustaniu krwawienia okresowego. To samo usg. Później to tylko strata czasu. Ja 3 razy mialam histeroskopię z powodu polipow. To nie moje rozważania a lekarzy. Ale każdy niech robi jak uważa :-)

A ja popieram @darii żeby usunąć to cholerstwo trzeba iść na histero od razu po ustaniu krwawienia okresowego. To samo usg. Później to tylko strata czasu. Ja 3 razy mialam histeroskopię z powodu polipow. To nie moje rozważania a lekarzy. Ale każdy niech robi jak uważa :-)
Tak, pisałam, że histero robi się na początku cyklu, ale polipy na zwykłym usg są widoczne w fazie okołoowulacyjnej. U mnie tego polipa lekarz zdiagnozował przy spr drożności jajowodów (miałam HyFoSy - badanie przy użyciu pianki z soli fozjologicznej to było jakoś ok 9dc), a że cykle były bezowulacyjne, to żeby nie tracić czasu to jeszcze z tym samym cyklu ok 20dc miałam histero i dali radę :)

reklama
Do góry