reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny, choc moja droga z invitro sie dopiero zaczyna, to czesto tu wpadam, z zapartym tchem czytam Wasze historie :-) trzymam za Was wszystkie mocno kciuki! Nie moge sie doczekac az dolacze do Waszego grona :-)
A jako ze kazda z Was jest juz ekspertka w kwestii invitro, mam (byc moze glupie) pytanie. Czy przed przystapieniem do procedury wymagane jest zaswiadczenie o szczepieniu na zoltaczke? Nigdy czegos takiego nie robilam we wlasnym zakresie, a zakladam ze to nie byly obowiazkowe szczepionki na nfz (moj rocznik - 85 :-) ). Jesli robilyscie, powiedzcie prosze, w ilu porcjach sie to podaje, w jakich odstepach czasu i po jakim czasie od ostatniego szczepienia mozna przystapic do invitro? Moj ginekolog powiedzial mi dzisiaj, ze niektore kliniki tego wymagaja. Jestesmy zapisani na pierwsza wizyte w Novum w Warszawie u dr Zamory dopiero na poczatek listopada. Jesli okaze sie, ze to jest obowiazkowe, zastanawiam sie czy nie zaczac szczepien juz teraz, zeby niepotrzebnie nie przedluzac przystapienia do procedury np o pol roku, ze wzgledu na to :-/ co sadzicie?
Aaaa ja nie pamietam:(

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Teaż mam na pedał

Nie. Ale mozliwe że szczepienie miałaś obowiązkowe. Ja jestem rocznik 88 i jak szłam się zaszczepić przed operacją to mi pani powiedziała że ja miałam je jako obowiązkowe szczepienie. Zapytaj w przychodni. Ale w 3 klinikach miałam in vitro-Macierzyństwo, Provita i Gyncentrum i w żadnym tego nie wymagali. Ja mialam więc pokazywałam ale nikt tego nie wymagał ode mnie
A nie mialas robionych badan antyHBC i antyHCV??? Bo to sa badania zeby spr czy masz przeciwciala czyli czy bylas szczepiona. Jesli wychodzi wynik ujemny tzn ze nie bylas szczepiona. U mnie wyszly przeciwciala niereaktywne i musialam donosic zaswiadczenie z tej przychodni gdzie bylam szczepiona bo w zadnej ksiazeczce nie mialam o tym info. Moja poprzednia gin mi mowila ze niektorzy lekarze w takim przypadku wymagaja doszczepienia.

A nie mialas robionych badan antyHBC i antyHCV??? Bo to sa badania zeby spr czy masz przeciwciala czyli czy bylas szczepiona. Jesli wychodzi wynik ujemny tzn ze nie bylas szczepiona. U mnie wyszly przeciwciala niereaktywne i musialam donosic zaswiadczenie z tej przychodni gdzie bylam szczepiona bo w zadnej ksiazeczce nie mialam o tym info. Moja poprzednia gin mi mowila ze niektorzy lekarze w takim przypadku wymagaja doszczepienia.
Kochana badania oczywiscie ze robilam. Te badania to jest standard w każdej klinice.

reklama
Do góry