reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Mruch a ty wczesniej bylas na sztucznym czy naturalnym cyklu? Czy to bylo zaraz po punkcji? Dawno cie mie byli i nie ogarniam:]

Podchodziłam na sztucznym bo lekarz bal sie ze endo nie podoła bo tak jak pisałam miałam max 6mm. No i na 3 dni przed transferem miałam 8mm. A podczas transferu zapomniałam zapytać. To było w Maju. Teraz jestem na cyklach naturalnych monitorowana co miesiąc i biorę maca i nie miałam mniejszego niż 9. No to dla mnie wzrost o min 30%. Zobaczymy jak lekarz tym razem zdecyduje, ale wydaje mi sie ze znowu sztuczny dla pewności. Mam jeszcze 2 eskimoski. Zobaczymy

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Kochana jak nie masz problemow z waga to jedz takie ilosci jak do tej pory, a wyeliminuj tylko produkty z pszenicy, owsa, zyta, jeczmienia, orkiszu. Kukurydza, gryka, proso(kasza jaglana), ryze, ziemniaki sa bezglutenowe. Uwazaj na pieczywo - czytaj sklad i wybieraj te z najkrotszym. Szczerze mowiac ja mialam w planach przy transferze stosowac bezglutenowa ale tylko troche ograniczylam gluten - pieczywo bgl mi nie wchodzi w ogole - smakuje jak pulchny papier... jak narazie wychodzi na to ze sie udalo mimo grzeszenia zwyklym pieczywem:)
Jak chcesz przykladowe menu to np. Sniadanie: platki kukurydziane, jaglane albo ryzowe z mlekiem, na II sniadanie salatka owocowa z jogurtem naturalnym i orzechami, na obiad moze byc cokolwiek na co masz ochote np z ziemniakami (oczywiscie jsk schabowy to np w panierce z maki kukurydzianej:p), na podwieczorek zupka jarzynowa z ryzem a na kolacje jakas salatka np z komosa ryzowa albo kasza gryczana :)

Ale na kaszy jaglanej jest napisane "może zawierać gluten". I jest wiele produktów teoretycznie bezglutenowych z tym właśnie dopiskiem. Ja teraz starałam się nie jeść glutenu od transferu do bety i wcale nie jest to takie proste. Ja zamiast chleba jadłam wafle ryżowe, ale też tylko z jednej firmy miały znak przekreslonego kłosa.

Podchodziłam na sztucznym bo lekarz bal sie ze endo nie podoła bo tak jak pisałam miałam max 6mm. No i na 3 dni przed transferem miałam 8mm. A podczas transferu zapomniałam zapytać. To było w Maju. Teraz jestem na cyklach naturalnych monitorowana co miesiąc i biorę maca i nie miałam mniejszego niż 9. No to dla mnie wzrost o min 30%. Zobaczymy jak lekarz tym razem zdecyduje, ale wydaje mi sie ze znowu sztuczny dla pewności. Mam jeszcze 2 eskimoski. Zobaczymy

A bralas estrofem? Jaka dawke? Bo ja mialam zawsze slabe endo (do iui, bo tu przy ifv nie sprawdzaja przed transferem) zawsze bylo 8-10mm i mi moja poprzednia dr mowila ze slabe a teraz mi dr oprocz estrofemu przepisal plastry oesclim - tez z estradiolem. Oprocz tego dopychalam orzechow ile weszlo, losos, chia, avocado, morele no i 2lampki wina every day i juz w 9dc endo mialo prawie 9mm (nie wiem jak potem bo nie mierzyl - ale musialo byc niezle bo transfer mialam dopiero w 19dc, w ogole myslalam ze juz bedxie przerosniete) mozesz zapytac o te plastry :)

Ale na kaszy jaglanej jest napisane "może zawierać gluten". I jest wiele produktów teoretycznie bezglutenowych z tym właśnie dopiskiem. Ja teraz starałam się nie jeść glutenu od transferu do bety i wcale nie jest to takie proste. Ja zamiast chleba jadłam wafle ryżowe, ale też tylko z jednej firmy miały znak przekreslonego kłosa.
To jest tak naprawde zabezpieczenie producenta, bo w zakladach przetwarzaja rozne produkty. Czasem moze sie zdarzyc ze np w kaszy gryczanej znajdziesz ziarnko jeczmiennej. To sa tzw produkty naturalnie bezglutenowe ale ktore moga zawierac jego sladowe ilosci i nie powinny ich spozywac osoby, ktorym gluten szkodzi nawet w sladowych ilosciach - dla nich istnieje zywnosc certyfikowana - z takim znaczkiem przekreslonego klosa. W naszym przypadku te sladowe ilosci glutenu niczemu nie groza:)

A bralas estrofem? Jaka dawke? Bo ja mialam zawsze slabe endo (do iui, bo tu przy ifv nie sprawdzaja przed transferem) zawsze bylo 8-10mm i mi moja poprzednia dr mowila ze slabe a teraz mi dr oprocz estrofemu przepisal plastry oesclim - tez z estradiolem. Oprocz tego dopychalam orzechow ile weszlo, losos, chia, avocado, morele no i 2lampki wina every day i juz w 9dc endo mialo prawie 9mm (nie wiem jak potem bo nie mierzyl - ale musialo byc niezle bo transfer mialam dopiero w 19dc, w ogole myslalam ze juz bedxie przerosniete) mozesz zapytac o te plastry :)

Brałam Estrofem 400, i jeszcze psikalam Lenzetto. No i tez jadłam orzechy i piłam wino.

Kiedys chyba ja jakiesj czekoladzie widzialam napis NIE ZAWIERA ORZECHOW. moze zawierac sladowe ilosci glutenu, selera, orzechow:) albo na paczce orzechow: produkt moze zawietaz sladowe ilosci orzechow:laugh2:

reklama
@dżoasia a ogolnie czemu gluten jest niewskazany od transferu do bety? Tzn ja i tak na diecie bezglutenowej ale pytam z ciekawości :)

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom
Zebym ja to wiedziala... niektorym dziewczynom lekarze zalecaja to ja tylko podpowiadam co i jak bo pracuje w tym na codzien. Gluten to bialko a ze cytokiny (o ilre nie myle pojec teraz) to tez jakies bialka to na moj "chlopski rozum" moze to miec jakis zwiazek z immunologia czy cos... ale to tylko moje domysly. Moze ktorejs dziewczynie lekarz tlumaczyl dlaczego to chetnie sie dowiem :)

Do góry