reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Mruch a ty wczesniej bylas na sztucznym czy naturalnym cyklu? Czy to bylo zaraz po punkcji? Dawno cie mie byli i nie ogarniam:]

Podchodziłam na sztucznym bo lekarz bal sie ze endo nie podoła bo tak jak pisałam miałam max 6mm. No i na 3 dni przed transferem miałam 8mm. A podczas transferu zapomniałam zapytać. To było w Maju. Teraz jestem na cyklach naturalnych monitorowana co miesiąc i biorę maca i nie miałam mniejszego niż 9. No to dla mnie wzrost o min 30%. Zobaczymy jak lekarz tym razem zdecyduje, ale wydaje mi sie ze znowu sztuczny dla pewności. Mam jeszcze 2 eskimoski. Zobaczymy

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Kochana jak nie masz problemow z waga to jedz takie ilosci jak do tej pory, a wyeliminuj tylko produkty z pszenicy, owsa, zyta, jeczmienia, orkiszu. Kukurydza, gryka, proso(kasza jaglana), ryze, ziemniaki sa bezglutenowe. Uwazaj na pieczywo - czytaj sklad i wybieraj te z najkrotszym. Szczerze mowiac ja mialam w planach przy transferze stosowac bezglutenowa ale tylko troche ograniczylam gluten - pieczywo bgl mi nie wchodzi w ogole - smakuje jak pulchny papier... jak narazie wychodzi na to ze sie udalo mimo grzeszenia zwyklym pieczywem:)
Jak chcesz przykladowe menu to np. Sniadanie: platki kukurydziane, jaglane albo ryzowe z mlekiem, na II sniadanie salatka owocowa z jogurtem naturalnym i orzechami, na obiad moze byc cokolwiek na co masz ochote np z ziemniakami (oczywiscie jsk schabowy to np w panierce z maki kukurydzianej:p), na podwieczorek zupka jarzynowa z ryzem a na kolacje jakas salatka np z komosa ryzowa albo kasza gryczana :)

Ale na kaszy jaglanej jest napisane "może zawierać gluten". I jest wiele produktów teoretycznie bezglutenowych z tym właśnie dopiskiem. Ja teraz starałam się nie jeść glutenu od transferu do bety i wcale nie jest to takie proste. Ja zamiast chleba jadłam wafle ryżowe, ale też tylko z jednej firmy miały znak przekreslonego kłosa.

Podchodziłam na sztucznym bo lekarz bal sie ze endo nie podoła bo tak jak pisałam miałam max 6mm. No i na 3 dni przed transferem miałam 8mm. A podczas transferu zapomniałam zapytać. To było w Maju. Teraz jestem na cyklach naturalnych monitorowana co miesiąc i biorę maca i nie miałam mniejszego niż 9. No to dla mnie wzrost o min 30%. Zobaczymy jak lekarz tym razem zdecyduje, ale wydaje mi sie ze znowu sztuczny dla pewności. Mam jeszcze 2 eskimoski. Zobaczymy

A bralas estrofem? Jaka dawke? Bo ja mialam zawsze slabe endo (do iui, bo tu przy ifv nie sprawdzaja przed transferem) zawsze bylo 8-10mm i mi moja poprzednia dr mowila ze slabe a teraz mi dr oprocz estrofemu przepisal plastry oesclim - tez z estradiolem. Oprocz tego dopychalam orzechow ile weszlo, losos, chia, avocado, morele no i 2lampki wina every day i juz w 9dc endo mialo prawie 9mm (nie wiem jak potem bo nie mierzyl - ale musialo byc niezle bo transfer mialam dopiero w 19dc, w ogole myslalam ze juz bedxie przerosniete) mozesz zapytac o te plastry :)

Ale na kaszy jaglanej jest napisane "może zawierać gluten". I jest wiele produktów teoretycznie bezglutenowych z tym właśnie dopiskiem. Ja teraz starałam się nie jeść glutenu od transferu do bety i wcale nie jest to takie proste. Ja zamiast chleba jadłam wafle ryżowe, ale też tylko z jednej firmy miały znak przekreslonego kłosa.
To jest tak naprawde zabezpieczenie producenta, bo w zakladach przetwarzaja rozne produkty. Czasem moze sie zdarzyc ze np w kaszy gryczanej znajdziesz ziarnko jeczmiennej. To sa tzw produkty naturalnie bezglutenowe ale ktore moga zawierac jego sladowe ilosci i nie powinny ich spozywac osoby, ktorym gluten szkodzi nawet w sladowych ilosciach - dla nich istnieje zywnosc certyfikowana - z takim znaczkiem przekreslonego klosa. W naszym przypadku te sladowe ilosci glutenu niczemu nie groza:)

A bralas estrofem? Jaka dawke? Bo ja mialam zawsze slabe endo (do iui, bo tu przy ifv nie sprawdzaja przed transferem) zawsze bylo 8-10mm i mi moja poprzednia dr mowila ze slabe a teraz mi dr oprocz estrofemu przepisal plastry oesclim - tez z estradiolem. Oprocz tego dopychalam orzechow ile weszlo, losos, chia, avocado, morele no i 2lampki wina every day i juz w 9dc endo mialo prawie 9mm (nie wiem jak potem bo nie mierzyl - ale musialo byc niezle bo transfer mialam dopiero w 19dc, w ogole myslalam ze juz bedxie przerosniete) mozesz zapytac o te plastry :)

Brałam Estrofem 400, i jeszcze psikalam Lenzetto. No i tez jadłam orzechy i piłam wino.

Kiedys chyba ja jakiesj czekoladzie widzialam napis NIE ZAWIERA ORZECHOW. moze zawierac sladowe ilosci glutenu, selera, orzechow:) albo na paczce orzechow: produkt moze zawietaz sladowe ilosci orzechow:laugh2:

reklama
@dżoasia a ogolnie czemu gluten jest niewskazany od transferu do bety? Tzn ja i tak na diecie bezglutenowej ale pytam z ciekawości :)

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom
Zebym ja to wiedziala... niektorym dziewczynom lekarze zalecaja to ja tylko podpowiadam co i jak bo pracuje w tym na codzien. Gluten to bialko a ze cytokiny (o ilre nie myle pojec teraz) to tez jakies bialka to na moj "chlopski rozum" moze to miec jakis zwiazek z immunologia czy cos... ale to tylko moje domysly. Moze ktorejs dziewczynie lekarz tlumaczyl dlaczego to chetnie sie dowiem :)

Do góry