misis188
Fanka BB :)
A myslisz ze jak czesto powinno sie robic badanie w kierunku chlamydiu i ueroplasmy? Ja zawsze mialam transfer w 3 dobie hodowli zarodka, nigdy nie mialam blastocysty. Teraz mam jeszcze jeden zarodek kl 8B, raz przy 8C byla ciaza ale niestety biochemiczna. Boże jak my sie musimy nacierpiec zeby osiagnac upragnione szczescieaspiryna nie jest bezpieczna, lepsza jest heparyna, ale to są leki gdy ET nie udają się i nie wiadomo o co chodzi. Co do chlam i ureo to są to bakterie bezobjawowe. A tylko 60% wymazmów wychodzi pozytywnych, stąd nacisk jest na badania PCR. Są badania potwierdzające brak implentacji spowodowany przez zakażenie ureoplasmą, a ze jest bezobjawowa... Często problem braku implantacji może wynikać z :
- zlego rozrostu lub wad macicy, zrostów, dlatego po 2ET histero jeżeli zarodki są dobrej jakości ( tutaj dobre mam namyśli zarodki 5dniowe blastocysty powyzej 3BB.)
- genetyka macica odrzuca wadliwy zarodek, trzeba zrobić kariotypy itp.
- na końcu jest imunologia, problemy z imunologią ma około 2% kobiet. Dlatego tez lekarze w klinikach podchodzą tak do imunologii.
Poważnym probelmem może być przesunięte okienko implantacyjne, co często jest pwodem, żle wykonany transfer...
Jezeli embrion jest dobry a ciąży nie ma to trzeba szukać, ale IVF to nie pewniak na procedure masz 4-50% a średnio masz 2 transfery czyli z 25% na transfer. To taka moja statystka. Ogólem wspólczynnik implantacji koreluje z morfologią zarodka. Embrion 5AA powyzej 60% implantacji. A embrion typu morula w 5 dniu czy wczesna blastocysta 1AA około 20%. Przy 3dniowych szanse są jeszcze mniejsze..