reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Ja tez bylam pewna ze ten kwas ktory poprzednia doktor mi zapisała, czyli dokladnie taki jak twoj to metylowy, a co sie okazalo, ze nie i final taki, ze zrobilo go sie nadmiar w organizmie bo sie odkladac zaczął i w aptece mi powiedzieli ze nie powinien sie odkladac, bo moze szkodzić na inne organy np nerki. Jak pinformowalam lekarza ze mam nadmiar to powiedział ze za dużą dawke biore(5mg) i ze brac mniejsza ten zwykly bez recepty i bedzie dobrze. Nie posluchalam go i kupilam z solgara, w lipcu sprawdze poziom czy jest ok. Lekarze maja olewke na ta mutacje i w wielu aptekach mieli mnie za glupka że chce jakis kwas metylowy, nie mieli pojecia co ja chce.
Tak w aptekach patrza jak na wariata dlatego zostaje nam.internet :)

Ja tez bylam pewna ze ten kwas ktory poprzednia doktor mi zapisała, czyli dokladnie taki jak twoj to metylowy, a co sie okazalo, ze nie i final taki, ze zrobilo go sie nadmiar w organizmie bo sie odkladac zaczął i w aptece mi powiedzieli ze nie powinien sie odkladac, bo moze szkodzić na inne organy np nerki. Jak pinformowalam lekarza ze mam nadmiar to powiedział ze za dużą dawke biore(5mg) i ze brac mniejsza ten zwykly bez recepty i bedzie dobrze. Nie posluchalam go i kupilam z solgara, w lipcu sprawdze poziom czy jest ok. Lekarze maja olewke na ta mutacje i w wielu aptekach mieli mnie za glupka że chce jakis kwas metylowy, nie mieli pojecia co ja chce.

A ja właśnie dziś odebrałam wynik i też mam nadmiar :(. Norma 4,60 - 18,70 a ja mam 27,9.
Przed ciążą brałam Folik a chwilę przed transferem Femibion 1 gdzie jest ponoć zmetylowana forma ale dawka 0,4 mg. Evulek a Ty robiłaś badanie na tę mutację? Jeżeli tak to z jakich powodów? Lekarz zalecił jako rutynowe badanie?
No to się teraz zestresowałam bo to oznacza, że zarodek nie otrzymywał kwasu foliowego?
Nie wiem co mam teraz robić. Mam brać ten femibion czy nie? Skontaktuję się z lekarzem w poniedziałek ale mam numer tylko do rejestracji a wizyta dopiero w piątek za tydzień :(.

A ja właśnie dziś odebrałam wynik i też mam nadmiar :(. Norma 4,60 - 18,70 a ja mam 27,9.
Przed ciążą brałam Folik a chwilę przed transferem Femibion 1 gdzie jest ponoć zmetylowana forma ale dawka 0,4 mg. Evulek a Ty robiłaś badanie na tę mutację? Jeżeli tak to z jakich powodów? Lekarz zalecił jako rutynowe badanie?
No to się teraz zestresowałam bo to oznacza, że zarodek nie otrzymywał kwasu foliowego?
Nie wiem co mam teraz robić. Mam brać ten femibion czy nie? Skontaktuję się z lekarzem w poniedziałek ale mam numer tylko do rejestracji a wizyta dopiero w piątek za tydzień :(.
Femibion zawieta i jeden i drugi wiec syntetyczny wyklucza wchlanianie tego metylowanego. Tez sie ostatnio o tym dowiedzialam bo bralam femibion przez 4 miesiace. Jesli chodzi oprzyswajanie kwasu od ciebie przez dziecko nie bede wprowaszac w blad bo nie wiem ale wydaje mi sie ze nie musisz sie przejmowac mysle ze dziecko dostaje wystarczajaca ilosc.
Dla nas u ktorych stwierdzono mutacje najwazniejsza jest diagnostyka dziecka po urodzeniu. Nie wiem jak reszta ale ja od razu dostalam przykaz od genetyka zeby zglosic sie w ciazy do 10 tygodnia do poradni na badania

Och wam to chyba brakuje i myslicie o jednym :D ja raczej pisalam to w kontekscie 2 malych rozrabiakow :) a wiadomo ze jajeczka kazdy bedzie mial po 2 czyli razem 4 :)
Oj wiem wiem co miałaś na myśli :p Chciałam trochę humorku wprowadzić :D Swoją drogą mężuś chwilowo na wyjeździe, to po głowie chodzi co nieco :D

Mi tez wcisneli w aptece fembion mowiac ze jest w formie metylowej. fembion zawiera zwykly kwas ale w skladzie oddzielnie ma jakis metafolian czy cos takiego, nie mam ulotki wiec nie sprawdze dokladnie co to. Ja przed przystąpieniem do proceduru ivf musialam zrobic genetyczne badania bez szczegolnych wskazan, mąż też(rutynowo bylo zalecone) u meza ok wyszly a u mnie wyszlo ze mam mthfr . Masz nadmiar wiec chyba zarodeczek otrzymal odpowiednią dawkę tak mi sie wydaje [emoji20] ale zadzwon do lekarza co z tym i nie stresuj sie kochana. Tak szczerze to po jaka cholere robimy te badania na mthfr jak lekarze olewaja to i czlowiek na wlasna reke szuka produktów odpowiednich i sie stresuje bo wie że cos jest zle a od lekarza nic sie nie dowie.

reklama
Do góry