reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

My mielismy rutynowo do zrobienia w klinice z krwi kariotypy (byly ok) i ja cftr, proakceleryna, protrombina, mthfr (oprócz mthfr wszystko ok) mąż azf, cftr(wszystko ok) i czekalismy wyniki ok 3tyg. Myślę ze nie masz co sie stresowac zwlaszcza teraz. Wcale nie jest powiedziane ze jak masz nadmiar kwasu to masz mutacje. Mozesz homocysteine zbadac jak chcesz, jesli jest wysoka to moze miec związek z mutacja.
Dziekuje. Łatwo mowić ale chyba faktycznie muszę sie uspokoić. Skonsultuje sie z lekarzem z kliniki i moim prowadzącym i zobaczę co powiedzą. Nawet nie wiem czy teraz powinnam brać te metylowana formę skoro mam nadmiar czy nie. Poczekam na odpowiedz. Co ma byc to bedzie. Stresem nic nie zmienię.

reklama
@Sol a u ciebie jak tam kochana?
U mnie tak :( ... niestety....
Mam momenty kiedy myślę że i tak jestem szczesciara bo mam przecież już córeczkę ale czasami mnie dopłada i myślę dlaczego? Myślę że jest we mnie kropek który już nie ma szans... o i bardzo to boli.
Czekam na @ Lekarz zaproponował histeroskopię przed kolejnym transferem.
W sumie miałam ja za pierwszym podejściem i się udało więc może ma dobry plan.
Tylko nie pamiętam czy histeroskopię i transfer robi się w tym samym cyklu czy w kolejnych?

Dziewczynki ja po wizycie jestem, wszystko ok, dzieciaki mają po ponad 8cm, szyjka długa na 4cm, serduszka ładnie biły, i słuchajcie u obydwóch dziś widziałam sterczące sisiory :D
Czyli w brzuszku rosną mi dwaj chłopcy :D:D
Który masz tydzień dokładnie ?
Boshe ja jitro.ide Na usg, mam.nadzieje ze też dowiem.sie samych pozytywnych wiesci.
Gratulacje!! Niech zdrowo w Tobie rosną.

Napisane na SM-G935F w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
Femibion zawieta i jeden i drugi wiec syntetyczny wyklucza wchlanianie tego metylowanego. Tez sie ostatnio o tym dowiedzialam bo bralam femibion przez 4 miesiace. Jesli chodzi oprzyswajanie kwasu od ciebie przez dziecko nie bede wprowaszac w blad bo nie wiem ale wydaje mi sie ze nie musisz sie przejmowac mysle ze dziecko dostaje wystarczajaca ilosc.
Dla nas u ktorych stwierdzono mutacje najwazniejsza jest diagnostyka dziecka po urodzeniu. Nie wiem jak reszta ale ja od razu dostalam przykaz od genetyka zeby zglosic sie w ciazy do 10 tygodnia do poradni na badania
Czyli femibion jest dla nas niedobry?!?! Kurde , zaczęłam to brać ostatnio zamiast b-right, bo doszlam do wniosku że będzie lepszy , bo ma więcej witamin. B righttylko te ż grupy b. Do tego biorę solgar metafolin 800... Gosia to.potwierdzone wieści z tym wykluczeniem się metafolinu przez syntetyczny ???

Do 10 tygodnia na jakie badania?
To w takim razie też zamówię z neta ten metylowany, o którym piszecie. No kurczę, jestem strasznie zła, że żaden lekarz nawet słowem o tym nie pisnął. Ja nawet nie miałam pojęcia, że jest taka mutacja i różne kwasy foliowe :(. Tylko, że np. cewa nerwowa już się wytworzyła to już chyba po ptokach...
A gdzie wykonywałyście badanie na tę mutację? I ile trwa oczekiwanie na wynik? Lekarze zlecali to badanie standardowo czy w związku z jakimiś problemami?

Moja klinika też nie wymagała żadnych badań genetycznych prócz męża cftr. Po poronieniu w 14tc , wyczytałam o tym w necie i oczywiście tu mnie dziewczyny uswiadomily. Ma wlasna reke zrobiliśmy kariotypy i ja mthfr. Sama dopomnialam się o celxane po pozytywnej becie po crio, no i metafolin biorę odkąd dowiedziałam się o jego istnieniu, jeszcze w poronionej ciazy, wtedy jeszcze tak na wszelki wypadek, bo nie wiedziałam że mam mutacje. Pewnie gdyby nie to forum i kilka dziewczyn borykajacych się z tym to do tej pory żyłabym w nieświadomości. Strasznie mnie denerwuje, że lekarze nie informują o takich rzeczsch, które mogą mieć duży wpływ na naszą sytuacje, a.tak łatwo jest się z tym uporac. Inne witaminy i jesteś o wiele bezpoeczniejsza.
Moim zdaniem, nie masz co sie obawiac za bardzo, zmień sobie kwas na metylowany, na pewno nie zaszkodzi. Tak jak evulek pisała, trzeba też zbadać homocysteine, nie woem.czy to normalnie się bada w ciąży, wtedy dopiero możesz zacząć coś domniemywac. Ja na wynik.mthfr czekałam 1-2 tyg.

Ostatnia edycja:
Moja klinika też nie wymagała żadnych badań genetycznych prócz męża cftr. Po poronieniu w 14tc , wyczytałam o tym w necie i oczywiście tu mnie dziewczyny uswiadomily. Ma wlasna reke zrobiliśmy kariotypy i ja mthfr. Sama dopomnialam się o celxane po pozytywnej becie po crio, no i metafolin biorę odkąd dowiedziałam się o jego istnieniu, jeszcze w poronionej ciazy, wtedy jeszcze tak na wszelki wypadek, bo nie wiedziałam że mam mutacje. Pewnie gdyby nie to forum i kilka dziewczyn borykajacych się z tym to do tej pory żyłabym w nieświadomości. Strasznie mnie denerwuje, że lekarze nie informują o takich rzeczsch, które mogą mieć duży wpływ na naszą sytuacje, a.tak łatwo jest się z tym uporac. Inne witaminy i jesteś o wiele bezpoeczniejsza.
Moim zdaniem, nie masz co sie obawiac za bardzo, zmień sobie kwas na metylowany, na pewno nie zaszkodzi. Tak jak evulek pisała, trzeba też zbadać homocysteine, nie woem.czy to normalnie się bada w ciąży, wtedy dopiero możesz zacząć coś domniemywac. Ja na wynik.mthfr czekałam 1-2 tyg.

Dziekuje. Dzisiaj pojadę na badanie homocysteiny. Chyba zbadam tez b6 i b12. Przepraszam, ze pytam ale poronienie związane było z mutacja?

reklama
Do góry