reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Wszystko biorę jak lekarz zalecił, tylko nie powiedział jak w dniu punkcji. Sama tylko suplementy czyli feminbion natal1, wit d3 i magnez (ten co biorę farmaceutka podała jako jedyny z atestami do brania w ciazy), lekarz wie. Transfer crio, moj pierwszy w ogóle bo miałam przełożony. Ale o 13 wiec nic nie musze przesuwać. Rano poranne leki a te w środku dnia biorę o 15 wiec akurat się zgrywa. Napisałam maila do lekarza, powinien mi odpisać jutro.

I tak, mam 5 dniowe zarodki. A z ciekawości jak to się ma do leków?

PGS 5 blastek, 4 zdrowe, podchodzę do pierwszego transferu.

A robisz jakieś badania z krwi przed crio? Tsh, progesteron itp bo mi pewnie lekarz nie zaleci ale ja chyba będę pewniejsza jak zrobię ?

I IVF Invimed Wro,11.16-punkcja,Hiperka,01.17- krio

reklama
Wszystko biorę jak lekarz zalecił, tylko nie powiedział jak w dniu punkcji. Sama tylko suplementy czyli feminbion natal1, wit d3 i magnez (ten co biorę farmaceutka podała jako jedyny z atestami do brania w ciazy), lekarz wie. Transfer crio, moj pierwszy w ogóle bo miałam przełożony. Ale o 13 wiec nic nie musze przesuwać. Rano poranne leki a te w środku dnia biorę o 15 wiec akurat się zgrywa. Napisałam maila do lekarza, powinien mi odpisać jutro.

I tak, mam 5 dniowe zarodki. A z ciekawości jak to się ma do leków?

Mi transfer robią w 3 dniu... To źle??

A robisz jakieś badania z krwi przed crio? Tsh, progesteron itp bo mi pewnie lekarz nie zaleci ale ja chyba będę pewniejsza jak zrobię ?

I IVF Invimed Wro,11.16-punkcja,Hiperka,01.17- krio

Tsh mam pod kontrolą, z endokrynolog doszłyśmy wreszcie miesiac temu do dawki przy której jest optymalne. Teraz go nie badam, wolę po pozytywnej becie sprawdzić jak mi się część leków wypłucze i spadnie (bo wiadomo, ze teraz wzrośnie przy podejściu chwilowo). Progesteron i estrogeny miałam robione w czwartek i lekarz powiedział ze sa ok, endometrium tez było dobre na tamten moment. Nie wiem czy w dniu podejścia jest szansa zby spadło. W czwartek było 9,5.

to ma się tylko do acardu bo 1- 2dpt to początek implanatacji dlatego acard braalym dzień przed crio blastocysty. A wiem, że dziewczyny po punkcji juzbiorą co moim zdaniem w przypadku 2-3 dniowych zarodków jest niepotrzebne.[/QUOTE]

Ostatnia edycja:
zdanie na temat transferów 3 dnioeych sa podzielone:-) tak samo w przypadku blastocyst. Jeżeli to TEN zarodek nie ma znaczenia kiedyś jest transferowany.
Ogólnie embriony w 4 dniu dopiero znajduja się w macicy po wyjściu z jajowodu. A naukowcy nie wiedza czy srodowisko maciczne jest lepsze dla zarodka 3 dniowego niż szkiełko gdzie warunki sa wymuszone, ale może jednak mniej drastyczne. Nie wiedza także czy zarodek który nie przetrwał na szkle przetrwałby w macicy itp.. Róznica jest jedna w przypadku blastocyst selekcja odbywa się na szkle a nie w ciele kobiety. ma to znaczenie bo walka z niepłodnoscia jest strasznie wyniszczajaca..

reklama
Bolatko :( odpocznij chwile zanim znowu spróbujesz .
Mi ostatnio lekarz powiedział ze jest za transferem 2 dniowych zarodków bo gdzie im będzie lepiej niż u mamy w brzusiu:) coś w tym jest bo na 5 zarodków 2 mi podano w drugiej dobie a 3 zdecydowaliśmy z mężem ze przetrzymamy do 5 . I tak do 5 doby żaden nie przeżył natomiast jeden z tych dwóch został z nami :)

Do góry