ja może nie przepis, ale stwierdziałm że bardzo ciekawy artykuł i może nie wszystkie mamy sobie zdają z tego sprawę, ze zelki mozna małemu alergikowi podawać, a czasami nie wiadomo czym małemu sprawić przyjemność, co dac słodkiego
zresztą interesująco napisane, to pozwalam sobie przekleić
Bezglutenowe słodycze dla alergików
Wszystkie produkty MAOAM oraz pianki HARIBO są bezpieczne dla dzieci chorujących na celiakię. Słodycze nie zawierają glutenu, a więc substancji wywołującej tą alergię pokarmową. Dzięki temu dają radość wszystkim dzieciom!
W ostatnich latach obserwujemy znaczący wzrost alergii, zwłaszcza wśród dzieci. Problem ten dotyczy niemal 30 procent populacji dziecięcej. Najgroźniejszymi, głównie ze względu na późne wykrywanie, są alergie pokarmowe. Z przeprowadzonych badań wynika, że najczęściej uczulającą substancją jest gluten. Osoby nie tolerujące glutenu, czyli białka zawartego w otoczkach zbóż - pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa - cierpią na celiakię. Aby osłodzić im życie pianki Haribo i słodycze MAOAM są produkowane z najwyższej jakości składników wolnych od glutenu.
„Alergia na gluten, jest szczególnie uciążliwa dla najmłodszych. Powoduje, że dzieci muszą przestrzegać specjalnej i bardzo dokuczliwej diety.” – powiedziała Beata Falińska -Zubko, Marketing Manager w HARIBO Sp. z o.o, która dodała: „MAOAM i HARIBO pragną dawać dzieciom radość jaką niosą słodycze. Dlatego w produkcji gum i cukierków rozpuszczalnych oraz pianek używamy wyłącznie składników wolnych od glutenu. Słodycze MAOAM i pianki HARIBO są bezpieczne dla wszystkich „Celiaków!”.
MAOAM w swojej ofercie posiada następujące produkty: „Mao Mix”, „Kracher”, „Stripes”, „Kostka Maoam”. Wszystkie są wolne od glutenu.
Pianki HARIBO dostępne na polskim rynku to „Mallow Mania” i „Flowers”. Oba produkty są bezglutenowe.
Więcej informacji o produktach znajduje się na
Maoam