reklama
Ania1812
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 17 Wrzesień 2008
- Postów
- 553
Ania...no staram sie jak moge....u mnie dziewczyny jedza tez sloiczki wiec nie ma problemu ale wiem ze jak ugotuje to na pewno jest lepsze...zawsze staram sie uzywac produktow organic, ale tak jak piszesz ciezko jest znalezc wszystko w supermarketach...
Ja tez zakupy robie w Tesco i Morissonie....w Morissonie znalazlam prawie wszystko procz szpinaku organic.....
Mamy tez market ale ten pan o organic warzywkami przyjezdza raz na dwa lub trzy tygodnie....no i ma drooogo....
W Morissonie w mrozonkach masz organic kukurydze i groszek, z pomodorami, papryka, ziemniakami , brokula czy kalafiorem to nie ma problemu....no i zawsze maja organic banany i jablka...
No i jest jeszcze opcja znalezc taka firme online...oni to maj wszystko nawet owoce egzotyczne typu pineapple lub mango....no i maja free delivery....
Szpinak kupywalam normalny z tesco tylko swiezy....
Dzięki Jolu. Ale widze, że co sklep to inny towar. U nas w Tesco jest organic szpinak. Za to w Morissonie nie mogłam znależć mrożonej kukurydzy organic. A czy mięso tez kupujesz organic? Bo u mnie to takiego ze świecą szukać. Od czasu do czasu w Tesco są filety ale cena powalająca (8 funtów za 2 małe filety). Chciałam też kupić cielęcine ale nigdzie nie moge znależć. Może przejde się do M&S bo tam maja towary z górnej półki;-)
Pozdrawiam serdecznie
tsarina
MamaPower!
Deserek- "dorosła szarlotka"
dwa ciasteczka Hipp
łyżeczka masła (no tak bardziej odrobina na czubku łyżeczki)
duża łyżka gotowej kaszki ryżowej waniliowej
tarte 2 ćwiatki jabłka
szczypta cynamonu
W kokilce ukladamy warstwowo pokruszone i zmieszane z masłem ciasteczka, nastepnie kaszkę, potem drobno starte jabłko i posypujemy delikatnie cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150st. C, aż deserek klapnie w naczynku...
ja tak robiłam za pierwszym razem, za drugim między jabłka i kaszkę dałam drobno pokrojoną suszoną morelę
dwa ciasteczka Hipp
łyżeczka masła (no tak bardziej odrobina na czubku łyżeczki)
duża łyżka gotowej kaszki ryżowej waniliowej
tarte 2 ćwiatki jabłka
szczypta cynamonu
W kokilce ukladamy warstwowo pokruszone i zmieszane z masłem ciasteczka, nastepnie kaszkę, potem drobno starte jabłko i posypujemy delikatnie cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150st. C, aż deserek klapnie w naczynku...
ja tak robiłam za pierwszym razem, za drugim między jabłka i kaszkę dałam drobno pokrojoną suszoną morelę
Ostatnia edycja:
tsarina
MamaPower!
Pulpety z ryżem
Składniki:
- 100 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- 2 łyżki surowego ryżu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- żółtko
Sposób przygotowania:
Mięso starannie umyj, oczyść z błon, usuń najdrobniejsze kawałki tłuszczu. Następnie pokrój w kostkę, wrzuć do maszynki i zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformuj cztery kulki. Zamiast pietruszki możesz użyć koperku albo suszonych ziół (wystarczy czubata łyżeczka), np. estragonu lub bazylii. Ułóż pulpety na sicie do gotowania na parze. Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 40-60 min, aż ryż będzie miękki. Maluch zje najwyżej dwa pulpety, resztę schowaj do lodówki na jutro.
to jest przepis orginalny stąd Przepisy kulinarne dla niemowlat
mnie nie spodobało sie, że to tylko mięso i ryż, więc u mnie wygląda to tak:
100 g mięsa,
2 łyżki surowego ryżu,
natka z pietruszki, odrobina estragonu,
żółtko,
pół startej dużej marchewki,
mniej niż 1/3 startej pietruszki,
dodatkowo 4 cieniutkie paseczki czerwonej papryki bez skorki, jeden duży pomidor bez skórki...
Pulpety robimy jak w orginalnym przepisie, zaś paprykę kroimy drobniutko, dusimy na małej ilości wody, dodajemy też drobno pokrojony pomidor i dusimy intensywnie mieszając, aż otrzymamy sos... Smacznego!
Składniki:
- 100 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- 2 łyżki surowego ryżu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- żółtko
Sposób przygotowania:
Mięso starannie umyj, oczyść z błon, usuń najdrobniejsze kawałki tłuszczu. Następnie pokrój w kostkę, wrzuć do maszynki i zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformuj cztery kulki. Zamiast pietruszki możesz użyć koperku albo suszonych ziół (wystarczy czubata łyżeczka), np. estragonu lub bazylii. Ułóż pulpety na sicie do gotowania na parze. Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 40-60 min, aż ryż będzie miękki. Maluch zje najwyżej dwa pulpety, resztę schowaj do lodówki na jutro.
to jest przepis orginalny stąd Przepisy kulinarne dla niemowlat
mnie nie spodobało sie, że to tylko mięso i ryż, więc u mnie wygląda to tak:
100 g mięsa,
2 łyżki surowego ryżu,
natka z pietruszki, odrobina estragonu,
żółtko,
pół startej dużej marchewki,
mniej niż 1/3 startej pietruszki,
dodatkowo 4 cieniutkie paseczki czerwonej papryki bez skorki, jeden duży pomidor bez skórki...
Pulpety robimy jak w orginalnym przepisie, zaś paprykę kroimy drobniutko, dusimy na małej ilości wody, dodajemy też drobno pokrojony pomidor i dusimy intensywnie mieszając, aż otrzymamy sos... Smacznego!
imagination
Mama Tomka - maj 2009 :)
Papka mięsno ryżowa po 8 miesiącu
- jabłko
- łyżeczka masła
- 3 łyżeczki kleiku ryżowego
- 50 ml wody
- 20 g mięsa z piersi kurczaka
- woda do ugotowania mięsa
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko i gotuj ok 15 min, wywar wylej a mięsko posiekaj. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce. W garnuszku zagotuj wodę dodaj jabłko chwile pogotuj. Do jabłka dodaj masło, kleik i posiekane mięso. Całość wymieszaj.
Jest to przepis na jedną porcję, ja robiłam więcej, więc proporcjonalnie zwiększyłam ilość składników. Tomuś się zajada :-)
Przepis pochodzi ze strony: Pierwsze papki warzywne i przeciery owocowe - osesek.pl - portal dla rodziców - niemowlę, dziecko, noworodek, ciąża, poród, wychowanie, rozszerzanie diety, niemowle, przepisy dla dzieci
zupa marchwiowo-ziemniaczana z żółtkiem
(1 porcja)
-1/2 marchwi
- 1 ziemniak -
- 1 łyżeczka posiekanego pora
- 1 łyżeczka kleiku kukurydzianego
-1 łyżeczka masła
- 100 ml wody
- 1/2 żółtka
Marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu kroimy drobno. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20 min. Jajko uprzednio ugotowane studzimy i obieramy ze skorupki oddzielając białko od żółtka. Żółtko dodajemy do zupy i miksujemy wszystko dokładnie. Następnie do dodajemy kleik i masło mieszamy gotując jeszcze chwilkę.
Tutaj tez należy zwiększyć proporcje, jeśli chcemy zrobić tego więcej i np. pomrozić.
Tomuś się zajadał! Było nieco mdłe, więc przed podaniem dodałam odrobinę koperku;-)
Kisiel z soku typu Bobo Fruit
- 1/2butelki Bobo Fruta
- 1 łyżeczka cukru
- 1 pełna łyżeczka maczki ziemniaczanej
- woda 50-60 ml
Wodę wymieszać starannie z cukrem i maczka ziemniaczana, dodać
odmierzona ilość soku, mieszać. Następnie gotujemy powoli doprowadzając do wrzenia. Kisiel możemy podawać polany mlekiem przygotowanym zgodnie z zaleceniami producenta.
Tego jeszcze nie próbowaliśmy, a dzisiaj zamierzam zrobić. Myślę, że Tomusiowi zasmakuje, dlatego postanowiłam napisać ten przepis.
Smacznego!!!
Co do poniższych przepisów, to bardzo często robiłam zupkę jesienną (warzywną) i barszczyk zrobiłam. Tomusiowi smakowało, a to najważniejsze.
- jabłko
- łyżeczka masła
- 3 łyżeczki kleiku ryżowego
- 50 ml wody
- 20 g mięsa z piersi kurczaka
- woda do ugotowania mięsa
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko i gotuj ok 15 min, wywar wylej a mięsko posiekaj. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce. W garnuszku zagotuj wodę dodaj jabłko chwile pogotuj. Do jabłka dodaj masło, kleik i posiekane mięso. Całość wymieszaj.
Jest to przepis na jedną porcję, ja robiłam więcej, więc proporcjonalnie zwiększyłam ilość składników. Tomuś się zajada :-)
Przepis pochodzi ze strony: Pierwsze papki warzywne i przeciery owocowe - osesek.pl - portal dla rodziców - niemowlę, dziecko, noworodek, ciąża, poród, wychowanie, rozszerzanie diety, niemowle, przepisy dla dzieci
zupa marchwiowo-ziemniaczana z żółtkiem
(1 porcja)
-1/2 marchwi
- 1 ziemniak -
- 1 łyżeczka posiekanego pora
- 1 łyżeczka kleiku kukurydzianego
-1 łyżeczka masła
- 100 ml wody
- 1/2 żółtka
Marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu kroimy drobno. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20 min. Jajko uprzednio ugotowane studzimy i obieramy ze skorupki oddzielając białko od żółtka. Żółtko dodajemy do zupy i miksujemy wszystko dokładnie. Następnie do dodajemy kleik i masło mieszamy gotując jeszcze chwilkę.
Tutaj tez należy zwiększyć proporcje, jeśli chcemy zrobić tego więcej i np. pomrozić.
Tomuś się zajadał! Było nieco mdłe, więc przed podaniem dodałam odrobinę koperku;-)
Kisiel z soku typu Bobo Fruit
- 1/2butelki Bobo Fruta
- 1 łyżeczka cukru
- 1 pełna łyżeczka maczki ziemniaczanej
- woda 50-60 ml
Wodę wymieszać starannie z cukrem i maczka ziemniaczana, dodać
odmierzona ilość soku, mieszać. Następnie gotujemy powoli doprowadzając do wrzenia. Kisiel możemy podawać polany mlekiem przygotowanym zgodnie z zaleceniami producenta.
Tego jeszcze nie próbowaliśmy, a dzisiaj zamierzam zrobić. Myślę, że Tomusiowi zasmakuje, dlatego postanowiłam napisać ten przepis.
Smacznego!!!
Co do poniższych przepisów, to bardzo często robiłam zupkę jesienną (warzywną) i barszczyk zrobiłam. Tomusiowi smakowało, a to najważniejsze.
tsarina
MamaPower!
Kisiel z soku typu Bobo Fruit
- 1/2butelki Bobo Fruta
- 1 łyżeczka cukru
- 1 pełna łyżeczka maczki ziemniaczanej
- woda 50-60 ml
fajne te przepisy, ale jak będziesz robiła kisiel, to nie dawaj cukru. Weź soczek z malinami czy z owocami leśnymi, mają intensywny smak, to cukier nie będzie potrzebny... generalnie, to na cukier nasze dzieci mają jeszcze czas... bodajże w piątek o kisielu była mowa na wątku głównym, to od razu sprawdzisz jak innym dziewczynom to wychodziło:-):-)
mamamatysia
Fanka BB :)
Kilka wypróbowanych przez nas"dorosłych" potraw.
Jedna uwaga-Pierwsze naleśniki dałam Filipowi z Hippa,zasmakowały mu wiec teraz robie sama:-).
CHRUPIĄCE NALEŚNIKI z jabłkami
2 łyżeczki mąki ryżowej
5 łyżeczek kaszki (pszennej,ryżowej bądź Sinlacu)
1 łyżeczka oleju
60 ml wody
szczypta soli*
Łaczę kaszkę z wodą,dodaję mąkę,olej i sól.Mieszam.Rzgrzewam patelnię teflonową z łyzeczkę oleju(tylko pierwszego naleśnika smażymy na oleju).Smażę na lekko rumiany kolor.Kroję na mniejsze kawałki.mieszam z jabłkami ze słoiczka.
Oczywiście wszystkie inne owocowo-warzywne wariacje dozwolone;-)
JAJECZNICA
1 jajko
10 ml mleka modyfikowanego
łyżeczka masła
natka pietruszki
*opcjonalne pomidor(sparzony,bez skórki pokrojony w drobna kosteczkę)
lub dla odważnych odrobina sera żółtego lub topionego
Jajko umyć,wbić na talerzyk-roztrzepać widelcem,dodać mleko.Zagotować garnek gorącej wody(ja gotuje w czajniku i wlewam bo nie chce mi się tyle czekać;-)).Do filiznki lub kubeczka włożyć łżeczkę masła i wstawić ją do gotującej się wody.Gdy masło się rozpuści wlać jajko(ja sypnę zawsze ciutkę soli morskiej i wrzucam dodatki).Gdy masa zacznie się ścinać (zwłaszcza przy ściankach),mieszać.Białko i żółtko powinno być dobrze ścięte.Wyłożyć na talerzyk,posypac natką pietruszki.
Edycja:
ZUPA OGÓRKOWA
100 ml wody
2 małe ogórki kwaszone
marchew
pietruszka
ziemniak
kawałek pora
5 fasolek szparagowych(mogą być mrożone)
30 g mięsa z kurczaka lub indyka
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka kaszki ryżowej(lub ugotowanego do miękkości ryżu)
Warzywa po umyciu,kroimy(kostka,talarki),wrzucamy do wrzącej wody,gotujemy razem z mięskiem do miękkości.Zmniejszamy gaz dodajemy ogórki,przegotowujemy jeszcze ok 5 minut.Po zdjęciu z gazu dodajemy masełko i kleik(opcjonalnie ryż).
Ja jeszcze posypuje koperkiem.
Jedna uwaga-Pierwsze naleśniki dałam Filipowi z Hippa,zasmakowały mu wiec teraz robie sama:-).
CHRUPIĄCE NALEŚNIKI z jabłkami
2 łyżeczki mąki ryżowej
5 łyżeczek kaszki (pszennej,ryżowej bądź Sinlacu)
1 łyżeczka oleju
60 ml wody
szczypta soli*
Łaczę kaszkę z wodą,dodaję mąkę,olej i sól.Mieszam.Rzgrzewam patelnię teflonową z łyzeczkę oleju(tylko pierwszego naleśnika smażymy na oleju).Smażę na lekko rumiany kolor.Kroję na mniejsze kawałki.mieszam z jabłkami ze słoiczka.
Oczywiście wszystkie inne owocowo-warzywne wariacje dozwolone;-)
JAJECZNICA
1 jajko
10 ml mleka modyfikowanego
łyżeczka masła
natka pietruszki
*opcjonalne pomidor(sparzony,bez skórki pokrojony w drobna kosteczkę)
lub dla odważnych odrobina sera żółtego lub topionego
Jajko umyć,wbić na talerzyk-roztrzepać widelcem,dodać mleko.Zagotować garnek gorącej wody(ja gotuje w czajniku i wlewam bo nie chce mi się tyle czekać;-)).Do filiznki lub kubeczka włożyć łżeczkę masła i wstawić ją do gotującej się wody.Gdy masło się rozpuści wlać jajko(ja sypnę zawsze ciutkę soli morskiej i wrzucam dodatki).Gdy masa zacznie się ścinać (zwłaszcza przy ściankach),mieszać.Białko i żółtko powinno być dobrze ścięte.Wyłożyć na talerzyk,posypac natką pietruszki.
Edycja:
ZUPA OGÓRKOWA
100 ml wody
2 małe ogórki kwaszone
marchew
pietruszka
ziemniak
kawałek pora
5 fasolek szparagowych(mogą być mrożone)
30 g mięsa z kurczaka lub indyka
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka kaszki ryżowej(lub ugotowanego do miękkości ryżu)
Warzywa po umyciu,kroimy(kostka,talarki),wrzucamy do wrzącej wody,gotujemy razem z mięskiem do miękkości.Zmniejszamy gaz dodajemy ogórki,przegotowujemy jeszcze ok 5 minut.Po zdjęciu z gazu dodajemy masełko i kleik(opcjonalnie ryż).
Ja jeszcze posypuje koperkiem.
Ostatnia edycja:
monika1977
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 11 Marzec 2009
- Postów
- 3 853
Tsarina, Twoja szarIotka zrobiona. Super smakuje. Mój starszak się zajadał a on nie Iubi jabłek. ,
Mmatysia czy do naIesników musi być mąka ryzowa?
Mmatysia czy do naIesników musi być mąka ryzowa?
kasica212
Sanka & Samka
Kisielek był dziś Roksana się zajadała ;-) Jutro na drugie śniadanie zrobię jajecznice
reklama
mamamatysia
Fanka BB :)
Nie musi,ale ryżowa jest o wiele zdrowsza.Tsarina, Twoja szarIotka zrobiona. Super smakuje. Mój starszak się zajadał a on nie Iubi jabłek. ,
Mmatysia czy do naIesników musi być mąka ryzowa?
Podziel się: