reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ksiazki, Poradniki O Dzieciach

ivka, to pewnie typowy dla trzeciego miesiąca "skok wzrostowy" i tym samym zwiększone zapotrzebowanie na pokarm. Przejdzie.
monika_pk - czyli od której do której wytrzymuje bez karmienia i bez protestów? Likwidowałaś nocne karmienie tak jak zaleca Tracy Hogg (wyciagając z łózeczka, kiedy się budzi i wkładając z powrotem bez nakarmienia?)

reklama
Moja w nocy "ślicznie" jadła: 2, 4, 6, 7:30 potemkarmionko o 10 i teraz śpi po spacerku przy otwartym oknie. :laugh:

mokkate pisze:
Pytia- napis proszę coś więcej o "skoku wzrostowym"

[/quote

Nie jestem pewna czy nie przekręciłam nazwy, w każdym razie chodzi o to, że najpierw około 6-8 tygodnia, a potem w trzecim miesiącu życia pojawia się okres, w którym następuje szybki przyrost masy, a w związku z tym zwiększone zapotrzebowanie na pokarm. W trzecim miesiącu może to być szczególnie odczuwalne, często wówczas dzieci, które już przesypiały znaczną część nocy, zaczynają się budzić co 2 godziny na jedzonko. Chodzi o to, że nocny pokarm jest bardziej tłusty i treściwy i niemowlę intuicyjnie właśnie wtedy chce się najadać. Z czasem wszystko wraca do "normy".

monika_pk pisze:
mnie udało sie wprowadzic kilka rzeczy z "jezyka niemowlat"...efekt jest taki ze Nadia przesypia mi cała noc bez karmienia a rano wstaje radosna jak skowronek nawet nie płacze z głodu tylko sie usmiecha...poza tym nauczyła sie sama zasypiac...czasem potrzebuje do tego smoczka...ale z reguły cos tam posteka pozłosci sie poczym jak stwierdzi ze nikt sie nia nie interesuje i dzie spac :).....karmie ja co trzy ,cztery godziny...mam troche czasu dla siebie i meza :)
co to za "jezyk niemowlat" ? moze uda mi sie tez z niego skorzystac, bo moja mala ma problemy z zasypianiem bez mamiego cycucha ani rusz !Musze z nia sie polozyc i zasypia przy cycusiu, czasem trwa to nawet ok 40 mi a jak juz zasnie to dobiero przekladam ja do lozeczka. Smoka nie akceptuje od urodzenia, jak probuje jej go wsadzic do buzi to wypluwa i czasem sie nim nawet zaczyna dlawic!

pytia.....Nadia karmiona jest poraz ostatni ok 22-23 i spi do 8 rano...dzis nawet spałysmy do 9,30 :).....specjalnie jej nie uczyłam tego....poprostu w nocy dawałam jej cycusia za kazdym razem kiedy sie wybudzała...z czasem ten czas sie wydłuzał az stwierdziła ze juz nie potrzebuje dojadac :)

reklama
Do góry