Kruche ciasto - na szarlotkę lub z innymi owocami
35 dkg mąki
10 dkg cukru
1 jajko całe
15 dkg masła/margaryny Kasi
2 łyżki smalcu
1 mały proszek do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
Wszystko zagnieść w misce. Wstawić do lodówki, żeby stężało - gdy nie mam czasu wstawiam do zamrażarki.
Wyjąć, najlepiej pokroić na plasterki i ułożyć na wysmarowanej i wymączonej blaszce.
Na to owoce.
Wersja z szarlotką:
Obrać jabłka i pokroić w plasterki. Ułożyć na cieście, warstwy zasypywać cukrem i cynamonem - na oko. Wiadomo, jabłka zmniejszą objętość, więc duuuużo
Wersja ze śliwkami:
Najlepiej, gdy jest duuużo owoców więc ja układałam tak, że jedna zachodziła na drugą, prawie stały.
Owoce posypać kaszą manną - podobno łapie sok. Można pewnie to olać
No i jeszcze obowiązkowo
kruszonka:
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
resztka margaryny
zagnieść powinna się ładnie kruszyć. Jeśli nie to dodać trochę mąki.
Posypać owoce.
Ja piekę w 200 stopniach ale to najlepiej na oko każdy sobie. Ma być zarumieniona kruszonka. jeśli jest to już.
Na pewno na środku piekarnika, żeby spód równo się upiekł. Ok godziny.
Ja wyjmuję od razu i studzę na tyle, żeby sie dało jeść. Pyszne na ciepło - do tego lody waniliowe... :-):-):-)
Jeszcze jest wersja taka, żeby upiec samo ciasto i posypać na to owoce sezonowe (agresty, porzeczki itd). I np zalać galaretką. No ale to musi zastygnąć więc dłużej trwa.