reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska - Dieta karmiącej mamy :-)

Filety zapiekane z ananasem



Filety przyprawiamy i obtaczamy w jajku, bułce tartej i startym parmezanie (sera powinno być mniej więcej tyle, co bułki). Obsmażamy na patelni, przekładamy na blachę. Na każdy kawałek nakładamy 1-2 plastry ananasa (ja kupuję w puszcze i każdy krążek przekrajam na dwa cieńsze). Posypujemy odrobiną parmezanu i pieczemy w 180 stopniach około 10 minut.



Naleśniki ze szpinakiem


Ja robię na szpinaku mrożonym.
Szpinak rozmrażamy na roztopionej łyżce (ew. dwóch) masła (należy tak długo podgrzewać, aż wyparuje woda, żeby szpinak nie był zbyt wodnisty). Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylię. Wciskamy czosnek, dodajemy odrobinę jogurtu lub śmietany. Tak przygotowany farsz nakładamy na naleśnik, na to pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta, zawijamy w rulon lub kopertę.

Opcjonalnie: zamiast jogurtu/śmietany dodajemy pokruszoną fetę (w proporcjach 1/2 szpinaku) i podsmażamy to. Wypróbowałam ostatnio i ta wersja mi bardziej smakuje :)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Bitki wołowe


Kupujemy wołowinę (ilość - w zależności od potrzeb), wołowina musi być świeża i bez żył! Kroimy na średniej wielkości "kotlety", rozbijamy lekko tuczkiem i wrzucamy na patelnię (bez przyprawiania). Podsmażamy. Przekładamy do garnuszka.

Kroimy cebulę, podsmażamy, dodajemy czosnek. Przekładamy do garnuszka z mięsem. Uzupełniamy wodą (tak, aby zasłaniała mięsko), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy (sól, pieprz, ewentualnie jakąś przyprawę do gulaszu) i dusimy na małym ogniu tak długo, aż mięsko będzie miękkie. Na koniec wyjmujemy mięso na chwilę z gara i zaprawiamy sos odrobiną śmietany i mąki z wodą (1 łyżka mąki do kubka, do tego woda, mieszamy, wlewamy powoli do gotującego się sosu i czekamy aż zgęstnieje uważając, żeby nie wlać za dużo). Jeśli chcemy uzyskać sos klarowny, można go jeszcze na koniec przecedzić przes sitko.
Do gotowego sosu przekładamy z powrotem mięso.
W wersji dietetycznej nie dajemy mąki ani śmietany, tylko jogurt, ale wtedy sos nie będzie gęsty.
Sos można zrobić również z dodatkiem grzybów suszonych (dodajemy kilka grzybów na początku gotowania, na koniec je wyjmujemy i wyrzucamy, ponieważ mają one jedynie dać posmak grzybów).


Zrazy wołowe

Kupujemy gotowe mięsko na zrazy lub kawałek wołowiny, kroimy w większe plastry i rozbijamy je. Smarujemy odrobiną musztardy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa nakładamy: kawałek cebuli, ogórka korniszonego lub kiszonego, papryki świeżej lub marynowanej. Zawijamy i "spinamy" wykałaczkami. Podsmażamy na patelni i przekładamy do gara. Następnie dusimy wg przepisu jak na bitki wołowe.
 
Muffinki

Pół masła
2 jaja
1 kefir (250 ml)
1,5 szklanki mąki
8 łyżek cukru
cukier waniliowy
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
tabliczka czekolady lub około 4 łyżek kakao

ja opcjonalnie dodaję jeszcze wiórki kokosowe i ze 2-4 garście kulek/płaktów czekoladowych (takich śniadaniowych dla dzieci ;-))

Wszystko mieszamy i pieczemy 25 min. w temp. 175%. Z tego przepisu wychodzi około 12 takich małych muffinkowych foremek (piekę w silikonowych)

:-)
 
Muffinki

1szkl mąki
1szkl płatków owsianych (można zastąpić mąką albo zmielonymi migdałami/orzechami)
2/3szkl cukru
1szkl mleka
40ml oleju
1 jajko
1.5łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki (takie solidne ;-)) kakao
2-3 średnie banany (rozgniecione)
0.5szkl orzechów
0.5szkl posiekanej czekolady (ja dodaję takie gotowe płatki czekoladowe)
Wszystko razem zmiksować. Piec 25min na 190stopniach. Wychodzi około 12-15muffinek zależy jak się rozdzieli ;-)
 
Szarlotka

Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
4 zółtka
cukier wanilinowy
kostka masła
Powyzsze składnik połączyć, uformowac kulę i do lodówki - moze byc na noc.

Masa jabłkowa:
1kg jabłek
cynamon
sok z cytryny

Zetrzeć jabłka na tarce, przesmazyc, dodac na smaku cynamon, sok z cytryny. Ciasto podzielic na dwie czesci. Jedną część zetrzec na dno tortownicy i przygniezc palcami ;) wrzucic do piekarnika rozgrzanego do 180stop na 20min (w trakcie pieczenia mozna zrobic tą masę jabłkową). Na podpieczony lekko spód wyłozyc masę jabłkową i zetrzec na to drugą częśc ciasta. Piec ok. 45-50min. Ja piekę na oko, aze bedzie taka fajnie rumiana ;)
Uzywam tortownicy o srednicy 24cm.
Zawsze nakuwam ciasto przed wrzuceniem do piekarnika.
Smaczego :)
 
Piernik staropolski
Ciasto przygotować na ok. 5-6 tyg. przed świętami, (ja robię czasem jak zapomnę 3-4 tyg przed i też wychodzi) piec na 3-4 dni wcześniej.
Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu (ja trzymam na "parterze" lodówki).
1/2 kg. miodu,2 szkl. cukru oraz 25 dkg. masła podgrzewać stopniowo, niemal do
wrzenia a następnie ostudzić.
Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, (niezastąpiona w tym wypadku miska tupperware) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.

Pieczenie:
Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na posmarowanej tłuszczem blasze w temp. takiej jak na biszkopt (160-180, zależy od kuchenki, ja podgrzewam piekarnik jakieś 10 stopni mocniej i po włożeniu placka
zmniejszam temperaturę) przez ok. 15-20 min. (zależy od grubości placka).
Ochłodzone placki przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami, np. siekanymi figami), nakrywamy arkuszem papieru i równomiernie obciążamy, odstawiamy aż "skruszeje" (jakieś 3-4 dni). Potem piernik można polać polewą lub polukrować (z lukrem dłużej się przechowa).
Piernik jest bardzo długo świeży, wystarczy zawinąć go w papier lub ściereczkę
żeby nie obsychał. A zapach, jaki roznosi się w domu podczas pieczenia ..., od
razu wprawia w prawdziwie świąteczny nastrój.

Teraz jeszcze kilka uwag:
Ciasto ma dość "wolną" konsystencję, jak "posiedzi" w zimnie - stężeje i da się rozwałkować (trzeba podsypywać mąką), jeśli jednak ktoś doda przy wyrabianiu trochę więcej mąki - też nie będzie tragerii.
Ja mieszam składniki mikserem z nasadkami do ciasta drożdżowego (inaczej ręka by mi odpadła) Mikser "wyje" ale jakoś idzie
15

Polecam przygotowanie minimum dwóch porcji, inaczej piernik nie doczeka świąt
15

Piernik jest świetnym prezentem świątecznym.
Smacznego.
 
Rolada serowa I
0,5kg sera żółtego, ja robię z goudy
30dag serka topionego, najlepiej czosnkowego
2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
czerwona papryka
20dag ugotowanego i doprawionego szpinaku
żelatyna

Sery dwukrotnie zemleć i wymieszać aby powstała jednolita masa, dodać serek homogenizowany. Na folii spożywczej ułożyć masę w prostokąt o grubości ok 0,5cm. Szpinak rozłożyć na serze równomiernie na całej powierzchni. Paprykę pokroic w paski i ułożyć wdłuż jednego boku. masę zwinąć w roladę rozpoczynając od boku z papryką. W czasie zwijania odrywać folię. Roladę można obtoczyć w mielonych orzechach włoskich i wstawić do lodówki. Gdy zastygnie pokroić nożem maczanym we wrzątku na plastry ok 1cm, ułożyć na półmicku i zalać żelatyną. Ja używam takiej już z przyprawami, wtedy tylko wrzątek, żelatyna, mieszam i zalewam gdy ostygnie.

Inne nadzienie z pieczarkami:
40dag pieczarek
średnia cebula, oregano, bazylia, natka pietruszki, asło, pieprz, sól
Podsmazyć na maśle drobniutko pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć, dopirawić ziołami, sola i poeprzem.

Ser można też potraktować inaczej niż go mieląc, ale trzeba miec sporo siły:
zawinąć go w folię aluminiową i włożyć do wrzącej wody na ok 30 minut. Następnie wyjąć i rozwałkować nadając mu kształt prostokąta. Nie dodaje się wtedy serka topionego ani homogenizowanego.
 
tarta z kurczakiem brokulami i feta


ciasto:
1/4 kostki margaryny lub masla
1 szklanka maki pszennej
1 jajko
2 lyzki smietany
sol pieprz, ziola prowansalskie

ciasto ugniesc, kulke wlozyc do lodowki na 2h, po czym rozwalkowac i wylozyc forme (jak nie mam czasu to nie wkladam do lodowki tylko od razu wylepiam forme i tez jest ok)
ponakluwac widelcem, na wierzch wysypac kulki ceramiczne (albo fasole) i piec 10-15 min w 180st az sie przyrumieni

sos:
3 jajka
3/4 szklanki smietany gestej
sol pieprz ziola prowansalskie papryka czerwona


brokuly mozna podgotowac , chociaz ja dodaje bez gotowania, podzielic na kawaleczki
piers z kurczaka w kosteczke i obsmazyc na oleju
ser feta pokroic w kostke
czasem dodaje tez pomidorow suszonych

skladniki wymieszac, wylozyc na podpieczone ciasto, zalac sosem

piec w 180st ok pol godziny
 
reklama
Ciasto marchewkowe
4 jaja miksujesz z 1,5 szkl. cukru na puszystą masę. Potem powoli dosypujesz 2 szkl. mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem (wszystko po 2 łyżeczki) oraz wlewasz olej 1 i 1/4 szklanki. Na koniec dodaje się 2 szkl marchewki startej na drobnych oczkach. Można tez dodać orzechy ale mi się nigdy nie chce lupac i daje rodzynki - garść. Wszystko do piekarnika na 40 minut w 180 stopniach. Pieke w kwadratowej blasze.
 
Do góry