Iwon
Lipcowe Mamy '05
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2005
- Postów
- 7 810
Filety zapiekane z ananasem
Filety przyprawiamy i obtaczamy w jajku, bułce tartej i startym parmezanie (sera powinno być mniej więcej tyle, co bułki). Obsmażamy na patelni, przekładamy na blachę. Na każdy kawałek nakładamy 1-2 plastry ananasa (ja kupuję w puszcze i każdy krążek przekrajam na dwa cieńsze). Posypujemy odrobiną parmezanu i pieczemy w 180 stopniach około 10 minut.
Naleśniki ze szpinakiem
Ja robię na szpinaku mrożonym.
Szpinak rozmrażamy na roztopionej łyżce (ew. dwóch) masła (należy tak długo podgrzewać, aż wyparuje woda, żeby szpinak nie był zbyt wodnisty). Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylię. Wciskamy czosnek, dodajemy odrobinę jogurtu lub śmietany. Tak przygotowany farsz nakładamy na naleśnik, na to pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta, zawijamy w rulon lub kopertę.
Opcjonalnie: zamiast jogurtu/śmietany dodajemy pokruszoną fetę (w proporcjach 1/2 szpinaku) i podsmażamy to. Wypróbowałam ostatnio i ta wersja mi bardziej smakuje
Filety przyprawiamy i obtaczamy w jajku, bułce tartej i startym parmezanie (sera powinno być mniej więcej tyle, co bułki). Obsmażamy na patelni, przekładamy na blachę. Na każdy kawałek nakładamy 1-2 plastry ananasa (ja kupuję w puszcze i każdy krążek przekrajam na dwa cieńsze). Posypujemy odrobiną parmezanu i pieczemy w 180 stopniach około 10 minut.
Naleśniki ze szpinakiem
Ja robię na szpinaku mrożonym.
Szpinak rozmrażamy na roztopionej łyżce (ew. dwóch) masła (należy tak długo podgrzewać, aż wyparuje woda, żeby szpinak nie był zbyt wodnisty). Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylię. Wciskamy czosnek, dodajemy odrobinę jogurtu lub śmietany. Tak przygotowany farsz nakładamy na naleśnik, na to pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta, zawijamy w rulon lub kopertę.
Opcjonalnie: zamiast jogurtu/śmietany dodajemy pokruszoną fetę (w proporcjach 1/2 szpinaku) i podsmażamy to. Wypróbowałam ostatnio i ta wersja mi bardziej smakuje
Ostatnia edycja: