reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska - Dieta karmiącej mamy :-)

te Wasze przepisy wydają się być takie proste i takie pyszne a ja za nic w świecie nie mogę się zebrać, żeby coś porządnego ugotować:-p

reklama
Dzisiaj na wp znalazłam przepis na blok czekoladowy :-p Nie wiem jak wy, ale ja zamierzam go jak najszybciej sprawdzić :tak:

Blok Czekoladowy - - Przepisy w 15 30 60 Minut - bloog.pl

A ode mnie przepis na pyszną sałatkę, która się sprawdza na każdej imprezie (goście ją uwielbiają)

SAŁATKA Z WĘDZONEGO KURCZAKA Z RYŻEM

2 wędzone udka
2-3 woreczki ryżu
1 por
Ananas w puszce
Kukurydza w puszce
Majonez, pieprz, sól

Ryż gotujemy, odsączamy i studzimy. Kurczaka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, ananasa również kroimy w kostkę jeśli jest w plastrach. Kroimy drobno por. Wszystkie składniki (kurczak, ryż, ananas, kukurydza, por) wrzucamy do michy. Dodajemy kilka łyżek majonezu (wg uznania), sól, pieprz, mieszamy i gotowe. Wkładamy do lodówki żeby się przegryzło.

Smacznego :)

Ostatnia edycja:
Dzisiaj na wp znalazłam przepis na blok czekoladowy :-p Nie wiem jak wy, ale ja zamierzam go jak najszybciej sprawdzić :tak:

A ode mnie przepis na pyszną sałatkę, która się sprawdza na każdej imprezie (goście ją uwielbiają)

2 wędzone udka
2-3 woreczki ryżu
1 por
Ananas w puszce
Kukurydza w puszce
Majonez, pieprz, sól

Ryż gotujemy, odsączamy i studzimy. Kurczaka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, ananasa również kroimy w kostkę jeśli jest w plastrach. Kroimy drobno por. Wszystkie składniki (kurczak, ryż, ananas, kukurydza, por) wrzucamy do michy. Dodajemy kilka łyżek majonezu (wg uznania), sól, pieprz, mieszamy i gotowe. Wkładamy do lodówki żeby się przegryzło.

Jeśli chodzi o blok czekoladowy to mam swój stary sprawdzony przepis (bez chociażby mleka kokosowego, którego w Mszczonowie to na bank nie dostanę).
A sałateczkę wypróbuję w sobotę bo nie wiem jak mój mąż, ale ja zamierzam ostatnie chwile bez maleństwa wykorzystać i zrobić grilla.

hehe ta sałatka mojemu T sie bardzo źle kojarzy :)
Z pewnym wyjazdm na któym wlasnie zatruł sie tą sałatką...
Na pewno nie byl to wplyw 2 litrów rumu który wypilismy na 4 osoby :) Winowajca zostala sałatka.
Ja ja bardzo lubie. Ale znam wersję troszke inną. Kurczak, ananas, ryż, majonez i czosnek. Przepyszna :)

a ja sałatkę też koniecznie muszę zrobić w sobotę bo przepis wydaje się mega prosty a ja uwielbiam kuczaka wędzonego :))))))

Młodak daj swój przepis na ten blok, wypróbuję oba ;-)

Bardzo proszę:
250dag margaryny, 1/2 szkl. wody, 2 szkl. cukru pudru, 5-6 łyżek kakao, pół kg mleka w proszku (nie granulowane czasami), bakalie, pokruszone herbatniki lub wafle.

wodę, cukier i margarynę zagotować. Kakao i melko w proszku wymieszać poczym ciagle mieszając wlewać wodę z cukrem i margaryną. Do głdkiej masy dodać bakalie, herbatniki i wymieszać.
Fromę wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej masę. Po ostygnięciu wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

2 wędzone udka
2-3 woreczki ryżu
1 por
Ananas w puszce
Kukurydza w puszce
Majonez, pieprz, sól

Zrobiłam Twoją sałatkę ale trochę ją ztiuningowałam :) Zamiast pora dałam cebulę bo za porem nie przepadam :) Jest świetna w smaku mniam !!

reklama
Sernik z truskawkami

ciasto:
- 300g mąki
- 200g zimnego masła
- 100g cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
- 1 jajko

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Masło pokrój na małe kawałki, połącz z resztą składników na spód i zagnieć aż uzyskasz jednolitą masę.
Ciastem dokładnie wyłóż formę, ugniatając palcami. Zrób na całej długości ciasta dziurki widelcem. Piecz przez ok. 20 minut w formie o średnicy 26cm. Wyjmij z piekarnika i wystudź.

masa serowa:
-750g twarogu sernikowego
- 5 jajek
- szczypta soli
- 40g cukru
- ok. 250 g truskawek
- cukier puder do posypania

Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier oraz twaróg i miksuj przez ok. 5 minut. Białka ubij w oddzielnej misce ze szczyptą soli. Dodaj do masy twarogowej i wymieszaj łyżką. Masę wlej na kruchy spód.
Truskawki pokrój wzdłuż na pół i poukładaj na masie sernikowej, lekko zatapiając. Piecz przez ok. 1 godzinę i 10 minut, aż wszystkie części ciasta zbrązowieją. Gdyby masa sernikowa zbyt moco się rumieniła przykryj ciasto folią aluminiową i piecz dalej (nawet po 20 minutach). Wystudź i schłodź przed podaniem.

Do góry