veritaserum71
Fanka BB :)
To akurat do mikrofali jest, ale podam ci na piekarnik, tyle że na blachę i trochę dłuzej się robi :-)
Budyniowiec (mi baaardzo smakuje)
BUDYNIOWIEC
Składniki na blaszkę 20x23cm:
Do garnka wlać 2 szklanki mleka, wrzucić laskę wanilii przeciętą na pół i zagotować na małym ogniu. W międzyczasie wymieszać 2 łyżki maizeny z 2 żółtkami w 0,5 szklance mleka. Wlać do gotującego mleka, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Do wystudzonego budyniu dodać serek homogenizowany, słodzik (wg smaku, dodałam ok.3 łyżek) i rozpuszczoną w ciepłym mleku (1/3szklanka) żelatynę. Dokładnie zmiksować. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy masa będzie tężeć wyłożyć ją na ciasto. Przykryć drugim kawałkiem i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem można polać polewą czekoladową.
Smacznego
Budyniowiec (mi baaardzo smakuje)
BUDYNIOWIEC
Składniki na blaszkę 20x23cm:
- 6 jajek (użyłam jajek rozmiar M)
- 5 łyżek otrąb (mieszanki)
- 1 łyżka czubata kakao
- 3 łyżki maizeny (ja użyłam mąki ziemniaczanej, bo maizeny nie mogłam kupić)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6-7 łyżek słodziku w proszku do pieczenia (wg własnego smaku, można dodać mniej lub więcej)
- 4 łyżki serka homogeniozwanego /sera białego wielokrotnie mielonego
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki żelatyny/agar agar
- laska wanilii (ja dodałam zapachu bo laski nie mogłam kupić )
Do garnka wlać 2 szklanki mleka, wrzucić laskę wanilii przeciętą na pół i zagotować na małym ogniu. W międzyczasie wymieszać 2 łyżki maizeny z 2 żółtkami w 0,5 szklance mleka. Wlać do gotującego mleka, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Do wystudzonego budyniu dodać serek homogenizowany, słodzik (wg smaku, dodałam ok.3 łyżek) i rozpuszczoną w ciepłym mleku (1/3szklanka) żelatynę. Dokładnie zmiksować. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy masa będzie tężeć wyłożyć ją na ciasto. Przykryć drugim kawałkiem i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem można polać polewą czekoladową.
Smacznego
Ostatnia edycja: