White Plate: Kilka słów o przetworach. Dynia, imbir i cynamon. To dla Agi przepis na dżem z dyni
A tu sliwka na obiad
Roladki z polędwiczek z camembertem i tymiankiem w sosie śliwkowym z cynamonem
Składniki, 4 porcje, około 12 sztuk:
• 500 g polędwiczki wieprzowej
• 60 g sera camembert
• 200 g szynki suszonej, parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej
• tymianek
• 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
Do podania, np. ryż
Cynamonowy sos śliwkowy:
• 350 g śliwek (ja daje więcej bo wszyscy śliwki i tak wyżerają )
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka miodu
• 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
• 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej chili
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (cornstarch, maizena), lub 1 - 2 łyżki powideł śliwkowych
• po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
- Polędwiczkę pokroić na 2 cm plastry. Rozbić na cieńsze filety. Oprószyć delikatnie solą (ale uwaga, szynka suszona jest słona) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Rozłożyć na desce. Na środku każdego filecika położyć kostkę sera, posypać tymiankiem. Zawinąć w rulonik a następnie owinąć w plasterek szynki.
- W międzyczasie pokroić śliwki i usunąć pestki. Resztę składników sosu umieścić w miseczce i wymieszać.
- Rozgrzać masło z oliwą na patelni, włożyć roladki i smażyć przez około 5 minut aż zrumienią się od spodu, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez około 4 minuty. Obsmażyć jeszcze z pozostałych dwóch stron po około 2 minuty, do lekkiego zrumienienia.
- Zdejmować z patelni i odkładać na podgrzany talerz rozpoczynając od najmniejszych roladek. Większe roladki można jeszcze przez chwilkę potrzymać na patelni. Podczas smażenia polędwiczek początkowo ustawiamy większy ogień, później stopniowo go zmniejszamy. Polędwiczki polać tłuszczem pozostałym na patelni (można go pozostawić w naczyniu, nie trzeba wykorzystywać w potrawie).
- Na patelnię po roladkach włożyć śliwki i na większym ogniu smażyć co jakiś czas mieszając, przez około 2 minuty (czas smażenia zależy od dojrzałości śliwek). Wlać sos i zagotować. Włożyć polędwiczki, chwilkę razem podgrzać i odstawić z ognia. Posypać tymiankiem i podawać razem z ryżem.
Schab nadziewany polędwiczką ze śliwkami.
- Schab (ilośc w zalezności na ile osób planujemy - na 8-10 osób około 1,2 kg)
- polędwiczka wieprzowa - trochę dłuższa niż kawałek schabu w/w
- suszone lub wędzone śliwki - paczka
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek itp
I teraz zabawa - w polędwiczce cienkim nożem robimy dziurkę w którą upychamy sliwki (żurawina też moze być) na całej długości. Następnie ładujemy nadziana polędwiczke do zamrażalnika - tak aby zamarzła na sztywno.
W schabie robimy dziurę w środku - takiej szerokości aby wlazła polędwiczka. I nadziewamy schab polędwiczką zmrożoną. Nacieramy schab przyprawami - tu kwestia gustu co kto lubi. I całość wrzucamy do piekarnika - na około 1,5 godziny.
W międzyczasie sos sliwkowy z przepisu powyzej - i podajemy Smacznego
A tak mnie jeszcze tkneło te ten przepis tez jest całkiem całkiem:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia...hab_gotowany_z_sosem_tunczykowym/przepis.html
Ostatnia edycja: