reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Książka kucharska - Dieta karmiącej mamy :-)


White Plate: Kilka słów o przetworach. Dynia, imbir i cynamon.
To dla Agi przepis na dżem z dyni

A tu sliwka na obiad

Roladki z polędwiczek z camembertem i tymiankiem w sosie śliwkowym z cynamonem
Składniki, 4 porcje, około 12 sztuk:

500 g polędwiczki wieprzowej
60 g sera camembert
200 g szynki suszonej, parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej
tymianek
1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy

Do podania, np. ryż

Cynamonowy sos śliwkowy:

350 g śliwek (ja daje więcej bo wszyscy śliwki i tak wyżerają :p)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej chili
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (cornstarch, maizena), lub 1 - 2 łyżki powideł śliwkowych
po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

  • Polędwiczkę pokroić na 2 cm plastry. Rozbić na cieńsze filety. Oprószyć delikatnie solą (ale uwaga, szynka suszona jest słona) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Rozłożyć na desce. Na środku każdego filecika położyć kostkę sera, posypać tymiankiem. Zawinąć w rulonik a następnie owinąć w plasterek szynki.
  • W międzyczasie pokroić śliwki i usunąć pestki. Resztę składników sosu umieścić w miseczce i wymieszać.
  • Rozgrzać masło z oliwą na patelni, włożyć roladki i smażyć przez około 5 minut aż zrumienią się od spodu, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez około 4 minuty. Obsmażyć jeszcze z pozostałych dwóch stron po około 2 minuty, do lekkiego zrumienienia.
  • Zdejmować z patelni i odkładać na podgrzany talerz rozpoczynając od najmniejszych roladek. Większe roladki można jeszcze przez chwilkę potrzymać na patelni. Podczas smażenia polędwiczek początkowo ustawiamy większy ogień, później stopniowo go zmniejszamy. Polędwiczki polać tłuszczem pozostałym na patelni (można go pozostawić w naczyniu, nie trzeba wykorzystywać w potrawie).
  • Na patelnię po roladkach włożyć śliwki i na większym ogniu smażyć co jakiś czas mieszając, przez około 2 minuty (czas smażenia zależy od dojrzałości śliwek). Wlać sos i zagotować. Włożyć polędwiczki, chwilkę razem podgrzać i odstawić z ognia. Posypać tymiankiem i podawać razem z ryżem.





Schab nadziewany polędwiczką ze śliwkami.
- Schab (ilośc w zalezności na ile osób planujemy - na 8-10 osób około 1,2 kg)
- polędwiczka wieprzowa - trochę dłuższa niż kawałek schabu w/w
- suszone lub wędzone śliwki - paczka
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek itp


I teraz zabawa - w polędwiczce cienkim nożem robimy dziurkę w którą upychamy sliwki (żurawina też moze być) na całej długości. Następnie ładujemy nadziana polędwiczke do zamrażalnika - tak aby zamarzła na sztywno.
W schabie robimy dziurę w środku - takiej szerokości aby wlazła polędwiczka. I nadziewamy schab polędwiczką zmrożoną. Nacieramy schab przyprawami - tu kwestia gustu co kto lubi. I całość wrzucamy do piekarnika - na około 1,5 godziny.
W międzyczasie sos sliwkowy z przepisu powyzej - i podajemy :) Smacznego



A tak mnie jeszcze tkneło te ten przepis tez jest całkiem całkiem:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia...hab_gotowany_z_sosem_tunczykowym/przepis.html
 
Ostatnia edycja:
reklama
Aylin a ta dziura w schabie - da się ją tak lekko wyciąć nożem?
W czym pieczemy schab? W brytfance, na blaszce? Pod przykryciem?
 
Ostatnia edycja:
Może żle napisałam - schab nacinasz pośrodku nożęm dość szeroko - tak aby ta polędwica weszła. Nie wycinasz środka. Nacinasz tak samo jak polędwicę.

Ja piekę w brytfance zawsze - piekarnik góra dół. I czasem piekę w rękawie foliowym - ale jak nie mam to normalnie bez przykrycia tylko polewam wtedy bulionem lub wodą
 
Aylin, ja tez dziekuje za ten przepis :)
A te roladki nie będą surowe bez pieczenia? :/ zawsze sie bałam, ze smazenie takiego surowego zawijanego miesa nie bedzie wystarczajace...
 
Hatszept - ten przepis robiłam juz kilka razy i nigdy nie zdazyło mi się aby były surowe bądz krwiste. Polędwice sie rozbija wiec nie jest gruba, i obsmażasz z każdej strony.
 
Ciasto bananowe

3-4 dojrzałe banany
1/3 szkl. roztopionego masła
1,5 szkl. mąki
szklanka cukru ( ja daję trochę mniej)
jedno roztrzepane jajko
cukier wanilinowy
łyżeczka sody
szczypta soli

(można też dodać orzechy włoskie)

Banany rozgniatamy i mieszamy z masłem, cukrem, jajkiem, cukrem wanilinowym. Posypać solą i sodą, wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać. Generalnie mieszamy, mieszamy, mieszamy i już :-D

Piec ok. 40 minut, 180st. ( jak każde ciasto sprawdzam patyczkiem i wtedy wiem, kiedy upieczone). Piekę w podłużnej formie do placka.
 
Zupa krem czerwona
1 słodka papryka (ta podłużna the best)
1 duży ziemniak
1 średnia marchewka
2 garści dyni pokrojonej w grube kostki
1 średnia czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
przyprawy: garść zielonej pietruszki, pieprz, sól, curry i słodka czerwona papryka
2łyżki oliwy z oliwek

Wszystko pokrojone na kawałki zagotowuję wraz z oliwą. Na ostatnie 10 min. gotowania dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Wyłączam gaz i miksuję na krem:) Jednak w przepisie było, że na rozgrzaną oliwę wrzucam curry, paprykę w proszku, czosnek rozgnieciony i cebulę w kosteczkę, do tego po chwili dodaję zszatkowaną marchewkę, pokrojone w kostkę paprykę, ziemniak, dynię i po 2 min.zalewam wodą, przyprawiam pietruszką, pieprzem i solą. Na końcu miksuję:p

Zupa krem żółta
- 1 mała cukinia
- garść żółtej fasolki
- 1 żółta papryka (najlepiej podłużna)
- 1 duży ziemniak
- 1 malutka cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść główek kalafiora
- 2 łyżki kukurydzy
przyprawy: pietruszka, curry, pieprz, sól, szczypta gałki muszkatołowej i imbiru
oliwa z oliwek lub rzepakowy

Wszystko pokrojone w kostkę zagotowuję wraz z przyprawami i olejem. Na ostatnie 10min. dorzucam przeciśnięty czosnek. Wyłączam gaz i miksuję.

Zupa krem zielona
- 1 mała cukinia
- 1 duży ziemniak
- 1 zielona papryka (najlepiej podłużna)
- 2 łyżki zielonego groszku
- garść zielonej fasolki
- garść główek brokuła
- mała cebulka
- ząbek czosnku
Do zupy dodałam od siebie śmietanę i 2 łyżki ryżu, poza tym pieprz, sól i zielona pietruszka
Olej rzepakowy

Wszystko pokrojone w kostkę zagotowałam wraz przyprawami i olejem. Na ostatnie 10min. gotowania dodałam przeciśnięty czosnek i śmietanę. Wyłączyłam gaz, zmiksowałam i dorzuciłam Polce ryż wcześniej ugotowany:)
 
a najprostrzy sernik z przoskwiniami na ziono robie na bazie galaretki. Galaretkę ( 2 szt brzoskwiniowej) rozpuszczam w podgrzanym syropie z puszki brzoskwiń studzę i mieszam z kg sera mielonego. Ewentualnie dodaje cukier, Wylewam do tortownicy i wrzucam pokrojone brzoskwinie. Po zastygnięciu na wierzch brzoskwinie i zalewam galaretką.

A szczytem szleństwa jest jeszcze kruchy spód do tego - ciastka kruche (ja daje digestivy) opakowanie tłuke na drobny mak. Dodaje roztopione masło (ok 50 g) i ugniatam w tortownicy - na to wylewam lekko tężejącą masę serową. :)
 
reklama
Do góry