reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Książka kucharska - Dieta karmiącej mamy :-)

Racuchy dla bobasa
1 szklanka mąki
120ml mleka mm
3 jaja przepiórcze/1 kurze
1łyż. proszku do pieczenia
opcjonalnie 2 łyż. cukru brązowego
jabłko/banan/jagody

mieszam mąkę, proszek, cukier z jajkami, po 5 min. dolewam mleko i jeszcze raz mieszam. dodaję pokrojony owoc i jeśli zbyt sztywne to dokładam kilka łyżek wody. smażę na małej ilości oleju rzepakowego:)

Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym (również dla bobasa bez pieprzu i soli) - duży garnek
1,5 szklanki czerwonej/zielonej soczewicy
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
5 średnich ziemniaków
puszka mleka kokosowego
słoik przecieru pomidorowego bez konserwantów (lub szklanka własnej roboty)
duża łyżeczka przyprawy curry
mała łyżeczka imbiru
pół płaskiej łyżeczki zmielonego kuminu
3 większe ząbki czosnku
olej rzepakowy/oliwa z oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki

Soczewicę moczę przez godzinkę-dwie. W garnku rozgrzewam tłuszcz, sypię curry, kumin, imbir i prażę na niewielkim ogniu przez minutę, po chwili dodaję starte na grubej tarce warzywa (marchew, pietruszkę, seler) i podgrzewam przez chwilę porządnie mieszając by dobrze pokryły się masalą. Zalewam wodą, zagotowuję, wrzucam pokrojone ziemniaki i soczewicę, gotuję z uchyloną pokrywką przez ok 30 minut. Dodaję przecier i mleko, po kolejnych 10 minutach wciskam przez praskę czosnek, dorzucam pietruszkę, mieszam i wyłączam gaz. Dosmaczam dla dorosłych pieprzem i solą. Zjadamy w formie zmiksowanej, częściowo lub na krem.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Kotlety z fasoli czerwonej
2 puszki fasoli czerwonej
1/4 szklanki bułki tartej
jajko
mały pęczek zielonej pietruszki
sól, pieprz, suszona czerwona papryka

Fasolę płuczę na durszlaku, przesypuję do miski i gniotę tłuczkiem do ziemniaków, dodaję pozostałe składniki, mieszam i formuję kotlety jak mielone. Smażę na oleju rzepakowym:)

Kotlety warzywne z kaszy gryczanej (moja Pola uwielbia!)
1 torebka kaszy gryczanej
1 marchewka
0,5 pietruszki
1/4 selera
mały pęczek zielonej pietruszki
jajko
2 duże łyżki bułki tartej
pieprz, sól

Kaszę i warzywa gotuję. Następnie warzywa ścieram na grubych oczkach tarki i dodaję do kaszy. Wrzucam grubo posiekaną zieloną pietruszkę, jajko, bułkę oraz przyprawy. Formuję kotlety jak zwykłe mielone i smażę na oleju rzepakowym.

Szybki tort kawowy (robię błyskawicznie jak mają wpaść goście)
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki kakao
2 filiżanki bardzo mocnej lawy
0,5 szklanki oleju rzepakowego lub arachidowego
0,5 szklanki wody
0,5 torebki proszku do pieczenia
3 jajka

Na wierzch nakładam bitą śmietanę:)

Mieszam cukier i kakao z jajkami. Masę dodaję do mąki, a następnie wlewam wodę, olej, zimną kawę i proszek do pieczenia. Wszystko miksuję i przelewam do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec 40min. w 180C. Ciasto nie może być gęste!!!
 
Ostatnia edycja:
Placek z owocami:

3 jajka
3 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1,5 szklanki maślanki naturalnej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (ja robiłam ostatnio z malinami)

Białka ubić na sztywno, dodać powoli cukier, żółtka i dodawać kolejno wszystkie składniki.
Masę wyłożyć do formy i ułożyć owoce. Na to kruszonka.

Piec w 180st.
W przepisie mam 40minut, ale w moim piekarniku w tym czasie placek nie zdążył się upiec, więc sprawdzałam patyczkiem i wyłączyłam, jak nic nie zostawało na patyku :-) ok. 60minut.
 
Zupa krem z awokado
- 2 awokado
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- garść kolendry
- 2 grube plastry cytryny
- śmietana do zabielenia
- sól, pieprz wg uznania

Awokado obieram kroje i zagotowuję. Na oleju rzepakowym lub oliwie podsmażam pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Wrzucam wraz z olejem do awokado, do tego grubo pokrojona kolendra, wyciśnięte ząbki czosnku i plastry cytryny, doprawiam. Pod koniec gotowania zabielam 3 stołowymi łyżkami śmietany. Miksuję. Krem ma być gęsty więc wody nie za dużo...jeśli wleję jej za dużo to dłużej gotuję bez pokrywki, aby wyparowała.

Krem z dyni z kozim serem i mlekiem kokosowym

- ziemniaki
- marchewka
- cebula
- dynia
- mleko kokosowe lub śmietana migdałowa
- ser kozi
- curry, imbir (po łyżeczce), gałka muszkatołowa (nie całe pół łyżeczki), sól i pieprz, pietruszka

W garnku rozgrzewam olej rzepakowy, wrzucam przyprawy i pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli dodaje startą marchewkę (osobiście dorzucam też startą jedną pietruszkę). Po 10min. (jak się cała omaści) zalewam wodą i wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię. Jak wszystko zmięknie dodaję troszkę soli i pieprzu, sporo zielonej pietruszki i zabielam mlekiem kokosowym lub śmietaną migdałową. Miksuję (Polce wraz z serem kozim), a nam ser wrzucam bezpośrednio do talerza.
 
Ostatnia edycja:
Mięsko na chlebek:

Ok. 1kg wąskiego schabu lub filetu z indyka.
Mięso myjemy i nacieramy:

-solą (niedużo)
-pieprzem ziołowym
-majerankiem
-ziołami prowansalskimi

Wkładamy do lodówki na całą noc. Pieczemy 1,5 godziny w naczyniu żaroodpornym (naczynie przykryć folią aluminiową) temp. 200st.

:-)
 

Krem z cukinii z kozim serem i mlekiem kokosowym

- ziemniaki
- marchewka
- cebula
- dynia
- mleko kokosowe lub śmietana migdałowa
- ser kozi
- curry, imbir (po łyżeczce), gałka muszkatołowa (nie całe pół łyżeczki), sól i pieprz, pietruszka

W garnku rozgrzewam olej rzepakowy, wrzucam przyprawy i pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli dodaje startą marchewkę (osobiście dorzucam też startą jedną pietruszkę). Po 10min. (jak się cała omaści) zalewam wodą i wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię. Jak wszystko zmięknie dodaję troszkę soli i pieprzu, sporo zielonej pietruszki i zabielam mlekiem kokosowym lub śmietaną migdałową. Miksuję (Polce wraz z serem kozim), a nam ser wrzucam bezpośrednio do talerza.

hmmmmm....a gdzie cukinia?? :-)


Gabi się ostatnio nimi zajadała:

DSC_2052.jpg
 

Załączniki

  • DSC_2052.jpg
    DSC_2052.jpg
    21,3 KB · Wyświetleń: 139
Ostatnia edycja:
muńka dzięki, miało być krem z dyni :D:D placuszki z cukinii robiłam - pycha!

Kruche ciasto z morelami/śliwkami/malinami (do wyboru)
Spód:
- 3/4 szklanki zmiksowanych płatków owsianych
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru lub łyżka miodu
- łyżka oliwy
- łyżka mleka
- pół kostki masła/margaryny

Środek:
- morele/śliwki/maliny/borówki
- łyżka oliwy
- łyżka miodu

Góra:
- pół kostki masła/margaryny
- łyżka oliwy
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka olejku migdałowego

Ciasto zagnieść, wylepić nim tortownicę posmarowaną oliwą/masłem. Podpiec 10 minut w 200°C. W tym czasie zagnieść kruszonkę. Na ciasto wyłożyć morele/śliwki, posypać np. malinami, pokropić oliwą utartą z miodem (można pominąć), posypać kruszonką (ścieram ją nad ciastem na tarce o grubych oczkach) i piec ok.20 minut w 200°C.
 
reklama
Dżem z cukinii

5 kg cukini
1 kg cukru
4 galaretki cytrynowe
5 łyżeczek kwasku cytr.
olejek cytrynowy

2,5 kg cukinii pokroic w kostkę (bez pestek), 2,5 zetrzeć na jarzynówce, wsypać resztę skłądników i gotować ok. 30 minut.
 
Do góry