reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska - Dieta karmiącej mamy :-)

Racuchy dla bobasa
1 szklanka mąki
120ml mleka mm
3 jaja przepiórcze/1 kurze
1łyż. proszku do pieczenia
opcjonalnie 2 łyż. cukru brązowego
jabłko/banan/jagody

mieszam mąkę, proszek, cukier z jajkami, po 5 min. dolewam mleko i jeszcze raz mieszam. dodaję pokrojony owoc i jeśli zbyt sztywne to dokładam kilka łyżek wody. smażę na małej ilości oleju rzepakowego:)

Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym (również dla bobasa bez pieprzu i soli) - duży garnek
1,5 szklanki czerwonej/zielonej soczewicy
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
5 średnich ziemniaków
puszka mleka kokosowego
słoik przecieru pomidorowego bez konserwantów (lub szklanka własnej roboty)
duża łyżeczka przyprawy curry
mała łyżeczka imbiru
pół płaskiej łyżeczki zmielonego kuminu
3 większe ząbki czosnku
olej rzepakowy/oliwa z oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki

Soczewicę moczę przez godzinkę-dwie. W garnku rozgrzewam tłuszcz, sypię curry, kumin, imbir i prażę na niewielkim ogniu przez minutę, po chwili dodaję starte na grubej tarce warzywa (marchew, pietruszkę, seler) i podgrzewam przez chwilę porządnie mieszając by dobrze pokryły się masalą. Zalewam wodą, zagotowuję, wrzucam pokrojone ziemniaki i soczewicę, gotuję z uchyloną pokrywką przez ok 30 minut. Dodaję przecier i mleko, po kolejnych 10 minutach wciskam przez praskę czosnek, dorzucam pietruszkę, mieszam i wyłączam gaz. Dosmaczam dla dorosłych pieprzem i solą. Zjadamy w formie zmiksowanej, częściowo lub na krem.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Kotlety z fasoli czerwonej
2 puszki fasoli czerwonej
1/4 szklanki bułki tartej
jajko
mały pęczek zielonej pietruszki
sól, pieprz, suszona czerwona papryka

Fasolę płuczę na durszlaku, przesypuję do miski i gniotę tłuczkiem do ziemniaków, dodaję pozostałe składniki, mieszam i formuję kotlety jak mielone. Smażę na oleju rzepakowym:)

Kotlety warzywne z kaszy gryczanej (moja Pola uwielbia!)
1 torebka kaszy gryczanej
1 marchewka
0,5 pietruszki
1/4 selera
mały pęczek zielonej pietruszki
jajko
2 duże łyżki bułki tartej
pieprz, sól

Kaszę i warzywa gotuję. Następnie warzywa ścieram na grubych oczkach tarki i dodaję do kaszy. Wrzucam grubo posiekaną zieloną pietruszkę, jajko, bułkę oraz przyprawy. Formuję kotlety jak zwykłe mielone i smażę na oleju rzepakowym.

Szybki tort kawowy (robię błyskawicznie jak mają wpaść goście)
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki kakao
2 filiżanki bardzo mocnej lawy
0,5 szklanki oleju rzepakowego lub arachidowego
0,5 szklanki wody
0,5 torebki proszku do pieczenia
3 jajka

Na wierzch nakładam bitą śmietanę:)

Mieszam cukier i kakao z jajkami. Masę dodaję do mąki, a następnie wlewam wodę, olej, zimną kawę i proszek do pieczenia. Wszystko miksuję i przelewam do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec 40min. w 180C. Ciasto nie może być gęste!!!
 
Ostatnia edycja:
Placek z owocami:

3 jajka
3 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1,5 szklanki maślanki naturalnej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (ja robiłam ostatnio z malinami)

Białka ubić na sztywno, dodać powoli cukier, żółtka i dodawać kolejno wszystkie składniki.
Masę wyłożyć do formy i ułożyć owoce. Na to kruszonka.

Piec w 180st.
W przepisie mam 40minut, ale w moim piekarniku w tym czasie placek nie zdążył się upiec, więc sprawdzałam patyczkiem i wyłączyłam, jak nic nie zostawało na patyku :-) ok. 60minut.
 
Zupa krem z awokado
- 2 awokado
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- garść kolendry
- 2 grube plastry cytryny
- śmietana do zabielenia
- sól, pieprz wg uznania

Awokado obieram kroje i zagotowuję. Na oleju rzepakowym lub oliwie podsmażam pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Wrzucam wraz z olejem do awokado, do tego grubo pokrojona kolendra, wyciśnięte ząbki czosnku i plastry cytryny, doprawiam. Pod koniec gotowania zabielam 3 stołowymi łyżkami śmietany. Miksuję. Krem ma być gęsty więc wody nie za dużo...jeśli wleję jej za dużo to dłużej gotuję bez pokrywki, aby wyparowała.

Krem z dyni z kozim serem i mlekiem kokosowym

- ziemniaki
- marchewka
- cebula
- dynia
- mleko kokosowe lub śmietana migdałowa
- ser kozi
- curry, imbir (po łyżeczce), gałka muszkatołowa (nie całe pół łyżeczki), sól i pieprz, pietruszka

W garnku rozgrzewam olej rzepakowy, wrzucam przyprawy i pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli dodaje startą marchewkę (osobiście dorzucam też startą jedną pietruszkę). Po 10min. (jak się cała omaści) zalewam wodą i wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię. Jak wszystko zmięknie dodaję troszkę soli i pieprzu, sporo zielonej pietruszki i zabielam mlekiem kokosowym lub śmietaną migdałową. Miksuję (Polce wraz z serem kozim), a nam ser wrzucam bezpośrednio do talerza.
 
Ostatnia edycja:
Mięsko na chlebek:

Ok. 1kg wąskiego schabu lub filetu z indyka.
Mięso myjemy i nacieramy:

-solą (niedużo)
-pieprzem ziołowym
-majerankiem
-ziołami prowansalskimi

Wkładamy do lodówki na całą noc. Pieczemy 1,5 godziny w naczyniu żaroodpornym (naczynie przykryć folią aluminiową) temp. 200st.

:-)
 

Krem z cukinii z kozim serem i mlekiem kokosowym

- ziemniaki
- marchewka
- cebula
- dynia
- mleko kokosowe lub śmietana migdałowa
- ser kozi
- curry, imbir (po łyżeczce), gałka muszkatołowa (nie całe pół łyżeczki), sól i pieprz, pietruszka

W garnku rozgrzewam olej rzepakowy, wrzucam przyprawy i pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli dodaje startą marchewkę (osobiście dorzucam też startą jedną pietruszkę). Po 10min. (jak się cała omaści) zalewam wodą i wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię. Jak wszystko zmięknie dodaję troszkę soli i pieprzu, sporo zielonej pietruszki i zabielam mlekiem kokosowym lub śmietaną migdałową. Miksuję (Polce wraz z serem kozim), a nam ser wrzucam bezpośrednio do talerza.

hmmmmm....a gdzie cukinia?? :-)


Gabi się ostatnio nimi zajadała:

DSC_2052.jpg
 

Załączniki

  • DSC_2052.jpg
    DSC_2052.jpg
    21,3 KB · Wyświetleń: 141
Ostatnia edycja:
muńka dzięki, miało być krem z dyni :D:D placuszki z cukinii robiłam - pycha!

Kruche ciasto z morelami/śliwkami/malinami (do wyboru)
Spód:
- 3/4 szklanki zmiksowanych płatków owsianych
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru lub łyżka miodu
- łyżka oliwy
- łyżka mleka
- pół kostki masła/margaryny

Środek:
- morele/śliwki/maliny/borówki
- łyżka oliwy
- łyżka miodu

Góra:
- pół kostki masła/margaryny
- łyżka oliwy
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka olejku migdałowego

Ciasto zagnieść, wylepić nim tortownicę posmarowaną oliwą/masłem. Podpiec 10 minut w 200°C. W tym czasie zagnieść kruszonkę. Na ciasto wyłożyć morele/śliwki, posypać np. malinami, pokropić oliwą utartą z miodem (można pominąć), posypać kruszonką (ścieram ją nad ciastem na tarce o grubych oczkach) i piec ok.20 minut w 200°C.
 
reklama
Dżem z cukinii

5 kg cukini
1 kg cukru
4 galaretki cytrynowe
5 łyżeczek kwasku cytr.
olejek cytrynowy

2,5 kg cukinii pokroic w kostkę (bez pestek), 2,5 zetrzeć na jarzynówce, wsypać resztę skłądników i gotować ok. 30 minut.
 
Do góry