kasiekz
Fanka BB :)
Racuchy dla bobasa
1 szklanka mąki
120ml mleka mm
3 jaja przepiórcze/1 kurze
1łyż. proszku do pieczenia
opcjonalnie 2 łyż. cukru brązowego
jabłko/banan/jagody
mieszam mąkę, proszek, cukier z jajkami, po 5 min. dolewam mleko i jeszcze raz mieszam. dodaję pokrojony owoc i jeśli zbyt sztywne to dokładam kilka łyżek wody. smażę na małej ilości oleju rzepakowego
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym (również dla bobasa bez pieprzu i soli) - duży garnek
1,5 szklanki czerwonej/zielonej soczewicy
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
5 średnich ziemniaków
puszka mleka kokosowego
słoik przecieru pomidorowego bez konserwantów (lub szklanka własnej roboty)
duża łyżeczka przyprawy curry
mała łyżeczka imbiru
pół płaskiej łyżeczki zmielonego kuminu
3 większe ząbki czosnku
olej rzepakowy/oliwa z oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki
Soczewicę moczę przez godzinkę-dwie. W garnku rozgrzewam tłuszcz, sypię curry, kumin, imbir i prażę na niewielkim ogniu przez minutę, po chwili dodaję starte na grubej tarce warzywa (marchew, pietruszkę, seler) i podgrzewam przez chwilę porządnie mieszając by dobrze pokryły się masalą. Zalewam wodą, zagotowuję, wrzucam pokrojone ziemniaki i soczewicę, gotuję z uchyloną pokrywką przez ok 30 minut. Dodaję przecier i mleko, po kolejnych 10 minutach wciskam przez praskę czosnek, dorzucam pietruszkę, mieszam i wyłączam gaz. Dosmaczam dla dorosłych pieprzem i solą. Zjadamy w formie zmiksowanej, częściowo lub na krem.
1 szklanka mąki
120ml mleka mm
3 jaja przepiórcze/1 kurze
1łyż. proszku do pieczenia
opcjonalnie 2 łyż. cukru brązowego
jabłko/banan/jagody
mieszam mąkę, proszek, cukier z jajkami, po 5 min. dolewam mleko i jeszcze raz mieszam. dodaję pokrojony owoc i jeśli zbyt sztywne to dokładam kilka łyżek wody. smażę na małej ilości oleju rzepakowego
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym (również dla bobasa bez pieprzu i soli) - duży garnek
1,5 szklanki czerwonej/zielonej soczewicy
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
5 średnich ziemniaków
puszka mleka kokosowego
słoik przecieru pomidorowego bez konserwantów (lub szklanka własnej roboty)
duża łyżeczka przyprawy curry
mała łyżeczka imbiru
pół płaskiej łyżeczki zmielonego kuminu
3 większe ząbki czosnku
olej rzepakowy/oliwa z oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki
Soczewicę moczę przez godzinkę-dwie. W garnku rozgrzewam tłuszcz, sypię curry, kumin, imbir i prażę na niewielkim ogniu przez minutę, po chwili dodaję starte na grubej tarce warzywa (marchew, pietruszkę, seler) i podgrzewam przez chwilę porządnie mieszając by dobrze pokryły się masalą. Zalewam wodą, zagotowuję, wrzucam pokrojone ziemniaki i soczewicę, gotuję z uchyloną pokrywką przez ok 30 minut. Dodaję przecier i mleko, po kolejnych 10 minutach wciskam przez praskę czosnek, dorzucam pietruszkę, mieszam i wyłączam gaz. Dosmaczam dla dorosłych pieprzem i solą. Zjadamy w formie zmiksowanej, częściowo lub na krem.
Ostatnia edycja: