reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Krok po kroczku, czyli postępy naszych Maluszków

reklama
U nas ciągle jakieś drobne postepy.
Jestem bardzo zadowolona z Izy rozwoju.
Z gadania to słowa bóbr, banan i kapcie oraz nowe odgłosy zwierząt .
Niezwykle przydatne słownictwo :-).
Mówi też chodź, gdzie, tam, Madzia, babcia i tatuś i parę innych.
Próbuje sobie buty i pieluchę zakładać.
Ogólnie rozumie prawie wszystko i jest bardzo posłuszna.
Wykonuje polecenia i lubi się popisywać nowymi umiejętnościami.
Trudno tu nawet wymieniać, bo mnoży się to z każdym dniem....
No i wszystko i wszystkich karmi i poi.
Dziś próbowała nakarmić braciszka przez pępek :cool:

Malena ogromne brawa dla Izuni!!!

Malena no Iza to bije na łeb:tak::tak::tak:

Kasia mój też albo nosi albo przesuwa taboret i wszedzie włazi:sorry: ostatnio podsunął sobie pod drzwi wyjściowe i chciał odkluczyć i wołał tata tata:-D:-D:-D
Z gadania jedyna nowość to nini-nini -kto rozszyfruje????:-p:-p
Czarna masz jakas nagrode za 2 miejsce:rofl2:bo zanim odczytalam odp Matynki tez mialam taka odpowiedz naszykowana :tak:

U nas tez srednio rozgadane jestesmy po swojemu buzka sie nie zamyka ale zeby cos konkretnie to tylko mama,tata,pic , daj , dac i tyle:-p
ale rozumie duzo
za to z nocnikiem mamy postep siadamy na nocnik i mowimy siisii
a jak chcemy cos grubszego to lapiemy sie za tylek i lecimy do lazienki po nocnik :tak:

Malena ogromne brawa dla Izuni!!!

Czarna masz jakas nagrode za 2 miejsce:rofl2:bo zanim odczytalam odp Matynki tez mialam taka odpowiedz naszykowana :tak:

U nas tez srednio rozgadane jestesmy po swojemu buzka sie nie zamyka ale zeby cos konkretnie to tylko mama,tata,pic , daj , dac i tyle:-p
ale rozumie duzo
za to z nocnikiem mamy postep siadamy na nocnik i mowimy siisii
a jak chcemy cos grubszego to lapiemy sie za tylek i lecimy do lazienki po nocnik :tak:
MINISIA brawo:tak:.
U nas tez postep nocnikowy jest.Siadamy w nim w ciuchach i spiewamy:-Doraz naklada go sobie na glowke i lazi z nim i sie cieszy:-D:-D:-D.

U nas bardzo duzo rozumie.Ja sie czem szokne jaka ona juz madra;-).

Malena to dobrze ze Izunia karmi choc powiem ci ze Antos tez i chwila nieuwagi i kubek niekapek z sokiem laduje w buzi Maksymiliana z czego sie nie ciesze.

Antos sam chodzi po nocnik czsem nie udaje mu sie trafic z kupa choc wtedy przychodzi i woła pokazujac tutu i ciagnie do łazienki aby mu to zabrac i umyc pupkę.

Mówi tata mama baba dziadzia, co to, gdzie, siad, na psa woła dog, kuje zamiast dziekuje i josze zamiast prosze. jak dzwoni babcia to całuje telefon. Jak jest głodny przyprowadza swoj fotelik lub ciagnie pod lodówke . Zakłada buty czake zdjecia wkleilam . No i na kazdych zakupach zamiast zabwki moje dziecko wybiera ksiazke .
Jest bardzo spostrzegawczy nawet przestwienie swiecy zauwazy a

A najsłodsze jest jego stepowanie mam nagrane tylko jak zawsze nie mam czaqsu wstawic filmiku

I cudowny jest jak sie cieszy jak mu cos kupimy przymierza to ogladfa sie w lustrze i dziekuje.

A po kapieli to kaze smarowac ciałko oliwka potem sie przeglda w lustrze usmiecha do siebie robi papa i idziemy spac

Pojawiam się wreszcie na tym wątku ponieważ mój syn zrobił ogromny postęp - w moim egoistycznym mniemaniu - zaczął zupełnie świadomie mówić MAMA:tak: Cały tydzień byłam w bardzo złej formie, pokładałam się i przysypiałam gdzie popadnie, dziecko chyba się jakoś tym bardzo przejęło, bo zaczęło przychodzić, przymilać się, całować, przytulać i wreszcie zagadywać :tak:
To obok: tatu, dadu (na dół), ne (nie), da (daj), au au (pies), ów (żółw), brum (samochód), ba (koparka), pu (piłka), kada (klaudia), dam (damian) to kolejna cegiełka do naszego słowniczka, ale dla mnie SZALENIE WAŻNA :tak: A jeżeli chodzi o bardziej fizyczne akcenty rozwoju to próby ubierania się, całkiem trafne naśladowanie sprzątania, układanie zabawek (nie sprzątanie tylko w ramach zabawy sergregowanie, ustawianie zabawek wg. sobie tylko znanego klucza), mycie buzi, rączek, ząbków (oczywiście pod nadzorem i z drobną pomocą :), wskazywanie części ciała i wskazywanie które ubrania gdzie się zakłada, samodzielne jedzenie (ale tylko to co się da nabić na widelczyk), a więcej nie pamiętam, mamy na co dzień:tak:

Malena to dobrze ze Izunia karmi choc powiem ci ze Antos tez i chwila nieuwagi i kubek niekapek z sokiem laduje w buzi Maksymiliana z czego sie nie ciesze.

Antos sam chodzi po nocnik czsem nie udaje mu sie trafic z kupa choc wtedy przychodzi i woła pokazujac tutu i ciagnie do łazienki aby mu to zabrac i umyc pupkę.

Mówi tata mama baba dziadzia, co to, gdzie, siad, na psa woła dog, kuje zamiast dziekuje i josze zamiast prosze. jak dzwoni babcia to całuje telefon. Jak jest głodny przyprowadza swoj fotelik lub ciagnie pod lodówke . Zakłada buty czake zdjecia wkleilam . No i na kazdych zakupach zamiast zabwki moje dziecko wybiera ksiazke .
Jest bardzo spostrzegawczy nawet przestwienie swiecy zauwazy a

A najsłodsze jest jego stepowanie mam nagrane tylko jak zawsze nie mam czaqsu wstawic filmiku

I cudowny jest jak sie cieszy jak mu cos kupimy przymierza to ogladfa sie w lustrze i dziekuje.

A po kapieli to kaze smarowac ciałko oliwka potem sie przeglda w lustrze usmiecha do siebie robi papa i idziemy spac
normalnie szoking mały fenomen nam rośnie:tak::tak:
Pojawiam się wreszcie na tym wątku ponieważ mój syn zrobił ogromny postęp - w moim egoistycznym mniemaniu - zaczął zupełnie świadomie mówić MAMA:tak: Cały tydzień byłam w bardzo złej formie, pokładałam się i przysypiałam gdzie popadnie, dziecko chyba się jakoś tym bardzo przejęło, bo zaczęło przychodzić, przymilać się, całować, przytulać i wreszcie zagadywać :tak:
To obok: tatu, dadu (na dół), ne (nie), da (daj), au au (pies), ów (żółw), brum (samochód), ba (koparka), pu (piłka), kada (klaudia), dam (damian) to kolejna cegiełka do naszego słowniczka, ale dla mnie SZALENIE WAŻNA :tak: A jeżeli chodzi o bardziej fizyczne akcenty rozwoju to próby ubierania się, całkiem trafne naśladowanie sprzątania, układanie zabawek (nie sprzątanie tylko w ramach zabawy sergregowanie, ustawianie zabawek wg. sobie tylko znanego klucza), mycie buzi, rączek, ząbków (oczywiście pod nadzorem i z drobną pomocą :), wskazywanie części ciała i wskazywanie które ubrania gdzie się zakłada, samodzielne jedzenie (ale tylko to co się da nabić na widelczyk), a więcej nie pamiętam, mamy na co dzień:tak:
no pięknie pięknie!!!! Gratki

reklama
Do góry