reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

KRAKÓW MEDYCZNIE - dobry lekarz szpital, badania

Dzisiaj wywiedziałem się jakie są koszty badań zapisane joll przez gina (7tc).
Trochę tego jest i jako że mamy blisko będziemy je robić w szpitalu na Siemiradzkiego.

Oto one:

1. Grupa Krwi 30 zł
2. OWA 17 zł, HBS 20zł, HCV 370zł(metodą PCR), HIV o jaki HIV chodzi?
Ag czy Combo- cena 40 lub 48 zł.
3. TSH-23zł i ft3-23zł i ft4- 23zł
4. Poziom glukozy w surowicy krwi- 9zł
5. Biocenoza pochwy- 24zł
6. Wymaz chlamydia i mykoplazma- nie wykonujemy.
7. Toxoplazmoza IgM-40zl i IgG-40zł
8. CMV IgM i Igg- IgG- 35zł, IgM- 45zł.

reklama
Dzisiaj wywiedziałem się jakie są koszty badań zapisane joll przez gina (7tc).
Trochę tego jest i jako że mamy blisko będziemy je robić w szpitalu na Siemiradzkiego.

Oto one:

1. Grupa Krwi 30 zł
2. OWA 17 zł, HBS 20zł, HCV 370zł(metodą PCR), HIV o jaki HIV chodzi?
Ag czy Combo- cena 40 lub 48 zł.
3. TSH-23zł i ft3-23zł i ft4- 23zł
4. Poziom glukozy w surowicy krwi- 9zł
5. Biocenoza pochwy- 24zł
6. Wymaz chlamydia i mykoplazma- nie wykonujemy.
7. Toxoplazmoza IgM-40zl i IgG-40zł
8. CMV IgM i Igg- IgG- 35zł, IgM- 45zł.

Zastanów się nad przejechaniem się na badania na Ujastek - są tańsze.
Odpowiednio:
1. Grupa krwi - 27 zł
2. OWA 10 zł, HBS 20 zł, HCV 30 zł, HIV Antygen 35 zł
3. TSH 15 zł i ft3 15 zł i ft4 15 zł
4. Poziom glukozy w surowicy krwi - 4 zł
5. Toxoplazmoza IgM 30 zl i IgG 30 zł

Szczegóły tutaj: Laboratorium - badania i cennik

Wymazy robiłam w Centrum na Sławkowskiej. Z pochwy kosztował 60 zł, z cewki na podstawowe bakterie w sumie 110 zł.
Cennik: Centrum Bada Mikrobiologicznych i Autoszczepionek z.o.o.

HCV nie może kosztować 30 zł na Ujastku bo cena wszędzie waha się
od 350 do 700 ;-/

Mysza ja wiem co to HIV ...
Z wrodzonego lenistwa wkleiłem po prostu maila
od kobity ze szpitala ;-)
Stąd dopiski jaki HIV i o nie wykonywaniu 2 badań :)

Ostatnia edycja:
Anty HCV jest na Ujastku za 30 zł. Ja to robiłam i wystarczyło. W ogóle moja lista badań była ciut inna:

W pierwszej kolejności:
- grupa krwi
- VDRL (inne nazwy: USR, OWA)
- HBs
- mocz (co miesiąc)
- morfologia (co 2 miesiące)
- glukoza

Dodatkowo:
- toksoplazmoza IgG i IgM (IgM powtórzone w 2 trymestrze, bo nie chorowałam)
- TSH, a-TPO, fT4
- anty-HCV
- anty-HIV
- różyczka IgG i IgM
- wymaz z pochwy
- wymaz z cewki w kierunku chlamydii, mycoplasmy i ureaplasmy
- posiew moczu (dodatkowo, po wykryciu bakterii w badaniu ogólnym)
- cytologia

Aż sobie z ciekawości obliczyłam, ile mi za to wszystko wyszło póki co... 600 zł... Nie licząc wizyt u lekarza, które kosztują 60 zł (+ 50 zł USG robione na razie 2 razy).

Mysza ja wiem co to HIV ...
Z wrodzonego lenistwa wkleiłem po prostu maila
od kobity ze szpitala ;-)
Stąd dopiski jaki HIV i o nie wykonywaniu 2 badań :)

No to nie widziałam że to wynik lenistwa :-D :-D :-D bo w sumie już wiele osób pytało po co to badanie się robi.

niekoniecznie, ode mnie nikt nie wymagał badan na HIV

No jak widać...co szpital to obyczaj ;-)

Muszę się przyznać, że o ZZO w naszym szpitalu nic nie wiem, więc pewnie nic się w tej kwestii nie zmieniło.
Jeśli zaś chodzi o pierwsze spotkanie z dzieckiem to wszystko zależy od dyżurującego personelu. U mnie było tak, że zaraz po urodzeniu dostałam maleństwo na chwilkę - może 5 min - i zaraz zabrano je pokazać tacie i na badania. Podczas porodu łożyska i szycia nie miałam przy sobie dzidziusia. Nawet potem, gdy leżałam już na sali, długo musiałam się upominać o przyniesienie maleństwa. A wiadomo, że najważniejsze jest, by jak najwcześniej przystawić dzidziusia do piersi.
Następnego dnia przyszły inne położne i mamy, które wtedy urodziły miały maleństwa cały czas przy sobie... więc zależy na jaką zmianę trafisz

Ja w ciąży musiałam zmienić lekarza. Chodziłam do pani dr. Lenart, ale dobrze było dopóki nic złego się nie działo. Kiedy pojawiło się nadciśnienie , to mnie zwyczajnie olała.
Moim drugim lekarzem był p.dr Jacek Drzewicki i z nim mam zupełnie inne doświadczenia. Miły, sympatyczny, wesoły a przy tym rzeczowy i konkretny. On zdecydował o wcześniejszym wysłaniu mnie do szpitala.Bardzo dobry lekarz

reklama
Do góry