reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kosmetyki dla kobiet w ciąży i po ciąży

Witajcie Ja używam przemiennie oliwki Johnsona oraz bambino, zależnie od tego jaką mam pod ręką. Muszę przyznać, ze się sprawdza gdyz jestem w 6 miesiącu ciąży, mam już duży brzuszek i ani jednego rozstępu itp.. Również na dniach zaopatrzyłam się w śródziemnomorskie serum ujędrniające do szyi i dekoltu z planet SPA avon. Biust mi się powiększył o 2 rozmiary, dlatego poszukuje kosmetyków pielęgnujących do tej części ciała, jednakże nie chciałabym aby były szkodliwe dla dzidzi. A wy jak dbacie o skórę dekoltu i piersi ? Również w ciąży zmieniła mi się cera, dlatego zakupiłam żel do twarzy Iwostin purritin, naprawdę normalizuje cerę :) zero zaczerwienień i wyprysków jak również rozszerzonych porów. Pozdrawiam was serdecznie :))))))))))))) P.s Jak dbacie o skórę dekoltu i piersi w ciąży ?

reklama
Może spróbuj śródziemnomorskiego serum ujędrniającego do szyi i dekoltu z planet SPA avon :) Ja zaczełam używać i muszę powiedzieć, ze jak na razie jest ok. Ma konsystencję oliwki, jednak zawiera dodatkowo składniki ujędrniające i pielęgnujące :).

Nie chce wyjść na paskudę, ale chyba na razie, to normalne ,że raczej rozstępy się nie pojawiły.JESZCZE.Bo brzuszki są już widoczne, ale skóra daję jeszcze radę.Poczekajmy do 8 miesiąca.Chociaż w 90% to i tak genetyka..
No ale może coś pomogą te wszystkie specyfiki;)

do masażu krocza jest olejek Weledy,ale o ile mnie pamięć nie myli to zaczyna się masować ok30 tygodnia.

Salsera co do ćwiczeń, to mnie ta joga lekko usypia, wolę pilates(też jest w wersji dla ciężarówek).Z piłką jest fajny, odciąża kręgosłup, przyda się to zapewne za 2-3 miesiące.

Ostatnia edycja:
po wieczornej kąpieli, przez 5-10 minut dziennie
wprowadź kciuk z olejkiem około 2 cm do pochwy i delikatnie rozciągaj te okolice w kierunku odbytu
uciskaj ściankę pochwy i wykonuj ruch jak wskazówki zegara od godz. 3 do 9 i z powrotem
następnie masuj obszar między odbytem a wejściem do pochwy, masować z zewnątrz i od wewnątrz
Dziewczyny piszą żeby masować już teraz, ale moja gin stwierdziła, że teraz to można sobie Kegla ćwiczyć a masowac to po 30 tyg.No ale chyba te parę tygodni nie jest aż tak ważne, o ile będzie się to robić, a nie tylko w teorii..
Bo wiadomo jak to bywa z chęciami.

Poza tym położna zaleciła mi balonik epino, od 34 tyg, jeszcze mi powie dokładnie na kontroli kiedy zacząć.No i będę z nim ćwiczyć po ciąży.

ja ostatnio pytałam położną o nacinanie krocza itp, czy to rutynowo stosują,i napomknęłam o tych masażach, ćwiczeniach itd, to powiedziała,że to i tak nic nie daje...że jak trzeba będzie naciąć to i tak to się zrobi,abyśmy się nie rozerwały...no ale znowu w necie piszą wszędzie,że pomaga itp...więc pewnie nie zaszkodzi :) a noż widelec pomoże...:)

emikaa, to kwestia położnej.Nie wszyscy są tego samego zdania..
Poza tym nie każdy szpital (położna)stosuje ochronę krocza, nie kazdy ma warunki.Przy rodzeniu w pozycji poziomej, braku rozluźniającej części w wodzie rzeczywiście najcześciej nacinają krocze standardowo, bo po co mieć więcej roboty.
Taki poród bez nacinania trwa trochę dłużej.
Kurcze to chyba nie powinno być w tym wątku:-p

Ten balonik epino to strasznie drogi ;/ nie dla mnie... Zostaje masaż ręczny, a jakie do tego olejki?
A czy stosujecie już coś na sutki żeby je przygotować do karmienia, bo nie znalazłam, nic nie rzuciło mi się tu w oczy...

reklama
no własnie - a jaki krem na sutki jest najlepszy?
i pytanie do dziewczyn, które juz przeszły sn: gdzies w necie wyczytałam, ze warto ze sobą zabrać do szpitala tantum rosa w butelce z dzióbkiem i polewac sobie krocze po porodzie? co o tym sądzicie?

Do góry