reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kolorowa pupa, czyli pieluszki wielorazowe :)

Dziewczyny kochane, wpadam na bb "jak po ogień" bo w domu sajgon (wszyscy chorzy). Od kilku dni używamy wielorazówek. Mam 10 kieszonek z bobolider i 2 pieluszki SIO Close Parent. Może wy mi pomożecie bo już sama nie wiem jak się w tym odnaleźć.
1. Higiena małej pupy: po kremach do pupy zostają mi szare plamy na pieluszkach. Użyłam pudru ale pupka tam w środku się zaczerwieniła. Czym wy smarujecie?
2. Jak często zmieniacie całą pieluszke/kieszonke? Co 3h, za każdym razem z mokrą wkładką czy dopiero jak zabrudzi się kupką? Moja mała potrafi przespać od 19stej do 5 rano bez przecieku (mam specjalne wkładki na noc) ale boje się że za długo pupa ma kontakt z mokrą pieluchą.
A tak wogóle to pieluszki wielo są suuuuuuper:)

reklama
Ja sypię czasem puderkiem, kremu raczej nie używam, a jeśli zdarzy mi się posmarować to nie zakładam pieluszki od razu tylko chwilę się wietrzy a potem dokładam suchą chusteczkę i reszta kremu w nią wsiąka i tyle.

Jakie masz wkładki na noc? Nam się tylko raz zdarzyło bez przecieku przez całą noc, czasem nam przecieka przy samych gumkach.

Jak nie słyszę/nie czuję kupki to zaglądam co 2-3 godz., jak tylko wkład mokry to to wymieniam, całą kieszonkę dopiero jak się zabrudzi lub przemoknie.

Dzięki Vivienn:) Wkładki na noc mam takie Wkłady "na noc" do pieluszek wielorazowych - Wkłady wielorazowe, zakładam o 19stej, o 23 mała je na śpiocha i do 5 rano spokojnie wytrzymują. Ja składam ją na 3 razy i używam z otulaczem z Close bo mi wtedy lepiej przy nóżkach przylega. Chce dokupić sobie jeszcze kieszonek z Lulajbaby ale nie wiem czy tych bambusowych czy "zwykłych".

kruszonka ja mam jedną bambusową i nie używam, bo jest cała mokra jak tylko mały się zsika :baffled: Może na czas odpieluchowywania będzie dobra, bo mokre będzie przeszkadzać. A jak zakładam wielo nie smaruję niczym pupki, bo nie mam takiej potrzeby, poza tym one natłuszczają pieluszkę i ją 'osłabiają' że tak powiem i tracą swoje nie przemakalne właściwości. :tak:

Ja nie smaruje pupy bo też nie widzę takiej potrzeby. Jedyny raz kiedy jest posmarowana to po kąpieli kiedy smaruje całe ciałko małej ale to i tak jest balsam , potem daje pooddychać pupie i zakładam wielo + szmatka na wierzch , na noc używam mikrofibry +bambus z lulajbaby. I przecieków u nas brak w nocy tzn. zmieniam w okolicy 24:00-1:00 i do 6:00-7:00 spokojnie bez przecieków. W ciągu dnia zmieniam pieluchę co 2,5-3h na takiej zasadzie , że zakładam jedną dziecko sobie w niej jest i np. zasikuje wtedy z tejże pieluchy wyjmuje wkład z mikrofibry i do prania + wierzchnią szmatkę lub bibułkę ( do kosza) i tą pieluchę kładę sobie żeby trochę w środku wyschła a zakładam nową. A przy kolejnej zmianie pieluchy biorę tą co wysychała , wkładam nowy wkład z mikrofibry i na pupę. Jednej pieluchy w ciągu dnia używam mniej więcej 2 krotnie , po dwóch używaniach -zasikaniach wrzucam do prania . Czyli mniej więcej zużywam 3-4 pieluch i używam je naprzemiennie ( jedna na pupie druga schnie potem ta co schła na pupę a ta co była na pupie schnie ) . Prania mi wychodzą co 3-4 dni w zależności od ilości kupy w ciągu dnia , ale zazwyczaj mamy jedną nad ranem. Piorę w płynie Dzidziusiu bo to mi najbardziej podeszło. Próbowałam też w Białym Jeleniu + mydło marsylskie ale jakoś mi nie podeszło.
Ja szare plamy a raczej całe wkłady szare mam 4 sztuki czyli pierwsze które kupiłam chyba namaczanie ich spowodowało że tak się odbarwiły(prałam w proszku - w persilu) a cała reszta biała piękna i pachnąca ale od początku prana w płynie.

Liwus ja tez nie smaruje pupy, jedynie po kąpieli. Nie ma żadnych odparzeń, używam pampersów ale zmieniam po każdym sikaniu w dzień. Jak tylko zobaczę że coś napuchło czy poczuje zapach siuśków od razu wyciągam aby uniknąć właśnie odparzeń . Kremy będę stosowała jak tylko coś zobaczę czerwonego teraz nie chcę :) łatwiej będzie mi się pozbyć tego paskudztwa jak wyjdzie bo pupa nie przyzwyczajona do kremów ;) na odparzenia kupiłam mustelę w razie awarii :)

Kruszonka a ile masz tych nocnych wkładów i otulaczy? Co noc idzie otulacz+wkład? Długo to schnie? Bo ja chyba muszę zainwestować, bo moja się nie budzi w nocy i szkoda mi jej rozbudzać wyciąganiem pieluchy... teraz nocą dojeżdża resztki pampów które nam zostały, bo zaraz wyrośnie.

Viv a może spróbuj zestaw 1x mikrofibra + 2 x bambus, bo te wkłady nocne co używa kruszonka to zrobione są z trzech warstw :
Na trzy warstwy wkładów składają się:- 1 zewnętrzna warstwa bambusowa (dziecko czuje, że ma mokro, co bardzo pomaga w nauce nocnikowania)- 1 zewnętrzna warstwa z bawełny (dziecko odczuwa tylko suchość)- 1 wewnętrzna warstwa bambusowa.
Więc wydaje mi się że jak do kieszonki którejś na noc włożysz bambus+mikrofibra+bambus+szmatka/bibułka to będzie ok. Albo taki zestaw mikrofibra ( przy pupie ) + 2x bambus. Ja bambusy kupiłam tylko z myślą o nockach. Spróbuj...bambusy cienkie to aż tak wielkiej pupy nie będzie..

reklama
Vivienne, ja stosuje otulacz tylko dlatego że mi gumki lepiej przy nóżkach trzymają niż w kieszonkach, wkłądów mam 3 i stosuje po jednym na noc (pranie robie co 2 dni). jeśli masz wkłady bambusowe to pokombinuj na noc różnych zestawień z mikrofibrą tak jak pisze liwus. Jeszcze sobie pomyślałam że może u ciebie przecieki są właśnie przez to że kieszonki słabo trzymają wokół ud? Te otulacze z closa mają podwójne gumki wokół nóżek ale wkłady są bardzo mało chłonne (po 1-1,5 pieluszka jest pełna). Pieluszka wielorazowa z woreczkiem.jpg

Załączniki

• Pieluszka wielorazowa z woreczkiem.jpg
    Pieluszka wielorazowa z woreczkiem.jpg
    6,9 KB · Wyświetleń: 81
Do góry