reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kolorowa pupa, czyli pieluszki wielorazowe :)

Założona po kąpieli czyli przed 20 do 7:30 około. Zmian nie zaliczyła, sprawdzałam o północy i było ok, więc nie rozbierałam jej.bo szybko usnęła po przerwie na karmienie.

Fajnie że Rozalka trafia kupką w szmatkę, u nas się prawie zawsze wydostanie na pieluszkę :sorry2:

reklama
O to super :happy2: a jaki wkład założyłaś na noc? Ja chyba założę mikrofibry+bambus:-)

Kupiłam dzisiaj pudełeczko na brudne pieluchy 15L , zobaczymy czy wystarczy:happy2: Ma fajne zatrzaski po bokach więc jak dziecko zacznie już otwierać wszystko to z tym będzie miało problem.
No i znalazłam płyn białego jelenia i dzidziusia do prania :)

Ostatnia edycja:
U nas był asekuracyjnie zamiana ok.1:30 no i o ok.6:00 był przesik ale trochę pieluchę miała:crazy: Ogólnie mam takie wrażanie że PUL lepiej jej się pupy trzyma niż MINKY . Ale mimo tych przesików jestem zadowolona :happy:
A ile Wy dziewczyny dziennie pieluch zużywacie i wkładów ? I wymieniacie pieluchę za każdą zmianą czy tylko wkład?

U nas była zmiana o 6, bo kupka, i chyba ok. 8:30-9, a z 10 minut temu zmieniałam bo siku nogawką poszło bardzo :sorry: i też w minku, muszę obczaić jak to jest z pulem.

Szczerze nie liczyłam ile nam czego schodzi dziennie, ale najwiecej to tych "szmatek", za wkłady często robią pieluchy tetrowe,bo i tak do niczego innego ich nie używam, także mamy 16 pieluch, 30 wkładów i 20 tetr, więc raczej nam nie brakuje, od prania do prania na pewno starczy.

A zmieniam zawsze "szmatkę", wkłady jak mokre, czyli praktycznie zawsze a pieluchę tylko jak mokra/brudna. Muszę jeszcze tylko rozkminić dobre zapięcie, bo z jednej strony przylegają super, a z drugiej trochę luz przy nóżce, i choć pielucha sucha z zewnątrz to śpiochy mokre się zdarzają, nie zawsze ale czasem :confused2:

Viv no właśnie ja mam tak samo z tymi zapięciami, ale zauważyłam że PUL'owe lepiej przylegają , MINKOWE odstają po jednej stronie no i własnie zdarza się tak że przeciekają. Chyba pielucha na rzepy też lepiej przylega - ale mam tylko jedną :-( Widziałam dzisiaj w sklepie dzieciowym pieluchę a la tetra ale z bambusa za 14zł:szok:

Ja cię, ale skrobiecie, głównego już chyba nie dam rady nadrobić :sorry2:
Liw piękne te pieluszki :tak: I zgodzę się co do tego, że pul lepszy od minky. Nam zawsze kupka wycieka na boki i niestety wtedy zmieniam całość razem z pieluszką, bo brudna :dry: W ogóle to póki co u mnie jeszcze na przemian z pampkami, bo muszę domówić pieluszek. Więc rano na kupki pampek, a po południu w wielo :tak: Na noc jeszcze pampek, ale same wiecie, jak to jest jak się już zacznie wielo, że wcale te pampki nie pasują :no: A przecieki kupkowo-sikowe zdarzają się i w jednych i drugich, więc różnica tylko w wyborze kosza - do śmieci, czy do prania :tak: (jak któraś z was pisała :-)). Ja kupiłam do prania orzechy piorące, bo są i antybakteryjne przy okazji, tylko nie dodałam sody do prania i wkłady mi się z kupki nie doprały :dry: A tak to piorę jeszcze w proszku Dzidziuś razem z ciuszkami. No i mój też póki co duużo sika :-D
Viv super ci pieluszka wytrzymała całą noc :tak:
Co do ręczniczków, to czytałąm gdzieś na forum, chyba Chusty.info, że dziewczynom świetnie sprawdzały się też takie małe, kwadratowe ręczniczki z Ikea, wychodzą po parę złotych. Ja mam chyba ze 4 takie, więc jakby mi brakło, to pewnie wykorzystam :tak:

te ręczniczki w Ikea to takie (są różne kolory):
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30163608/
Kosztują 8 zeta za 4szt, czyli 2 za jeden ręczniczek wychodzi :)

Ostatnia edycja:
No własnie tylko że ja Ikee mam na końcu świata w Olsztynie nie ma więc najbliższa w W-wie albo Gdańsku :confused2::sorry: Ale mam już wkładów dużo więc daje radę i pranie co 4 dni :-) I już nie przecieka w nocy i całą noc wytrzymuje teoretycznie od ok.23-24 do 6-7 rano spokojnie albo i dłużej by wytrzymało w zestawie mikrofibra+bambus. Wieczorem ok19:00/20:00 zakładam jeszcze pieluchę 2x mikrofibra zmieniam ją ok.23-24 i do rana. Tak sobie myślę że chyb ateraz będziemy tylko używać PULA i mniejszych minky a na wakacje jak trochę nogi przybiorą i młoda urośnie przejdziemy w minky , bo poza tym minky chyba lepiej powietrze przepuszczają.

Mam do Was takie pytanie czy wy przed praniem pieluch zapieracie je w czymś jeśli mają zabrudzenia ? Bo ja ostatnio wrzuciłam pranie : wstawiłam na pranie wstępne a potem uprałam normalnie na 50stopni i nie do końca mi się odeprało . Dziewczyny na innych strona polecają zapieranie mydłem marsylskim albo galasowym ale w tej dziurze moim pięknym mieście nie ma takiego mydła a nie wiem czy jest to opłacalne zamawiać = czy to działa? I czy np.mydło szare biały jeleń nie będzie miało takie samego rezultatu?

reklama
kompletnie nie znam się na wielorazówkach, ale jeśli chodzi o plamy to ja okupkane ciuszki Gabrysi "nacieram" przed praniem białym jeleniem i wstawiam normalnie z resztą ubranek na 40 stopni. zawsze się dopiera:-)

mam takie pytanie, zamówiłam na próbe dwie pieluszki z close parent i teraz się zastanawiam jak je wyprać:confused:
Piszecie że najlepiej w płynie albo w proszku, a moja Gabrycha uczulona i pierzemy tylko w płatkach mydlanych. Czy takie płatki mogą zniszczyć właściwości pieluszki? bo że nieprasować to już doczytałam. I jeszcze jedno, czy któraś z was używa jako wkładu zwyklej pieluchy tetrowej? Czy wtedy pieluszka nie jest monstrualnej wielkości i nie jest niewygodna dla dziecka?

Do góry