reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kolo gospodyn domowych

Jak juz pisałam,kiepsko sobie radzę w kuchni bez przepisów(ale dzięki Wam co dzień mamy coś innego na obiadek) ale napiszę o takim daniu na szybko i z niczego-dziś to mieliśmy na obiad jako,żr\e tylko fryzjer był mi w głowie;-)

To taka prosta zapiekanka z ziemniaków,szynki,kiełbasy lub jakiejkolwiek wędliny,cebuli i żółtego sera....
Podgotowujemy ziemniaki,kroimy je na plasterki,układamy w naczyniu żaroodpornym jedną warstwę,na to wędlina,cebula pokrojona w krązki,rozbełtane(co to za słowo???)jajko i odrobina śmietany i znowu ziemniaki a na wierzch starty żółty ser.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w zależności od upodobań-bardziej lub mniej chrupkie...Proste,zwykłe ale ja lubię...Zwłaszcz polane keczupem plus kefir...
 
reklama
Troche zapomniałysmy o tym smakowitym wątku....;-)
Mam dla was coś pysznego,ostatnio 2 dni pod rząd robiłam rodzince bo tak wszystkim smakowało! Z przepisu Pascala,trochę przeze mnie zmodyfikowane....Jesli lubicie włoską kuchnię to polecam!Kaloryczne ale co tam;-) :-)

PENNE CARBONARA

Poniewaz nie lubię makaronu spaghetti,to zastosowalam penne czyli rurki....ale jak kto woli.;-)
potrzeba:

paczka 500 g makaronu penne
300 g smietanki 36%
4 żółtka
1 kostka rosołowa Knorr z oliwą z oliwek i ziołami
30-40 dkg boczku w plasterkach
100 g parmezanu (ja dodaje go troche mniej i do tego dodaję drugie tyle startego na drobno sera salami...)
natka pietruszki ( ja wolę koperek...)
przyprawy typu pieprz,oregano,bazylia...

Wstawiam wodę w garnku na makaron,rozpuszczam w niej kostkę rosołową i gotuję makaron al dente. Gdy makaron sie gotuje,przygotowuję sos: w miseczce rozbijam jajka,wrzucam same żółtka,dodaję 300 g śmietany i 3 łyżki startego parmezanu,wszystko mieszam. Boczek tnę na paseczki ok 5 mm szerokości i podsmażam w rondlu bez tłuszczu (sam sie wytopi z boczku). Gdy makaron juz jest gotowy,odcedzam go ale dolewam odrobinę wody z niego do podsmażonego w rondlu boczku,potem wrzucam tam makaron i zalewam sosem śmietanowym,dosypuje resztę parmezanu i starty ser salami,dokładnie mieszam. Chwilke podgrzewam ale nie gotuję żeby żółtka się nie ścięły,dodaje pieprz,przyprawy,podaję na stół posypane koperkiem.Palce lizać! SMACZNEGO!!!
 
OLEŃKO ,UWIELBIAM WŁOSKĄ KUCHNIĘ:-) :-) Mam gdzieś przepisy ,jak znajdę to wstawię,ale PENNE chętnie zrobię ,bo moje dzieci już marudzą przy jedzeniu
 
To ja mam coś dla milośników ryb-robiłam na Sylwestra i wszystkim smakowało :tak:

Przepis na rybę w sosie śmietankowym z pieczarkami


5-6 filetów ryby(ja dalam pangę jest najlepsza)
przyprawa do ryb (prymat)
0,5 kg pieczarek
3 średnie cebule
śmietana rama do gotowania (moze byc też łaciata)
sól,pieprz
0,5 kostki rosolowej albo kucharek czy warzywko

rybe pokroić w kawałki, natrzec przyprawą i trzymac w lodówce 1 dzień potem usmazyc. Na patelni smazyc cebule i pokrojone pieczarki, przykryc to przykrywką, od czasu do czasu wylac nadmiar wytworzonej wody dodac kostke rosołową, pieprz i sól . zalac śmietaną, doprawić do smaku przyprawami i gotować jeszcze 3 min mieszając.Rybę wylożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem z pieczarkami , włożyć do rozgrzanego piekarnika(180-200) na 15 minut.

Jak bedziecie doprawialy ten sos to nie przesadźcie z przyprawami bo ta ryba jest dosc słona po całodniowym trzymaniu w przyprawie :)))))
smacznego!
 
Olenko penne carbonara to ulubione danie mojej rodzinki :-D :-D Zawsze staram sie je robic przynajmniej 3 razy w miesiącu.A tak wogóle to tez jestem fanką włoskiej kuchni.Bardzo często króluje u nas także lazania domowej roboty:tak:
 
reklama
Do góry