reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kolo gospodyn domowych

Już żaluję, że tu zajrzałam;-) Uwielbiam makarony z białym sosami a nie mogę ich jeść bo Adaś prawdopodobnie ma skazę białkową. Ehhh, pogrążona w smutku opuszczam ten wątek;-)
 
reklama
Tak sobie pomyslalam ze sie podziele z wami moja ulubiona zupa serowa:)
skladniki:
*5 szklanek rosolu drobiowego(moze byc z kostki)
*szklanka lekko kwasnej smietany
*lyzka masla
*lyzka maki
*2 czubate lyzki utartego sera zoltego lub parmezanu(czesto daje nawet wiecej,im wiecej sera tym lepszy smak:)
*2 zoltka
*bialy pieprz i sol

Na poczatek zrobic zasmazke..do roztopionego masla dozucic maka..troszke podsmazyc zeby pozbyc sie smaku sorowizny.do maki dodajemy ser zolty,i caly czas mieszajac zasmazamy az ser sie rozpusci i zrobi sie jednolita masa.do zasmazki dodajemy smietane czekamy az sie zagotuje.zestawiamy z ognia.zoltka rozprowadzamy z 2 lyzkami zimnej wody i dolewamy do zasmazki,wszystko mieszamy.na koniec zalewamy bulionem,dodajemy pieprzu i soli do smaku,czasem jakiegos kucharka jak trzeba.
Podawac z makaronem,wedlug mnie najlepiej smakuje z takimi niteczkami jak do rosolu...na wierz mozna posypac startym serem.

Mowie wam...pycha:)jak narazie nie znam osoby ktorej by ta zupa nie podbila serca:):)troche kaloryczna..ale co tam:)raz na jakis czas mozna sobie pozwolic!!!!!
 
U nas na Śląsku na śniadanie świąteczne zawsze jest żurek z jajkiem, kiełbaską smażoną i chlebkiem. Ja uwielbiammmmmmmmm i często robię żurek.
 
A jak ja znajde w tej Szwajcarii material na zurek kurcze? Dobry pomysl Megi, uwielbiam zurek....sprawdze zaraz w ksiazce czy dostane wszystkie skladniki...
 
Mamy już Maj, rozpoczynamy sezon grillowy! Prosze o dobre przepisy :tak: .

Ja moge pochwalić się ciekawą i super prostą sałatką do szaszłyków i grillowanej karkówki:

Sałatka do mięs:
1. Cała kapusta pekińska
2. 0,5 l śmietany 18%
3. 2 ząbki czosnku
4. Sól do smaku.

Kapuste siekamy drobno, do śmetany dodajemy czosnej wcześniej drobno posiekany, i całość mieszamy z kapustą. Sól dodajemy do smaku, nie wiele!

Sałatka prosta i rewelacyjna!!! Polecam!

Drugi przepis przywiazłam z Dortmundu od znajomych.

Masło tureckie:
1. 250g masła
2. 250g sera feta
3. Pęczek pietruszki
4. 2 ząbki czosnku
5. 3 krople tabasko

Masło najlepiej aby było w miękkie, gnieciemy je widelcem i dodajemy fete, ją podobnie rozdrabniamy widelce, mieszamy tak aby powstała jednolita masa, dodajemy pęczek drobno posiekanej pietruszki i drobno posiekany czosnek, na koniec dodajemy tabasko.

Gorąco polecam, u mnie to masło zrobiło furore! Smarujemy nim podpieczone pieczywo i wycinamy z szaszłykami lub mięsami.

Życzymy smacznego!
 
reklama
Do góry