reklama
iwona-arch
Mamy lipcowe'06 Fan(ka)
Tak sobie pomyslalam ze sie podziele z wami moja ulubiona zupa serowa
skladniki:
*5 szklanek rosolu drobiowego(moze byc z kostki)
*szklanka lekko kwasnej smietany
*lyzka masla
*lyzka maki
*2 czubate lyzki utartego sera zoltego lub parmezanu(czesto daje nawet wiecej,im wiecej sera tym lepszy smak
*2 zoltka
*bialy pieprz i sol
Na poczatek zrobic zasmazke..do roztopionego masla dozucic maka..troszke podsmazyc zeby pozbyc sie smaku sorowizny.do maki dodajemy ser zolty,i caly czas mieszajac zasmazamy az ser sie rozpusci i zrobi sie jednolita masa.do zasmazki dodajemy smietane czekamy az sie zagotuje.zestawiamy z ognia.zoltka rozprowadzamy z 2 lyzkami zimnej wody i dolewamy do zasmazki,wszystko mieszamy.na koniec zalewamy bulionem,dodajemy pieprzu i soli do smaku,czasem jakiegos kucharka jak trzeba.
Podawac z makaronem,wedlug mnie najlepiej smakuje z takimi niteczkami jak do rosolu...na wierz mozna posypac startym serem.
Mowie wam...pychajak narazie nie znam osoby ktorej by ta zupa nie podbila sercatroche kaloryczna..ale co tamraz na jakis czas mozna sobie pozwolic!!!!!
skladniki:
*5 szklanek rosolu drobiowego(moze byc z kostki)
*szklanka lekko kwasnej smietany
*lyzka masla
*lyzka maki
*2 czubate lyzki utartego sera zoltego lub parmezanu(czesto daje nawet wiecej,im wiecej sera tym lepszy smak
*2 zoltka
*bialy pieprz i sol
Na poczatek zrobic zasmazke..do roztopionego masla dozucic maka..troszke podsmazyc zeby pozbyc sie smaku sorowizny.do maki dodajemy ser zolty,i caly czas mieszajac zasmazamy az ser sie rozpusci i zrobi sie jednolita masa.do zasmazki dodajemy smietane czekamy az sie zagotuje.zestawiamy z ognia.zoltka rozprowadzamy z 2 lyzkami zimnej wody i dolewamy do zasmazki,wszystko mieszamy.na koniec zalewamy bulionem,dodajemy pieprzu i soli do smaku,czasem jakiegos kucharka jak trzeba.
Podawac z makaronem,wedlug mnie najlepiej smakuje z takimi niteczkami jak do rosolu...na wierz mozna posypac startym serem.
Mowie wam...pychajak narazie nie znam osoby ktorej by ta zupa nie podbila sercatroche kaloryczna..ale co tamraz na jakis czas mozna sobie pozwolic!!!!!
OlaPio
Lipcówka'06 mama Olisia
aż mi ślinka pociekła Iwonko,MUUUUUSZĘ zrobić koniecznie!
M
megii*
Gość
U nas na Śląsku na śniadanie świąteczne zawsze jest żurek z jajkiem, kiełbaską smażoną i chlebkiem. Ja uwielbiammmmmmmmm i często robię żurek.
reamonn
Mama Kaji (lipiec '06)
Mamy już Maj, rozpoczynamy sezon grillowy! Prosze o dobre przepisy .
Ja moge pochwalić się ciekawą i super prostą sałatką do szaszłyków i grillowanej karkówki:
Sałatka do mięs:
1. Cała kapusta pekińska
2. 0,5 l śmietany 18%
3. 2 ząbki czosnku
4. Sól do smaku.
Kapuste siekamy drobno, do śmetany dodajemy czosnej wcześniej drobno posiekany, i całość mieszamy z kapustą. Sól dodajemy do smaku, nie wiele!
Sałatka prosta i rewelacyjna!!! Polecam!
Drugi przepis przywiazłam z Dortmundu od znajomych.
Masło tureckie:
1. 250g masła
2. 250g sera feta
3. Pęczek pietruszki
4. 2 ząbki czosnku
5. 3 krople tabasko
Masło najlepiej aby było w miękkie, gnieciemy je widelcem i dodajemy fete, ją podobnie rozdrabniamy widelce, mieszamy tak aby powstała jednolita masa, dodajemy pęczek drobno posiekanej pietruszki i drobno posiekany czosnek, na koniec dodajemy tabasko.
Gorąco polecam, u mnie to masło zrobiło furore! Smarujemy nim podpieczone pieczywo i wycinamy z szaszłykami lub mięsami.
Życzymy smacznego!
Ja moge pochwalić się ciekawą i super prostą sałatką do szaszłyków i grillowanej karkówki:
Sałatka do mięs:
1. Cała kapusta pekińska
2. 0,5 l śmietany 18%
3. 2 ząbki czosnku
4. Sól do smaku.
Kapuste siekamy drobno, do śmetany dodajemy czosnej wcześniej drobno posiekany, i całość mieszamy z kapustą. Sól dodajemy do smaku, nie wiele!
Sałatka prosta i rewelacyjna!!! Polecam!
Drugi przepis przywiazłam z Dortmundu od znajomych.
Masło tureckie:
1. 250g masła
2. 250g sera feta
3. Pęczek pietruszki
4. 2 ząbki czosnku
5. 3 krople tabasko
Masło najlepiej aby było w miękkie, gnieciemy je widelcem i dodajemy fete, ją podobnie rozdrabniamy widelce, mieszamy tak aby powstała jednolita masa, dodajemy pęczek drobno posiekanej pietruszki i drobno posiekany czosnek, na koniec dodajemy tabasko.
Gorąco polecam, u mnie to masło zrobiło furore! Smarujemy nim podpieczone pieczywo i wycinamy z szaszłykami lub mięsami.
Życzymy smacznego!
reklama
wioletta.z
Lipcówka'06 mama Oskara
Mniam ,mniam ,czuje już smak:-)
Podziel się: