k@siek
Mama dwóch Skarbów:)
- Dołączył(a)
- 5 Grudzień 2005
- Postów
- 2 161
hmm, skoro jesteśmy przy daniu z piersi kurczaka to może zaproponuje kurczka po prawalsalsku, (to moje ulubione danie mięsne, bardzo łatwe i szybkie)
kurczak po prawalsalsku:
składniki:
-filety z piersi kurczaka
-zioła prawalsalskie
-sól, pieprz, papryka
-majonez
-ketchup
-olej do posmarowania blaszki
sposób wykonania:
filety z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki (jedna pierś - około 4 kawałki), solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i ziołami prawalsalskimi (pozostawiamy mięso na około 1 - 2 godzin), następnie układamy kawałki na blaszkę polaną cienką warstwą oleju (ciasno jeden przy drugim), dokładnie wszystko smarujemy majonezem i polewamy keczupem (keczup z majonezem łaczymy razem tak aby na wierzchu powstał taki majonezowo keczupowy sos), wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 - 45 min, po wyjęciu wszystko polewamy jeszcze raz keczupem.
Smacznego!
Po prowansalsku... czy prawalsalsku?? bo o tym drugim to nie słyszałam