OlaPio
Lipcówka'06 mama Olisia
To i ja musze te ciasteczka zrobić! No i w koncu wykorzystam wasze przepisy na miąska i sałatki...
podaje przepis własnego pomysłu,troche zerżnięty z Pascala,ale wyszło pycha!
RAGOUT ALBO JAK KTO WOLI STROGONOW W NOWYM WYDANIU;-)
80 dkg mięsa gulaszowego z indyka
pół kg pieczarek pociętych na plasterki
słoiczek oliwek zielonych bez pestek(odcedzić) i poprzecinac na pół
1 duza papryka czerwona pokrojona w kostkę
1 cebula posiekana na drobno
bulion z kostki warzywny,(ok litra)
2,3 marchewki pocięte w paseczki
2 pietruszki tak samo pocięte
sól,pieprz,słodka papryka w proszku
jogurt naturalny albo śmietanka 18%
troszkę mąki do zaprawy
planta,oliwa z oliwek
Mięsko przygotowac na talerzu,posolić,popieprzyć i podsmazyć partiami,nie wszystko naraz na rozgrzanej patelni z plantą. Przekładac do garnka,nastepnie zalać je bulionem i na wolnym ogniu dusić,zdjąć szumowiny,po 10 minutach dodać marchewkę i pietruszkę oraz paprykę i oliwki . Na 2 patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cebulkę,zeszklic i do tego dodac pieczarki,dusić chwilkę. Następnie wrzucic je do garnka z mięsem i resztą. Na wolnym ogniu gotować az do miękkosci warzyw i mięska,na koniec przełożyć do miski jogurt lub śmietankę,dodac łyżkę mąki i wlac łyżke wazową wywaru z garnka,wymieszać żeby nie było grudek i wlac całość do gotującego się mięsa.Gotowac jeszcze z 5-10 minut,doprawic solą,pieprzem i dodać sporo słodkiej papryki w proszku.Podawać z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej z kukurydzą,zaprawioną jogurtem,sokiem z cytryny,solą,cukrem i pieprzem. Naprwdę pyszne,POLECAM!
podaje przepis własnego pomysłu,troche zerżnięty z Pascala,ale wyszło pycha!
RAGOUT ALBO JAK KTO WOLI STROGONOW W NOWYM WYDANIU;-)
80 dkg mięsa gulaszowego z indyka
pół kg pieczarek pociętych na plasterki
słoiczek oliwek zielonych bez pestek(odcedzić) i poprzecinac na pół
1 duza papryka czerwona pokrojona w kostkę
1 cebula posiekana na drobno
bulion z kostki warzywny,(ok litra)
2,3 marchewki pocięte w paseczki
2 pietruszki tak samo pocięte
sól,pieprz,słodka papryka w proszku
jogurt naturalny albo śmietanka 18%
troszkę mąki do zaprawy
planta,oliwa z oliwek
Mięsko przygotowac na talerzu,posolić,popieprzyć i podsmazyć partiami,nie wszystko naraz na rozgrzanej patelni z plantą. Przekładac do garnka,nastepnie zalać je bulionem i na wolnym ogniu dusić,zdjąć szumowiny,po 10 minutach dodać marchewkę i pietruszkę oraz paprykę i oliwki . Na 2 patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cebulkę,zeszklic i do tego dodac pieczarki,dusić chwilkę. Następnie wrzucic je do garnka z mięsem i resztą. Na wolnym ogniu gotować az do miękkosci warzyw i mięska,na koniec przełożyć do miski jogurt lub śmietankę,dodac łyżkę mąki i wlac łyżke wazową wywaru z garnka,wymieszać żeby nie było grudek i wlac całość do gotującego się mięsa.Gotowac jeszcze z 5-10 minut,doprawic solą,pieprzem i dodać sporo słodkiej papryki w proszku.Podawać z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej z kukurydzą,zaprawioną jogurtem,sokiem z cytryny,solą,cukrem i pieprzem. Naprwdę pyszne,POLECAM!