reklama
wioletta.z
Lipcówka'06 mama Oskara
I widzisz ja też daję pietruszkę pod koniec gotowania ,gapa ze mnie ale nie lubię ziemniakami ani z makaronem .Dla mnie ta zupa i pomidorowa to tylko z ryżem
wioletta.z
Lipcówka'06 mama Oskara
Mam masę przepisów na różne sałatki ale pewnie już znacie a rybę po grecku uwielbiam a choć nazwa jest jedna to jadłam takie same dwie a były całkiem różne smakowo
wioletta.z
Lipcówka'06 mama Oskara
IWA nie ma problemu ,choć pewnie większość to znacie.
SAŁATKA RYŻOWA
2 woreczki ryżu
kukurydza
puszka lub słoik marynowanych pieczarek
4 jajka
2 świeże papryki
1 por
szczypiorek
sól ,pieprz ,musztarda ,majonez.
Ugotować ryż i jajka.Kukurydzę odcedzić,pozostałe składniki pokroić w drobną kostkę a następnie wszystko razem wymieszać ,dosypując posiekany szczypiorek .Całość doprawić solą i pieprzemoraz majonezem i musztardą
SAŁATKA PEKIŃSKA Z KURCZAKIEM
1 duża kapusta pekińska
2 świeże zielone ogórki
podwójny filet z kurczaka
papryka czerwona świeża
fasolka czerwona -puszka
6 jaj
majonez ,sól ,pieprz
Kapuste kroimy drobniutko i zasalamy zostawiając na chwilkę.Tak samo robimy z ogórkiem i papryką ,kroimy w drobną kosteczkę(trzymamy w innym pojemniku) W międzyczasie kroimy fileta w drobną kostkę i vegetujemy do smaku, ale taką żeby było widać że to kurczak i podsmażamy na patelni do miękkości i zarumienienia ,odstawiamy do ostygnięcia i kroimy jajka na drobniutko .Potem wszystko łączymy ,solimy do smaku i pieprzymy i na konie dodajemy majonez . Można zamiast majonezu dać jogurt naturalny
SAŁATKA RYŻOWA
2 woreczki ryżu
kukurydza
puszka lub słoik marynowanych pieczarek
4 jajka
2 świeże papryki
1 por
szczypiorek
sól ,pieprz ,musztarda ,majonez.
Ugotować ryż i jajka.Kukurydzę odcedzić,pozostałe składniki pokroić w drobną kostkę a następnie wszystko razem wymieszać ,dosypując posiekany szczypiorek .Całość doprawić solą i pieprzemoraz majonezem i musztardą
SAŁATKA PEKIŃSKA Z KURCZAKIEM
1 duża kapusta pekińska
2 świeże zielone ogórki
podwójny filet z kurczaka
papryka czerwona świeża
fasolka czerwona -puszka
6 jaj
majonez ,sól ,pieprz
Kapuste kroimy drobniutko i zasalamy zostawiając na chwilkę.Tak samo robimy z ogórkiem i papryką ,kroimy w drobną kosteczkę(trzymamy w innym pojemniku) W międzyczasie kroimy fileta w drobną kostkę i vegetujemy do smaku, ale taką żeby było widać że to kurczak i podsmażamy na patelni do miękkości i zarumienienia ,odstawiamy do ostygnięcia i kroimy jajka na drobniutko .Potem wszystko łączymy ,solimy do smaku i pieprzymy i na konie dodajemy majonez . Można zamiast majonezu dać jogurt naturalny
U mnie Wigilia jest co roku tradycyjna bezmięsna, wiem, że można już stawiać na stół mięso, ale mi jakoś tak zostało i pewno zostanie taką wyniosłam tradycję z domku od mamy, u nas to koniecznie muszą być pierogi i grzybowa bez nich to nie ma Wigilii, zamiast karpia, bo też go nie lubię,wrrrrrrrr, stawiam na stole łososia, dużo śledzi i sałatek, koniecznie sałatka krabowa musi być, poprostu uwielbiamy ją, i sałatka 7-mio składnikowa, na słodki deser na koniec kluski z makiem. A tak pozatym to chyba jak kazdy ma w ten dzień, potrawy raczej normalne bez udziwnień, i nie zawsze uda się akurat 12 postawić na stole.
reklama
wioletta.z
Lipcówka'06 mama Oskara
U nas też raczej tradycyjnie oprócz karpia ,normalnie mi śmierdzi i zawsze mi mówią że zdziwiam .Jest wszystkiego po troszku ale nie 12 potraw ,kto by to zjadł
Podziel się: