reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

KOLEŻANKI BIAŁOSTOCCZANKI

Dziekuje bardzo! :-)
Ja zyczenia zloże wam jutro, dzisiaj jeszcze jestem w feerii pieczenia. Wlasnie dwie blachy ciasteczek kraciastych zrobilam- ciasto biale i kakaowe zwinięte w rulon i krojone na plastry, wychodza takie kolorowe dziwadełka.
Zaraz zabieram sie do sernika wiedenskiego w czekoladzie ( obowiązkowe!) a baby juz rosną pod ściereczka w misie....
Na blogu amiescilam przepis na kurnik i na ulubione mazurki, może któraś z was skorzysta?
Tak dla odmiany polecam mazurek sliwkowy, jest pyszny!
Zaraz lece do sklepu po jajka!

reklama
Upieklam kurnik :-)Całkiem mniam mniam!
I 5 bab!Drożdżowe, lukrowane....
dwie w czekoladzie. maluch od razu przysunał krzeslo i wsazil palec w czekoladę. Jak rozkosznie oblizywał łapkę! Marzyłam o tym, kiedy jeszcze był w moim brzuszku, o tym wspólnym pieczeniu, próbowaniu świata....
Obstrzygłam swoich chlopaków maszynką, na jeżyki, a teraz pije gorące kawidełko i pogryzam kurniczek na zimno...dałam eksperymentalnie brokuły do farszy warzywnego...mniam...czosnku nieco za duzo, ale ja lubię taki cebulowy posmaczek...mniam.
A wy pewnie zapracowane po uszy, albow rozjazdach...Magdalenko, mia cara, carissima, napisz do mnie! jak święta w warszawie, Shoomna, jak świeta u ciebie? Julitka zdrowa?
U nas tak miło, spokojnie, kominek pali sie, za oknem chołoducha,kubek grzeje dłonie....

Wesołego zająca,
co śmieje się bez końca,
szczerbatego barana,
co beczy od rana,
pisanek w koszyku
oraz mokrego ubrania w dzień polewania
życzy
Asia z rodzinką

Dziekujemy pieknie za życzenia! Wam również życzymy udanych Świąt Wielkiej Nocy. Niech radość, miłość i słońce towarzyszą Wam w świetowaniu!

Przepis na babę :-)

Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 15 dkg cukru (8 łyżek)
  • 7 dkg drożdży
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
Połowę mąki zalewamy gorącym mlekiem i dokładnie ucieramy, by nie pozostała ani jedna grudka, następnie odstawiamy, by wystygło. Margarynę topimy i również odstawiamy do przestygnięcia.
Drożdże ucieramy z łyżką wody, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Rozczyn zostawiamy by zaczął rosnąć. Masę mączną łączymy z drożdżowym rozczynem, dodajemy żółtka utarte z resztą cukru, pozostałą mąkę oraz sól i wyrabiamy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy jeszcze przez chwilę, aż ciasto przestanie lepić się do ręki. Jeśli ciasto jest mimo wszystko zbyt rzadkie dodajemy nieco mąki.
Wyrobione ciasto przekładamy do foremek na babkę, tak by sięgało jedynie 1/3 wysokości foremki, nakrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, by podrosło. Babkę drożdżową piecze się do godziny w temperaturze 180°C.
Gotową babkę polewamy lukrem lub czekoladką.
Smacznego, Joasia!

Spokojnego i radosnego świętowania wszystkim mamuśkom, tatuśkom, brzuszkom i maluszkom ! :-D
A tym, którzy nie lubią świąt - bezbolesnego nadejścia wtorku ...

Witam !!
Ja tak na chwilkę niestety brak na wszystko czasu,troche chorujemy,ale ja nie przyszłam pisac o chorobach.:) tylko z zyczeniami

Kiedy Wielka Noc nastanie życzę Wam na Zmartwychwstanie dużo szczęścia i radości, które niechaj zawsze gości w dobrym sercu, w jasnej duszy i niechaj wszystkie żale zagłuszy

A u nas dzisiaj rano sniegu napadało....koszmar jakiś! Do poludnia stopil sie, ale zimno okropne, wietrzysko....
Przewialo mi ucho i boli jak nie wiem co, wpuscilam krople...bleee...
ja chce sloneczka! Ciepełka!
Poza tym spokojnie, świętujemy sobie rodzinnie....
Pozdrawiam z zasniezonej prowincji wszystkie bbialostoczanki!

reklama
Do góry