Agak, bierz poprawke ze Jonatan jest wczesniakiem, u nich z waga inaczej troszke...trzeba mu te 6 tygodni odliczyc w tyl.Znam wczesniaki co maja 9 miesiecy i waza 7 kg albo mniej.
Nemezis, ja uzywam laktatora aventu bardzo dobry, scegolnie ta wkladka silikonowa. Sciagam mleko i dodaje malemu do kaszki bezmlecznej...Najpierw daje possac piers, zeby hormony odblokowaly ssanie, jak zaczyna samo leciec jak szalone, sciagam laktatorem. Z obu aventem sciagne do 120 ml mleka. bez hormonowego dopalacza czyli na sucho ledwie 40 wycisne. Ale avent jest fajny, rozklada sie latwo i myje. Polecam.
Gosik, dobrze ze uszko lepiej. Asiolka i reszte tulimy. Tulimy!!! ;D ;D ;D
Pogopda swietna, co wy mowicie...ja pol dnia na podworku przepaletalam sie ze szpadlem i grabiami. Super, 6 taczek ziemi na rabaty wywalilam.
Bociany przylecialy do sasiada na gniazdo i kota dzieciaki przynecily...maja nadzieje zezostanie, ale wedlug mnie to zebrak wedrowny, lazi po wszystkich i jeczy rozdzierajaco za jedzeniem. Psotny spryciarz- na 2 lapkach ladnie prosi o skorke z szynki. No to uciekam, pa pa.
mazurek Magdy Gessler
ciasto;
6 jaj ugotowanych na twardo
25 dgk maki przesianej, pszennej
20 dkg masla ( moze byc polowa masla, polowa smalcu)
skorka z jednej cytryny, lyzka kwasnej smietany, lyzeczka proszku do pieczenia
do przesianej maki z proszkiem przecieramy przez sitko zoltka z ugotowanych na twardo jaj, scieramy na tarce maslo, dodajemy smietane i szczypte soli, siekamy nozem, zagniatamy ( bardzo krotko), do lodowki na noc wlozyc, albo przynajmniej na godzine. Z tego zrobic mozna dwa mazurki.
Dekorujemy czym chcemy- kajmakiem, lukrem, ja uzywam gotowej polewy lub
wersji z masa bakaliowa;
15 dgk rodzynkow, 15 dkg daktyli, 15 dkg orzechow, 1o dkg skorki pomaranczowej 15 dkg migdalow, 10 dkg sliwek kalifornijskich, w lyzki tartej bulki, 6 jajek, szklanka cukru. Bakalie sieka sie i przesypuje tarta bulka, 6 zoltek uciera sie ze szklanka cukru, wsypuje sie do tego posiekane bakalie, z bialek bije sie piane, delikatnie dodaje do masy jajecznobakaliowej, wyklada sie na podpieczony spod z kruchego ciasta i zapieka w ok 160 stopniach przez jakies 20, 15 minut. Upieczony mazurek mozna jeszcze podekorowac czekolada.