reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

KOLEŻANKI BIAŁOSTOCCZANKI

Witam. ja równiez jestem z Białegostoku, a dokładniej z Dziesięcin.Jestem w 16 tc i tez nie moge doczekać się 20 tc i połówkowego USG.
Natalunia-robilaś usg połówkowe u swojego lekarza czy w innym gabinecie? ostatnio słyszałam ze teraz są takie standardy, aby połówkowe robił innym lekarz niz prowadzący ciążę.
kogoś sczególnie polecacie w tym względzie?

reklama
Witam. ja równiez jestem z Białegostoku, a dokładniej z Dziesięcin.Jestem w 16 tc i tez nie moge doczekać się 20 tc i połówkowego USG.
Natalunia-robilaś usg połówkowe u swojego lekarza czy w innym gabinecie? ostatnio słyszałam ze teraz są takie standardy, aby połówkowe robił innym lekarz niz prowadzący ciążę.
kogoś sczególnie polecacie w tym względzie?

Robiłam u swojego lekarza prowadzącego. Ale jakieś 5 tygodni później miałam 3D (robione przez innego lekarza) i wtedy też miałam tak jakby drugie połówkowe, bo pierwsza część badania polegała na tym, że gin sprawdzała mi wszystkie narządy dzieciątka a później już tylko oglądanie mojej córci przez 3D.

Kamila32 USG połówkowe robi się w połowie ciąży, czyli ok 20-22 tc. Sprawdza się wtedy czy wszystkie narządy rozwijają się prawidłowo, sprawdza się kości i mierzy, waży dzieciaczka. Wtedy można poznać płeć :tak:
Aanuusiaa u mnie w 25 tc moja mała dłubała sobie w nosku, pięknie pokazała twarzyczkę i brała do buzi pępowinę :laugh2: Niezły ubaw mieliśmy. Pani doktor mówiła, że niezła agentka się szykuje, bo lubi być w centrum uwagi. Na początku badania była odwrócona tyłem, a za dosłownie 2-3 sekundy była już przodem i pokazywała co potrafi. :rofl2:

W szpitgalu robią USG przed porodem, czy sugerują się tylko tym ostatnim? A co jak np nie zdążę pójść na ostatnie usg?

robia zazwyczaj zeby zobaczyc jak sie ma dzidzia w ich oczach ... ;] taak mi sie wydaje...
ostatnio przelecialam sporo forum na temat szpitali i rodzenia w nich ... mam metlik w głowie i sama nie wiem gdzie mam isc rodzic eh
to wypowiedz dziewczyny ktora rodzila pod koniec wrzesnia tego roku
moze macie jakies informacje bieżące o warszawskiej?
1. Jak trafi na IP niech prosi o lewatywę oczywiscie jeśli chce, ja nie prosiłam
i nie miałam,bo nie wiedziałam, na porodówce już nie zrobią.
2. Koszule do porodu dostanie szpitalną
3. Sale porodowe sa 4, pojedyncze, rodzinne,z łazienką- papier potrzebny swój:)
Krzesełko dla męża troszkę niewygodne:)-zwykły taboret
4. jesli chodzi o opieke przy porodzie ja miałam super!!!! żadnych zastrzeżeń,
uwag nie mam,jestem wdzięczna za szybki i sprawny poród
5. znieczulenie zzo- dają każdemu i tyle ile potrzeba- jak poczuje że puszcza
prosić o kolejną dawkę
6. Połóg- sale 5 osobowe, łazienka na korytarzu- warunki nie takie jak na
porodówce ale dla mnie ok, wygląd ścian nie ma znaczenia.
7. Położne dokarmiają dzieci jeśli sie nie ma pokarmu. Jest w tygodniu doradca
laktacyjny- mozna isć i prosić o pomoc we wszystkim.
8. Dzieciaczki sa kąpane w salce noworodkow, połozna zabiera i przynosi
czyściutkie dziecko.
9. Połozne połogowe różne- jedne miłe inne nie, ale ja nie mam uwag żadnych
10. leki p/bólowe dają bez problemów
11.dla dziecka trzeba miec ubranka swoje ale u nas na sali na 5 kobiet wszystkie
maluchy były zawinięte w takie kokoniki,ale to bardzo wygodne
12. swoje pampersy i chusteczki- po kapieli nakładają szpitalnego no ale na inne
okoliczności swoje
13.mozna brac też szpitalne koszula na czas połogu, sa czyste, wyprane i mozna
mieć codziennie świezą
14. jedzenie..................... jak szpitalne:)warto mieć swoje coś do
jedzenia i picia
15, polecam podkłady takie do przewijania maluszka a dla mamy do położenia na
prześcieradło
16. nie pytać pana doktora pediatrę( bo jest tez pani doktor) o punkty w skali
Apgar,bo najpierw spyta czy mama wie o co pyta,a potem wyrecytuje wierszyk
niezbyt przyjemny:), pani doktor pediatra- super,miła i wesoła

Ostatnia edycja:
Na Warszawskiej- porodwka, 5 sal w tym jedna eko.
Sale po porodzie 2 osobowe z lazienka.
Dzieci sa kapane w sali -kazde dziecko ma swoja wanienke- 2 rozne kolory.
Dokarmiaja jelsi trzeba.
Leki przeciwbolowe po cesarce daja chetnie.
Jesli dzidzia ma zoltaczke i ma byc naswietlana to jest naswietlana na sali przy mamie.
Ubranek swoich nie trzeba. tylko chusteczki i pampki.
Mozna swoje koszule nocne.
Jest mozliwosc wypozeyczneia lkktatora- 5zl za dobe
Jedzenbie takie sobie-jak to w szpitalu
Polozne mile
Neonatolodzy mili
Lekarze ginekolodzy tez

Kolezanka miala bardzo ciekzi porod- bardzo chwali sobie lekarzy i polozne na pordowce

reklama
robia zazwyczaj zeby zobaczyc jak sie ma dzidzia w ich oczach ... ;] taak mi sie wydaje...
ostatnio przelecialam sporo forum na temat szpitali i rodzenia w nich ... mam metlik w głowie i sama nie wiem gdzie mam isc rodzic eh
to wypowiedz dziewczyny ktora rodzila pod koniec wrzesnia tego roku
moze macie jakies informacje bieżące o warszawskiej?

Kasiula, ten opis dotyczy jakiego szpitala? Chyba PSK, co?

Do góry