reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

kobiety brylanty z Trójmiasta ; ))

Komarkowa.od kiedy sie robi dziecku to usg bioderek?bo moja ma 5 tygodni skonczone i nie wiem czy teraz sie idzie czy jak bedzie ciut wieksze ?idę ogarnac moja ;oborke' bo dziś jest koleda ;-)no to musi jakoś wygladac ,no nie ?Roni .moja mała jak ją wkladam do wózka to jest wrzask wniebogłosy ale wystarczy że ją 2 razy pobujam i mała śpi bite 2 godziny a czasami nawet dlużej i to bez żadnego bujania tylko wystawiam wózeczek na podwórko lub balkon .:-):-)

reklama
My już po szczepieniu:-) Mała ewidentnie boi się obcych :-( płakała od momentu, gdy zobaczyła panią doktor do wyjścia z przychodni...Szkoda mi jej było, ale co mam zrobić, kiedy taka jej reakcja...Co mogłam to robiłam, czyli tuliłam, odwracałam uwagę. Następne szczepienie 19 marca i już się boję...Musimy jeszcze dokupić 1 opakowanie Hiberix, żeby były w sumie 3 dawki, bo pierwsze szczepienie wzięłam bezpłatne, dopiero potem się zdecydowałam na szczepionki skojarzone. Dostałyśmy dziś skierowanie do ortopedy na usg bioderek. Z tego co się orientuje to robi się je chyba po 5 tyg. Mojej siostrze mówili, że do 8 tygodnia, ale mój pediatra powiedział, że spokojnie w 4 - 5 miesiącu mogę iść. Jeżeli by coś zauważyła nieprawidłowego to prędzej na pewno by mnie wysłała. Ja czekałam na nowy rok, bo miały być darmowe badania (prezydent Gdyni zwraca za to badanie :-) ). Pytałam się dziś pediatry o karmienie, tzn. czy wprowadzać jakieś soczki i słoiczki, czy jeszcze się wstrzymać. Generalnie skłaniam się ku temu, żeby do 6 miesiaca karmić małą tylko cycusiem i w 6 m-cu zacząć coś wprowadzać. Babeczka mi powiedziała, że najlepiej jakbym kupowała gotowe jedzonko w słoiczkach. Powiedzcie mi, jak Wy karmicie swoje maluchy? Też początkowo podawałyście jedzonko tylko ze słoiczków, bądź kaszki? czy można też coś samemu przyrządzać? pozdr.

Jeszcze raz o becikowym...Pamiętajcie, że na złożenie wniosku macie 3 miesiące od urodzenia dzidziusia. BECIKOWE CZYLI JEDNORAZOWA ZAPOMOGA Z TYTUŁU URODZENIA DZIECKA ORAZ DODATEK Z TYTUŁU URODZENIA DZIECKAJednorazowa zapomoga z tytuły urodzenia dziecka zwana powszechnie „ becikowym”, przysługuje jednorazowo w wysokości 1000 zł matce, ojcu bądź też opiekunowi prawnemu dziecka. Pisemny wniosek o jednorazową zapomogę można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) Termin na złożenie wniosku to trzy miesiące od dnia urodzenia dziecka. Wnioski, które zostają złożone po wyżej wymienionym terminie są pozostawiane bez rozpoznania. Do pisemnego wniosku o zapomogę powinny być dołączone następujące dokumenty: 1. dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o przyznanie jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia dziecka;2. skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;3.pisemne oświadczenie, że na dziecko nie została już pobrana jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka (np. przez drugiego z rodziców).Katalog tych dokumentów nie jest jednak zamknięty. W razie wątpliwości, gmina może żądać dodatkowych dokumentów i informacji np. dokumentu o miejscu zameldowania drugiego z rodziców dziecka (informacja taka znajduje się dokumencie potwierdzającym jego tożsamość), a w przypadku gdy nie pokrywa się on z meldunkiem pierwszego z rodziców, ubiegającego się o zapomogę, żądać od drugiego rodzica zaświadczenia z gminy, w której jest zameldowany, że nie ubiega się tam o zapomogę. W odróżnieniu od jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia dziecka, dodatek z tytułu urodzenia dziecka, przysługuje matce lub ojcu, opiekunowi prawnemu dziecka oraz opiekunowi faktycznemu (Opiekunem faktycznym jest osoba sprawująca opiekę nad dzieckiem, która wystąpiła do sądu rodzinnego z wnioskiem o przysposobienie tego dziecka.), którzy są uprawnieni do zasiłku rodzinnego, czyli ich dochód netto nie przekracza kwoty 504 zł miesięcznie na osobę w rodzinie albo 583 zł miesięcznie na osobę w rodzinie z dzieckiem niepełnosprawnym. Wniosek o dodatek z tytułu urodzenia dziecka należy złożyć u pracodawcy, jeśli zatrudnia on więcej niż 20 pracowników, jeśli natomiast osoba ubiegająca się jest osobą bezrobotną, funkcjonariuszem lub jej pracodawca zatrudnia mniej niż 20 pracowników, wniosek o przyznanie dodatku należy wówczas złożyć do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. Do wniosku należy również dołączyć następujące dokumenty : • uwierzytelnioną kopię dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby ubiegającej się o zasiłek rodzinny• skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający wiek dziecka• orzeczenie o niepełnosprawności albo o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności, w przypadku, gdy w rodzinie wychowuje się dziecko niepełnosprawne• zaświadczenia lub oświadczenia stwierdzające wysokość dochodu rodziny. Zaświadczenia takie wydają Urzędy SkarboweTermin o złożenie wniosku upływa po ukończeniu przez dziecko pierwszego roku życia.

Dziwię się jeszcze, że nikt nie poruszył tutaj tego tematu, a mianowicie na pewno słyszałyście (lub widziałyście w tv) o tym noworodku urodzonym w Szczecinie, który ważył 7130 g...Nieźle co? Dzisiaj pediatra ważyła moją córcię, no i waga pokazała 7kg :-) czyli tyle ile ten noworodek (dodajmy, że moja Paulinka ma 4,5 miesiąca ;-)).

Komarkowa
ja karmiłam sama piersia do momentu aż mała skończyła 5 miesiecy..najpierw dostałasamo jabłuszko ze sloiczka (Hipp wydało mi sie najlepsze, bo geste), potem dostała marchewke z jabłkiem..podobno kazde dziecko tak reaguje jak moje, czyli mlaskaniem i stekaniem z rozkoszy......i tak cały miesiac jadła same owoce ze słoika!
jak skończyła 6mc dostała pierwsza zupke ze słoika...marchew z ziemniakiem i dynia z ziemniakiem po tygodniu dostała zupke warzywna słoiczek...i tak coraz to rózniejsze słoiczki owoców i zupki bezmiesne wg. opisu miesiecy na etykiecie
Nie dawałam małej słoików z mieskiem...sama gotowałam jak miała 6,5 mc zupke w małaym garnuszku, na delikatnym bulionie, kawałku mieska (bioderko z indyka) marchewka, ciut selera i pietruchy, oraz ziemniak...miksowałam to na taka dośc gęsta papke jak w słoiczku..strasznie jej smakowało...potem dodawałam brokuły lub kalafior (kupowałam mrozone..super sprawa..polecam..wyciągasz jednego "kwiata" i do garnka)

Mi tez zalecała pediatra na poczatku słoiki, bo to na prawde delikatne i odpowiednio przyzadzone owoce..ja tez polecam, bo jak mała chwile po pierwszym słoiku dostała jabłko przetarte przezemnie to ja brzucho bolał......tylko nie zapomnij że po kilku swoich miksowanych zupkach, oki 7-8 mc nie miksuj tylko siekaj..bo mała musi sie przyzwyczajac do stałych pokarmów......ale do tego czasu juz doskonale bedziesz wiedziała co robić....mamuski maja to wrodzone...hihihi

Michalina za 10 dni konczy rok i wazy 9 kilo!!!! (waga ur 3200)!!!

To ze maluch duzy to mały pikus, ale ta 45 letnia kobieta urodziła go normalnie, bez komplikacji...i sama malutka tez nie jest!!!!!
Kumpel urodził sie prze cc i ważył 6800, a mojej mamy kumpeli synek 7100, ale zmarł niestety i to przez ta wage, ale to było 27 lat temu, teraz pewnie by uratowali!!!

Ja dziekuje takiego chłopa na rączkach nosic...pieluchy nr3 pewnie nosi...wazne ze zdrowy chłopak!!!!!

Komarkowa a propos tych 504zł na osobe w rodzinie to jest tak, ze rodzina jest kobieta, dziecko i ojciec dziecka nawet jeśli nie sa oni małzeństwem...kiedyś ojciec sie nie liczył jeśli nie było ślubu..teraz tak!!!! I tas sama kwota liczy sie w zasiłku wychowawczym....do ukończenia przez dziecko 3 lat!!!!

Dzieki Martka_79 za wskazówki. Muszę coś poczytać na temat wprowadzania pokarmów, bo jak na razie nie było mi to do szczęscia potrzebne ;-) Tylko coś kiedyś czytałam, że lepiej zacząć dziecku wprowadzać warzywka a nie owocowe deserki, żeby się nie przyzwyczaiła tylko do słodkiego. Co Wy na to? To prawda? Na temat becikowego i zasiłku rodzinnego to ja wszystko wiem, tylko wkleiłam te informacje, bo pojawiały się niedawno pytania na ten temat na forum. Martka_79 słyszałam, że do 6 miesięcy dziecko podwaja swoją wagę, natomiast do roku potraja, więc Michalina prawidłowo waży:-) My kolędę mamy jutro. Ciekawe jak Paulina zareaguje na księdza :p też płaczem? murowane wtedy że ksiądz nie bedzie siedział długo, hahaha, lecę kąpać moje maleństwo :-) papatki

reklama
a u mnie koleda odbyła sie w ekspresowym tempie ksiadz wchodził dosasiadów a ja zaczełam dopiero odkurzac bo nie spodziewalismy sie go tak wczesnie.Moja malutka za to przespała cała kolede w łózeczku za to po koledzie sie obudziła .:-)Nie wiem co tym razem sie dzieje ale podczas karmienia malutka wygina mi sie jak wegorz.:szok:nie moge jej utrzymac na kolankach sprawia wrazenie jakby była diabelsko głodna a jak jej zaraz podałam po karmieniu cherbatke to wypiła az 80 ml.wiec co głodna jest czy co ?W przyszłym tygodniu ide z nia na pierwsze szczepienie to zapytam sie lekarki ,nie jest za bardzo płaczliwa ale sprawia wrazenie jakby była wiecznie głodna bo kolka to raczej nie jest bo jak ja połoze do bujadełka to zazwyczaj lezy cicho ,[chwilke bo chwilke ale zawsze cos ].zycze dobrej nocki kobietki .:-):-)

Do góry