reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

kobiety brylanty z Trójmiasta ; ))

Nareszcie znalazlam to forum!! Witam jestem z Gdyni. Urodzilam mała Zuzie w Wejherowie 24.08.2005 r. Interesuje mnie karmienie dzieciaczków w 5 m-cu zycia bo juz sama nie wiem jak i czym ja karmic skoro kazda gazeta pisze inaczej. Pozdrawiam

reklama
Witaj Halcia!Śliczną masz córeczkę!Hmmm napisz coś więcej co interesuje Cię w sprawie karmienia.Czy karmisz piersią,jeśli tak to nie musisz jeszcze wprowadzać stałych posiłków.Czy już coś zaczelaś podawać ??? Zazwyczaj zaczyna się od jednego składnika marchewki lub jabłka- pierwszy dzień jedna łyżeczka,drugi dwie,trzeci może być pół słoiczka...My właśnie debatujemy nad tym czy słoiczki aby na pewno są takie super zdrowe i bez chemii.

No właśnie Keterek i inne koleżanki które gotowały zupki z mięsem: Z jakiego mięska robicie i ile tego gotujecie?Rozdzielacie na cząstki,a potem mieszacie z warzywami przed miksowaniem?Nie wiem jak to robić,pomóżcie!!!

No to dziewczynki ustalcie coś.Ja nie będę,bo nie wiem na 100% czy przyjadę.Didek jest świeżo po chorobie,więc jeśli będzie zawierucha,albo cuś to niestety...

Basia na bank sie umowimy! Tylko nie jutro. Dam Ci cynk smsem  ;) Ten Misiowy Ogrodek to jest puree ryzowe np. z marchewka i  groszek, albo ziemniak z dynia i ziemniak ze szpinakiem . Widzialam reklame w "Mamo to ja", ale w sklepie jeszcze nie wyczailam. Mozna podawac dzieciom jako samodzielny posilek lub dodatek do dan obiadowych, albo by zagescic zupke.

Ja sie dostosuje jesli chodzi o spotkanko  ;D

Witaj Halcia!!! A o co Ci konkretnie chodzi z tym zywieniem dzieci? Na poczatek sprobuj marchewke, marchewke z ziemniakiem, z dynia (sloiczki kupione), a pozniej mozesz juz sama pichcic mlodej  ;) Pytaj! Pomozemy!

Ach, nie pamietam juz co mialam napisac  :mad:

E-mamo-cieszę się ,że już masz lepszy nastrój.Trzymaj się mocno i nie przyciągaj najgorszych wersji.A ja mam nadzieję,że wszystko będzie dobrze.

Agula- my też gratulujemy ząbków.Ada dzisiaj wieczorkiem strasznie marudzila więc coś może się niedługo pokazać.

Jeżeli chodzi o spotkanko to my jesteśmy bardzo chętne.

Halcia-zależy czy już coś dałaś kiedyś innego niż cycol do jedzenia.Jeśli jeszcze nic to zacznij od kawałeczka tartego jabłka albo gotowego ze słoiczka.Po kilku dniach ( jeśli nie nastąpi wysypka ) ugotuj marchewke i podaj zmiksowaną.Potem po kilku dniach wprowadzasz kolejne składniki: ziemniaczki,pietruszka,seler-uwaga on często uczula, itp.

Tak karmie piersia nadal. Mala dostaje zupki i soczki juz od 4 m-ca. Tylko nie wiem jak jej dawac rano daje jej mleko, przed spacerem tez, jak wracamy zjada zupke (caly sloik), przed spaniem pije soczek lub herbatke, ok. 17 - 18 jak sie budzi dostaje deserek jakies owoce ze słoiczka z biszkoptem (pol sloika), przed spaniem tak ok. 20 - 20.30 mleczko, wstaje czasami w nocy i dostaje mleko. nie wiem czy to jest dobre ze tak je z tego co wyczytuje ze powinna dostawać piers 5-6 razy na dobe to z moich obliczen wynik sie zgadza.

Helou  :)
Byłam już dwa dni w pracy i na nic nie mam czasu. Wstaję przed 6 rano, więc specjalnie się nie wysypiam  :mad: W pracy kończymy w piątek projekt i więc od razu musiałam się ostro zabrać do roboty. Dopiero ok. 21 mam czas żeby na chwilę przysiąść. Mam nadzieję, że niedługo się wyrobię, ale na razie jestem padnięta...
A Majka szaleje ostatnio na kocu. Co chwilę muszę ją zbierać z jakiegoś końca koca albo z podłogi i przekładać gdzieś bardziej na środek, bo kula się jak mała kuleczka  ;D Na szczęście teraz urzędujemy na podłodze i nie ma możliwości upadku. Rzeczywiście jak taki maluch zacznie raczkować i dobierać się do wszystkich sprzetów w domu, to dopiero będzie jazda  :p ;D No to idę spać, pa, pa  :)

Helcia ja karmię prawie identycznie.Z tym,że biszkptów jeszcze nie daję,ale chrupki kukurydziane.Czasem jak mam mało w cycu to przed snem nocnym robię mu sztuczne z kaszką lub kleikiem.Myślę,że to jest dobre menu! No to teraz napisz coś więcej o was ;0

keterek pisze:
Ach, nie pamietam juz co mialam napisac  :mad:

Keterku miałaś mi napisać o zupkach z mięskiem :p

Witaj Halcia! Cieszę się, że dołączyła do nas kolejna mama. Im nas będzie więcej tym bardziej będziemy mogły sobie nawzajem pomagać wymieniając sie poglądami. Z tego, co piszesz to twoja Zuzia wcale aż tak dużo nie je, najważniejsze, żeby prawidłowo przybierała na wadze i przyjmowała odpowiednią ilość płynów.
Halcia, a ty dajesz słoiczki czy sama pichcisz? Bo my właśnie ten temat teraz przerabiamy, jak pisała Dawidowa.

Dawidowa, ja jeszcze nie gotuję zupek z mięsem, ale czytałam, że mięso należy ugotować osobno i dodać do zupki bez wywaru z tego mięsa, dodajemy tylko wywar z warzyw. Tylko, że ja mam poważne wątpliwości, czy kupować mięso w sklepie, boję sie że te wszystkie kurczaki itp. to na różnych sterydach i hormonach są hodowane. Bosh, ja chyba popadam w jakąś paranoję!!!

Olunia mozesz kupic kawalek cieleciny lub indyka (ja kupilam piers, poporcjowalam i zamrozilam, zapakowalam w folie, teraz przed gotowaniem wyciagam porcje i tyle). Na poczatku gotowalam miesko (wielkosci jakby duzej lyzki) osobno, nastepnie miksowalam z baza warzywna. Teraz juz gotuje zupki na wywarze z miesa (tak jak normalna zupa tyle, ze bez przypraw). W siodmym miesiacu zaleca sie ktrotsze miksowanie, by dziecie przyzwyczaic do gryzienia. Jednak Mateusz sie krztusi i misksuje mu prawie na gladka mase. Powolutku bede skracac czas miksowania, moze sie nauczy gryzc. Ma w koncu czym  ;D

Halcia to Ty ustalasz rytm posilkow. Ja daje Matiemu podobnie: rano mleko (po przebudzeniu), pozniej mleko lub deserek (zalezy jak wypada, bo maly roznie sie budzi), ok.14 zupka, ok. 16 mleko a potem kaszka na mleku po kapieli (ok.20), w miedzy czasie herbatka, bo Mati nie lubi soczkow.
W Poradniku Zywinie Malego Dziecka (wydane przez Nutricie) przedstawiaja proponowany rozklad posilkow w ciagu dnia w 6 miesiacu zycia: ok. 7 mleko, ok. 9-10 mleko lub kaszka, ok. 11-12 soczek/deser, 13 mleko, 14-15 zupka/obiadek, 17 mleko, 18 herbatka. Dokladne pory ich podawania powinny byc jednak dostosowane do indywidulanych potzreb dziecka.

reklama
keterek pisze:
W Poradniku Zywinie Malego Dziecka (wydane przez Nutricie) przedstawiaja proponowany rozklad posilkow w ciagu dnia w 6 miesiacu zycia: ok. 7 mleko, ok. 9-10 mleko lub kaszka, ok. 11-12 soczek/deser, 13 mleko, 14-15 zupka/obiadek, 17 mleko, 18 herbatka. Dokladne pory ich podawania powinny byc jednak dostosowane do indywidulanych potzreb dziecka.

To u nas wygląda podobnie, z tym że po 20 przed snem mamy jeszcze mleko. Co racja to racja, trzeba się dostosować do indywidualnych potrzeb dziecka.

A ten Misiowy Ogródek to jest w proszku?

Do góry