Nareszcie znalazlam to forum!! Witam jestem z Gdyni. Urodzilam mała Zuzie w Wejherowie 24.08.2005 r. Interesuje mnie karmienie dzieciaczków w 5 m-cu zycia bo juz sama nie wiem jak i czym ja karmic skoro kazda gazeta pisze inaczej. Pozdrawiam
reklama
D
dawidowa
Gość
Witaj Halcia!Śliczną masz córeczkę!Hmmm napisz coś więcej co interesuje Cię w sprawie karmienia.Czy karmisz piersią,jeśli tak to nie musisz jeszcze wprowadzać stałych posiłków.Czy już coś zaczelaś podawać ??? Zazwyczaj zaczyna się od jednego składnika marchewki lub jabłka- pierwszy dzień jedna łyżeczka,drugi dwie,trzeci może być pół słoiczka...My właśnie debatujemy nad tym czy słoiczki aby na pewno są takie super zdrowe i bez chemii.
No właśnie Keterek i inne koleżanki które gotowały zupki z mięsem: Z jakiego mięska robicie i ile tego gotujecie?Rozdzielacie na cząstki,a potem mieszacie z warzywami przed miksowaniem?Nie wiem jak to robić,pomóżcie!!!
No to dziewczynki ustalcie coś.Ja nie będę,bo nie wiem na 100% czy przyjadę.Didek jest świeżo po chorobie,więc jeśli będzie zawierucha,albo cuś to niestety...
No właśnie Keterek i inne koleżanki które gotowały zupki z mięsem: Z jakiego mięska robicie i ile tego gotujecie?Rozdzielacie na cząstki,a potem mieszacie z warzywami przed miksowaniem?Nie wiem jak to robić,pomóżcie!!!
No to dziewczynki ustalcie coś.Ja nie będę,bo nie wiem na 100% czy przyjadę.Didek jest świeżo po chorobie,więc jeśli będzie zawierucha,albo cuś to niestety...
Basia na bank sie umowimy! Tylko nie jutro. Dam Ci cynk smsem Ten Misiowy Ogrodek to jest puree ryzowe np. z marchewka i groszek, albo ziemniak z dynia i ziemniak ze szpinakiem . Widzialam reklame w "Mamo to ja", ale w sklepie jeszcze nie wyczailam. Mozna podawac dzieciom jako samodzielny posilek lub dodatek do dan obiadowych, albo by zagescic zupke.
Ja sie dostosuje jesli chodzi o spotkanko ;D
Witaj Halcia!!! A o co Ci konkretnie chodzi z tym zywieniem dzieci? Na poczatek sprobuj marchewke, marchewke z ziemniakiem, z dynia (sloiczki kupione), a pozniej mozesz juz sama pichcic mlodej Pytaj! Pomozemy!
Ach, nie pamietam juz co mialam napisac
Ja sie dostosuje jesli chodzi o spotkanko ;D
Witaj Halcia!!! A o co Ci konkretnie chodzi z tym zywieniem dzieci? Na poczatek sprobuj marchewke, marchewke z ziemniakiem, z dynia (sloiczki kupione), a pozniej mozesz juz sama pichcic mlodej Pytaj! Pomozemy!
Ach, nie pamietam juz co mialam napisac
Ania K
Fanka BB :)
E-mamo-cieszę się ,że już masz lepszy nastrój.Trzymaj się mocno i nie przyciągaj najgorszych wersji.A ja mam nadzieję,że wszystko będzie dobrze.
Agula- my też gratulujemy ząbków.Ada dzisiaj wieczorkiem strasznie marudzila więc coś może się niedługo pokazać.
Jeżeli chodzi o spotkanko to my jesteśmy bardzo chętne.
Halcia-zależy czy już coś dałaś kiedyś innego niż cycol do jedzenia.Jeśli jeszcze nic to zacznij od kawałeczka tartego jabłka albo gotowego ze słoiczka.Po kilku dniach ( jeśli nie nastąpi wysypka ) ugotuj marchewke i podaj zmiksowaną.Potem po kilku dniach wprowadzasz kolejne składniki: ziemniaczki,pietruszka,seler-uwaga on często uczula, itp.
Agula- my też gratulujemy ząbków.Ada dzisiaj wieczorkiem strasznie marudzila więc coś może się niedługo pokazać.
Jeżeli chodzi o spotkanko to my jesteśmy bardzo chętne.
Halcia-zależy czy już coś dałaś kiedyś innego niż cycol do jedzenia.Jeśli jeszcze nic to zacznij od kawałeczka tartego jabłka albo gotowego ze słoiczka.Po kilku dniach ( jeśli nie nastąpi wysypka ) ugotuj marchewke i podaj zmiksowaną.Potem po kilku dniach wprowadzasz kolejne składniki: ziemniaczki,pietruszka,seler-uwaga on często uczula, itp.
Tak karmie piersia nadal. Mala dostaje zupki i soczki juz od 4 m-ca. Tylko nie wiem jak jej dawac rano daje jej mleko, przed spacerem tez, jak wracamy zjada zupke (caly sloik), przed spaniem pije soczek lub herbatke, ok. 17 - 18 jak sie budzi dostaje deserek jakies owoce ze słoiczka z biszkoptem (pol sloika), przed spaniem tak ok. 20 - 20.30 mleczko, wstaje czasami w nocy i dostaje mleko. nie wiem czy to jest dobre ze tak je z tego co wyczytuje ze powinna dostawać piers 5-6 razy na dobe to z moich obliczen wynik sie zgadza.
Helou
Byłam już dwa dni w pracy i na nic nie mam czasu. Wstaję przed 6 rano, więc specjalnie się nie wysypiam W pracy kończymy w piątek projekt i więc od razu musiałam się ostro zabrać do roboty. Dopiero ok. 21 mam czas żeby na chwilę przysiąść. Mam nadzieję, że niedługo się wyrobię, ale na razie jestem padnięta...
A Majka szaleje ostatnio na kocu. Co chwilę muszę ją zbierać z jakiegoś końca koca albo z podłogi i przekładać gdzieś bardziej na środek, bo kula się jak mała kuleczka ;D Na szczęście teraz urzędujemy na podłodze i nie ma możliwości upadku. Rzeczywiście jak taki maluch zacznie raczkować i dobierać się do wszystkich sprzetów w domu, to dopiero będzie jazda ;D No to idę spać, pa, pa
Byłam już dwa dni w pracy i na nic nie mam czasu. Wstaję przed 6 rano, więc specjalnie się nie wysypiam W pracy kończymy w piątek projekt i więc od razu musiałam się ostro zabrać do roboty. Dopiero ok. 21 mam czas żeby na chwilę przysiąść. Mam nadzieję, że niedługo się wyrobię, ale na razie jestem padnięta...
A Majka szaleje ostatnio na kocu. Co chwilę muszę ją zbierać z jakiegoś końca koca albo z podłogi i przekładać gdzieś bardziej na środek, bo kula się jak mała kuleczka ;D Na szczęście teraz urzędujemy na podłodze i nie ma możliwości upadku. Rzeczywiście jak taki maluch zacznie raczkować i dobierać się do wszystkich sprzetów w domu, to dopiero będzie jazda ;D No to idę spać, pa, pa
D
dawidowa
Gość
Helcia ja karmię prawie identycznie.Z tym,że biszkptów jeszcze nie daję,ale chrupki kukurydziane.Czasem jak mam mało w cycu to przed snem nocnym robię mu sztuczne z kaszką lub kleikiem.Myślę,że to jest dobre menu! No to teraz napisz coś więcej o was ;0
Keterku miałaś mi napisać o zupkach z mięskiem
keterek pisze:Ach, nie pamietam juz co mialam napisac
Keterku miałaś mi napisać o zupkach z mięskiem
Witaj Halcia! Cieszę się, że dołączyła do nas kolejna mama. Im nas będzie więcej tym bardziej będziemy mogły sobie nawzajem pomagać wymieniając sie poglądami. Z tego, co piszesz to twoja Zuzia wcale aż tak dużo nie je, najważniejsze, żeby prawidłowo przybierała na wadze i przyjmowała odpowiednią ilość płynów.
Halcia, a ty dajesz słoiczki czy sama pichcisz? Bo my właśnie ten temat teraz przerabiamy, jak pisała Dawidowa.
Dawidowa, ja jeszcze nie gotuję zupek z mięsem, ale czytałam, że mięso należy ugotować osobno i dodać do zupki bez wywaru z tego mięsa, dodajemy tylko wywar z warzyw. Tylko, że ja mam poważne wątpliwości, czy kupować mięso w sklepie, boję sie że te wszystkie kurczaki itp. to na różnych sterydach i hormonach są hodowane. Bosh, ja chyba popadam w jakąś paranoję!!!
Halcia, a ty dajesz słoiczki czy sama pichcisz? Bo my właśnie ten temat teraz przerabiamy, jak pisała Dawidowa.
Dawidowa, ja jeszcze nie gotuję zupek z mięsem, ale czytałam, że mięso należy ugotować osobno i dodać do zupki bez wywaru z tego mięsa, dodajemy tylko wywar z warzyw. Tylko, że ja mam poważne wątpliwości, czy kupować mięso w sklepie, boję sie że te wszystkie kurczaki itp. to na różnych sterydach i hormonach są hodowane. Bosh, ja chyba popadam w jakąś paranoję!!!
Olunia mozesz kupic kawalek cieleciny lub indyka (ja kupilam piers, poporcjowalam i zamrozilam, zapakowalam w folie, teraz przed gotowaniem wyciagam porcje i tyle). Na poczatku gotowalam miesko (wielkosci jakby duzej lyzki) osobno, nastepnie miksowalam z baza warzywna. Teraz juz gotuje zupki na wywarze z miesa (tak jak normalna zupa tyle, ze bez przypraw). W siodmym miesiacu zaleca sie ktrotsze miksowanie, by dziecie przyzwyczaic do gryzienia. Jednak Mateusz sie krztusi i misksuje mu prawie na gladka mase. Powolutku bede skracac czas miksowania, moze sie nauczy gryzc. Ma w koncu czym ;D
Halcia to Ty ustalasz rytm posilkow. Ja daje Matiemu podobnie: rano mleko (po przebudzeniu), pozniej mleko lub deserek (zalezy jak wypada, bo maly roznie sie budzi), ok.14 zupka, ok. 16 mleko a potem kaszka na mleku po kapieli (ok.20), w miedzy czasie herbatka, bo Mati nie lubi soczkow.
W Poradniku Zywinie Malego Dziecka (wydane przez Nutricie) przedstawiaja proponowany rozklad posilkow w ciagu dnia w 6 miesiacu zycia: ok. 7 mleko, ok. 9-10 mleko lub kaszka, ok. 11-12 soczek/deser, 13 mleko, 14-15 zupka/obiadek, 17 mleko, 18 herbatka. Dokladne pory ich podawania powinny byc jednak dostosowane do indywidulanych potzreb dziecka.
Halcia to Ty ustalasz rytm posilkow. Ja daje Matiemu podobnie: rano mleko (po przebudzeniu), pozniej mleko lub deserek (zalezy jak wypada, bo maly roznie sie budzi), ok.14 zupka, ok. 16 mleko a potem kaszka na mleku po kapieli (ok.20), w miedzy czasie herbatka, bo Mati nie lubi soczkow.
W Poradniku Zywinie Malego Dziecka (wydane przez Nutricie) przedstawiaja proponowany rozklad posilkow w ciagu dnia w 6 miesiacu zycia: ok. 7 mleko, ok. 9-10 mleko lub kaszka, ok. 11-12 soczek/deser, 13 mleko, 14-15 zupka/obiadek, 17 mleko, 18 herbatka. Dokladne pory ich podawania powinny byc jednak dostosowane do indywidulanych potzreb dziecka.
reklama
keterek pisze:W Poradniku Zywinie Malego Dziecka (wydane przez Nutricie) przedstawiaja proponowany rozklad posilkow w ciagu dnia w 6 miesiacu zycia: ok. 7 mleko, ok. 9-10 mleko lub kaszka, ok. 11-12 soczek/deser, 13 mleko, 14-15 zupka/obiadek, 17 mleko, 18 herbatka. Dokladne pory ich podawania powinny byc jednak dostosowane do indywidulanych potzreb dziecka.
To u nas wygląda podobnie, z tym że po 20 przed snem mamy jeszcze mleko. Co racja to racja, trzeba się dostosować do indywidualnych potrzeb dziecka.
A ten Misiowy Ogródek to jest w proszku?
Podziel się: