Czesc dziewczyny, tak czytam i czytam kolejna strone i sie zastanawiam ile to nas jeszcze z Synkiem moze roznych alergii czekac... Ech
Poki co David ma 5miesiecy i zaden z nowo wprowadzonych produktow nie wywolal reakcji alergicznych, natomiast mam problem caly czas z jedna rzecza.
Niektore z Was wspominaja o uczuleniu na mleko krowie i o podawaniu
BEBILONU PEPTI.
Ok. poltora miesiaca temu poszlismy do polskiego pediatry, przepisala Bebilon Pepti 1. David mial jakby drobniutkie krostki na czole, szorstkie policzki. Czolo, boczne platy glowy i te policzki czesto byly czerwone, a z glowki w tych miejscach luszczyla sie skora. Tutejsza pielegniarka powiedziala: to tylko ciemieniucha, samo przejdzie. Na szczescie nie uwierzylam no i w Polsce okazalo sie, ze to AZS. (czy to jest to samo, co skaza bialkowa??)
Doslownie po 2 dniach picia Bebilonu krostki zniknely, skora zrobila sie o wiele ladniejsza, stosowalam tez przepisany krem na glowe i buzie.
Ale po kilku tygodniach byl nawrot, juz nie tak ostry, czolo nadal w porzadku, ale policzki przy uszach szorskie i czerwone, no i z glowki nadal luszczy sie skora, ktora jest taka mocno chropowata i nieraz bardzo czerwona.
Wiec moze nadal cos go w tym mleku uczula, tylko jest tego skladnika mniej niz w innych? Pytalam lekarki jakiego irlandzkiego odpowiednika Bebilonu mam szukac, czego unikac. Powiedziala, ze ma nie byc na mleku krowim. Wiec spytalam, czy sojowe. Ale powiedziala, ze tez nie, bo na soje rowniez moze byc uczulony. Wiec jaka jest inna opcja?? Tym bardziej, ze jak patrze na sklad Bebilonu, to jest tam: "koncentrat hydrolizowanego bialka serwatkowego (z mleka)". Tak wiec mleko krowie! Ech, juz sama nie wiem...
Jeszcze uslyszalam od znajomej, ze jej synek mial podobna historie i okazalo sie, ze to uczulenie na laktoze, wiec przepisano mu Nutramigen, o ktorym wszyscy mowia, ze paskudnie smakuje i jeszcze gorzej smierdzi
A teraz jak David probuje roznych pysznosci, owocowych deserkow itd, to tym bardziej moglby odrzucic taki Nutramigen...
Co o tym sadzicie? Macie jakies pomysly i sugestie co to za alergia?
Dzieki za wszelkie pomysly
pozdrawiam i duzo zdrowka dla Was i Waszych pociech