reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Klub mam małych alergików

witaj andariel :-) i zeby adusia mnie o brak serca nie oskarzala znowu to wcale sie nie ciesze ze tu Cie widze i bardzo wspolczuje problemow ze skora - no bo ja juz calkiem pogubiona... czy Ninka ma alergie czy nie...

Izabela S :-) ja tak mialam ponad rok temu - Jasiek mial zaropiale oczka a ja durna dalam sie namowic kolezance ze da mi krople ktore dostawal jej synek (chlopcy sa w tym samym wieku - 3 tygodnie roznicy)... Podalam Jasiowi gentamycyne w poludnie i polozylam go spac... Wstal i mowi ze go swedzi nozka... patrze a tam pokrzywka jak zloto... pojawiala sie i znikala z roznych miejsc - pozno juz bylo wiec pojechalismy na dyzur... Jasiek juz wysypki nie mial, pani doktor patrzyla na mnie jak na psychiczna i wypisywala cos w dokumentach i nagle krzyczy - "On faktycznie ma pokrzywke!!!" - dostalismy jakis zastrzyk odczulajacy i Zyrtec...
pare dni potem wbilam sie awaryjnie do alergologa - razem z ta nieszczesna gentamycyna... odczekalismy 2 tygodnie od tych lekow odczulajacych i robilismy Jasiowi testy na neomycyne i gentamycyne - nie jest uczulony :-)

mysle ze zanim znow podasz dziecku ta atropine to dobrze byloby zrobic jakies testy (Jasiek mial na plecach przez dwa dni plastry pod ktorymi byla gentamycyna czy neomycyna i potem alergolog sprawdzal czy jest jakis odczyn)

generalnie rodzice alergikow sami sa dziecmi...takimi bladzacymi we mgle :-:)wściekła/y::no:

reklama
Witam,ja tez mam dziecko z azs,jest to dla mnie koszmar!!!teraz od 2 tyg mecze sie z jej wysypka i sucha skora szczegolnie na twarzy:-( jeszcze na raczce ma strasznego strupa,ktorego caly czas rozdrapuje.Ja uzywalam masci ze sterydem bo nic innego nie pomagalo,no i oczywiscie nawilzanie skory caly czas-oillan,oillatum,parafina ciekla,mascie robione i nic prawie nie pomaga.Nie potrafie zaobserwowac na co jest uczulona i dlatego zapsialam ja po swietach na testy i do alergologa-juz nie moge sie doczekac moze wkoncu wyjdzie na co ma alergie.serdecznie pozdrawiam wszystkie mamy i ich pociechy

witaj Justysia ;-)

moja Monika ma tez takie suche strupy na raczkach ale chyba jej to nie swedzi bo sie nie drapie....
do alergologa idziemy dzis ale testow nie bedzie bo mala dostawala antybiotyk a przed testami nawet witaminy kaza odstawic na min. 7 dni :-:)no:

Justysia a od kiedy Twoja córeczka ma stwierdzone azs? od niemowlaczka? stosowałaś jakąś dietę gdy karmiłaś piersią?
rubi - czy u Monisi reszta ciałka jest ok, tylko te rączki takie suche? bo u nas suche zupełnie blade miejsca pojawiają się w zagięciach kończyn i na ramionkach, ale najgorzej szyjka wygląda - tam jest to bardziej czerwone niestety;

Izabela S :-) ja tak mialam ponad rok temu - Jasiek mial zaropiale oczka a ja durna dalam sie namowic kolezance ze da mi krople ktore dostawal jej synek (chlopcy sa w tym samym wieku - 3 tygodnie roznicy)...
mysle ze zanim znow podasz dziecku ta atropine to dobrze byloby zrobic jakies testy (Jasiek mial na plecach przez dwa dni plastry pod ktorymi byla gentamycyna czy neomycyna i potem alergolog sprawdzal czy jest jakis odczyn)

generalnie rodzice alergikow sami sa dziecmi...takimi bladzacymi we mgle :-:)wściekła/y::no:
Pewnie takie testy zrobimy - tylko, że w naszym pieprzonym kraju doczekać się wizyty u lekarza specjalisty - to prawie jak na księżyc dolecieć. Jesteśmy zarejestrowani ale dopiero na 18 stycznia :(, więc póki co odpuszczam sobie okulistę (tym bardziej, że to tylko było badanie - profilaktyczne - mały nie ma żadnej wady.
Za to dwa dni temu dostał (nie mam pojęcia od czego) wysypki w pachwinach. Miał już różne reakcje alergiczne: wypryski skórne, bóle brzucha i rozwolnienia, czerwona buźka - kurcze - ale to nam się zdarzyło pierwszy raz!!! Żadnych nowych kosmetyków nie używałam, żadnych nowych pokarmów, w żadnych nowych miejscach nie bywaliśmy - a tu trach - rano wstaje - całe okolice pachwin czerwone (takie czerwony drobny maczek)... poczym mijają 24 godziny - znikło ...
Tak się zastanawiam czy przypadkiem starszy synek nie poczęstował go kawałeczkiem orzeszka. Możliwe, że od odrobiny orzecha - taka reakcja ???!!!

Izabela :-) orzechy BARDZO potrafia uczulac!!! moze nawet dojsc do wstrzasu anafilaktycznego wiec alergicy powinni bardzo na nie uwazac!!!

ja sie zapytalam o termin wizyty na nfz tak pro forma...nasza alergolog jest uwazana za najlpesza w miescie wiec termin panstwowej wizyty - marzec 2010... a prywatnie...pare dni i wizyte masz :-)

andariel :-) tylko na raczkach ma te suche szorstkie placki i jedna na nozce - powyzej kostki...reszta cialka w miare OK chociaz pupa teraz odparzona (nie uslyszalam jak kupa szla), no i kaszlala wiec jej 2 dni nie kapalam wiec szyjka i paszki czerwone ale to akurat jak ze 2 razy dziennie oliwka posmaruje to po paru dniach jest OK

i dokonalam epokowego odkrycia...jak mi alergolog zaleci diete eliminacyjna i nie bede mogla mleka od krowy pic to bede pila..swoje :-D:-D:-D do kawy Monia mi chyba odpali :-D:-D:-D

Jeśli możesz to podaj nazwisko swojej alergolog (napisz ile płacicie za wizytę). Pozdrawiam.

A propos wizyt u specjalistów. To jakiś absurd - z NFZ czekasz miesiącami a jak masz kasę - to za pare dni masz wizytę :(

melduje sie ;-)

Izabela ;-) nasza pani doktor Allergovita - Barbara Żurek - O nas
za wizyte zaplacilam 60zl

no i czego sie dowiedzialam...?

Monia ma azs :-( dzis jeszcze mam sie nawciagac mleka i przetworow...jutro rano jedziemy na testy z krwi, potem 3 tygodnie mojej diety, nastepnie 2 dni jedzenia przetworow mlecznych, picia mleka i 3 dni obserwacji...

na skore dostalismy jakas masc... mam smarowac 7 dni...

pozyjemy - zobaczymy....

Dzięki bardzo RUBI !!!

Czy Wy też dziewczyny miewacie cięzkie dni (i nie chodzi wcale o sprawność fizyczną - myślę, że ze wszystkim wyrabim się na czas); ale przychodzi taki czas, że mam ochotę usiąść i płakać. Tylko, że nawet nie mam komu się wypłakać. I to mnie załamuje jeszcze bardziej. Pierwszy synek był wcześniakiem, ten donoszony - za to alergik i ciągle coś....?!

reklama
Izabela ;-) trafilas w 10...

moj Jasiek to wczesniak z 35tc... nasze wczesniaki mniej wiecej w tym samym wieku sa.... Jas jest uczulony na gluten, mleko i kakao...

Monia daje mi popalic... od porodu bylam sama poza domem 3 razy... mloda nienawidzi spacerow :-( siedze wiec uwieziona w 4 scianach i czasem chce mi sie wyyyc :no::-(

Do góry