reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kilka ciąż biochemicznych z rzędu.

Sylwia241297

Zaciekawiona BB
Hej ☺ My zaczęliśmy starania 5 miesięcy temu. 4 razy pod rząd ciąża biochemiczna zakończona mniej więcej w 5 tygodniu. Za kazdym razem widoczna lekka kreska na teście już 3 dni przed terminem spodziewanej miesiączki. Dodatkowo tkliwe sutki i lekkie skurcze ok. 6/7 dni przed spodziewaną miesiączką. Ginekolog 6 tygodni temu zaleciła badanie poziomu witaminy D gdyż to jedna z częstych przyczyn tak wczesnych poronień. Wynik 13 ng/ml. Mega niski. Od 6 tygodni biorę dawkę Ok. 15 tysięcy jednostek i mam ogromna nadzieje, że do tego czasu poziom witaminy wzrósł na tyle, że będę w stanie donieść ciąże. Aktualnie jest to 5 cykl starań i czekam na testowanie gdyż za 6 dni powinnam dostać okres.

Czy któraś z was miała podobną sytuacje a teraz jest lub była w zdrowej ciąży? Tracę już nadzieje 😔

reklama
Te ciążę były potwierdzenie beta hcg bo jak tylko testy .
To nigdy nie wiadomo czy nie były pozytywne fałszywe .
Watpie że witamina D prowadzi do poronienia.
Masz nie dobór ale pewnie nie tu problem leży
Badałs progesteron ?
Całe 5tarczycowa ?
Bardziej niski progesteron świadczy o biochemię niż niedobór witaminy D.
Niech mnie ktoś poprawi jak mówię źle.
Ale nigdy nie slyszalam że niedobór witaminy D prowadzi do poronienia

Miałaś te biochemy potwierdzone beta ? Do jakiej bety rosła ?? Sama kreska na teście nie znaczy tak naprawdę nic. Jestem po 2 biochemach, po nich bardzo łatwo zajść w kolejną ciążę. Może to wina niskiego progesteronu lub złych wyników. Trzeba by było poszerzyć diagnostykę o różne badania. Odczekaj może też jeden cykl. Bo jeśli faktycznie co miesiąc masz biochem to też duże obciążenie dla organizmu.

Badałs progesteron ?
Całe 5tarczycowa ?
Mylisz się. Witamina D ma duży wpływ na donoszenie ciąży, ona nawet wpływa na poziom progesteronu. Ma wpływ na glukozę, której wahania też mogą prowadzić do poronień. Na jakość komórki jajowej.
Autorka ma bardzo mały poziom, więc na pewno musi suplementowac. Ale nie jest powiedziane, że Wit d to jedyny jej problem :(

Hej ☺ My zaczęliśmy starania 5 miesięcy temu. 4 razy pod rząd ciąża biochemiczna zakończona mniej więcej w 5 tygodniu. Za kazdym razem widoczna lekka kreska na teście już 3 dni przed terminem spodziewanej miesiączki. Dodatkowo tkliwe sutki i lekkie skurcze ok. 6/7 dni przed spodziewaną miesiączką. Ginekolog 6 tygodni temu zaleciła badanie poziomu witaminy D gdyż to jedna z częstych przyczyn tak wczesnych poronień. Wynik 13 ng/ml. Mega niski. Od 6 tygodni biorę dawkę Ok. 15 tysięcy jednostek i mam ogromna nadzieje, że do tego czasu poziom witaminy wzrósł na tyle, że będę w stanie donieść ciąże. Aktualnie jest to 5 cykl starań i czekam na testowanie gdyż za 6 dni powinnam dostać okres.

Czy któraś z was miała podobną sytuacje a teraz jest lub była w zdrowej ciąży? Tracę już nadzieje 😔
Badałaś poziom hormonów tarczycy? Jeśli nie, to od tego bym zaczęła. Suplementacja wit. D jak najbardziej. Ja miałam bardzo podobny poziom, nie wpływał na ciążę, co nie znaczy, że u Ciebie jest tak samo. Trzymam kciuki za zdrową ciążę😊

Badałs progesteron ?
Całe 5tarczycowa ?
Moja ginekolog powiedziała, ze przy mega regularnych cyklach jakie mam ( plus owulacja potwierdzana usg ) nie jest to spowodowane niskim poziomem progesteronu. Przy niskim poziomie progesteronu cykle są nieregularne. Ciąże potwierdzone jedynie testami domowymi gdyż mieszkam w UK a tutaj nie wykonuje się takich badań krwi. Za każdym razem spóźniał się okres ponad tydzień co u mnie nigdy nie miało miejsca. Zawsze okres dostawałam jak w zegarku a właśnie po tych biochemicznych okres spóźniał się około tygodnia.

Badałaś poziom hormonów tarczycy? Jeśli nie, to od tego bym zaczęła. Suplementacja wit. D jak najbardziej. Ja miałam bardzo podobny poziom, nie wpływał na ciążę, co nie znaczy, że u Ciebie jest tak samo. Trzymam kciuki za zdrową ciążę😊
Tarczyca zbadana, wszystko idealnie.

reklama
Mylisz się. Witamina D ma duży wpływ na donoszenie ciąży, ona nawet wpływa na poziom progesteronu. Ma wpływ na glukozę, której wahania też mogą prowadzić do poronień. Na jakość komórki jajowej.
Autorka ma bardzo mały poziom, więc na pewno musi suplementowac. Ale nie jest powiedziane, że Wit d to jedyny jej problem :(
dokładnie, kiedyś na innej grupie dziewczyna zrobila badania czemu poroniła, wyszło że wit D nie wchłaniała się i cały nadmiar poszedł na dziecko i doszło do poronienia, więc wot D jest bardzo ważna.

Do góry