reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

kiedy ruchy maleństwa?

Ameretat pisze:
Aśka to szok. Kopie czasem tak, że się budzę ze zdrętwiałymi palcami u prawej ręki, takie silne są te kopniaki. Czasem się zastanawiam, czy mi skóry nie braknie :D

w świetle unerwienia u normalnego człowieka to niestety jest to niemoźliwe, ręce mają unerwienie ze splotu ramiennego który jest utworzony przez gałęzie brzuszne czterech dolnych nerwów szyjnych i pierwszego piersiowego, więc to troszkę za wysoko dla dzidzi :)

reklama
he, he, dobre ;D misia_q brawo za komentarz.
No a ja juz spokojniejsza, bo bejbis sie rzeczywiscie dzisiaj juz znowu rozruchal. A powiedzcie mi co z tymi dziesiecioma ruchami na godzine, bo ja juz zglupialam. Z jednej strony mowi sie ( w jakims tam juz poradniku preczytalam) ze spi prawie przez 20 godzin na dobe, no to kiedy mam liczyc, przeciez nie moze co godzine kopac. ???

Tetka nie w każdą godzinę. Mi w szpitalu (ale w końcowych dniach ciąży) kazałi liczyc przez 2 godziny dziennie, jedna rano, druga po poludniu. w kazdej z tych 2 godzin mialo byż 10 ruchów. a dzidzi rzeczywiście przez wiekszośc czasu teraz śpi, więc raczej kopac duzo nie bedzie.

Misia, dopiero teraz przeczytalam Twoj koment :-) Niezle, niezle :-)
Ja tez juz pisalam o tych 10 ruchach. Pisze jeszcze raz.
Tak, jak mi moj gin tlumaczyl.
Zaczelo kopac rano, wiec rozpoczyna sie pierwsza godzina liczenia :-) 10 ruchow (kopniec , otarc, musniec) i jeden test zaliczony (te 10 ruchow to moze byc w 5 minut, albo pol gidzinki, ale maksymalnie przez godzine dzidzia musi ruszyc sie 10 razy)...
Potem powtarzamy wieczorkiem. Dzidzia sie ruszyla... patrzymy na zegarek i od tego momentu ma godzine na to, zeby ja poczuc 10 razy.
I gin mowil, ze to dopiero od siodmego miesiaca. Ja sobie testowo sprawdzam. Dzisiaj rano egzamin zdany po 3 minutach :-)
Ale wczoraj wieczorkiem na dwie tury. Najpier naliczylam 7 i cisza.... wiec czekalam i dopiero za jakies 20 minut nastepna seria....
A co do tych 20 godzin, to maluch nie przesypia tego ciagiem. Moze sie czesto budzic, ale na krotko. I my tez nie kazda jego aktywnosc odczuwamy.

dzieki dziewczyny, troche sie uspokoilam, bo mi ostatnio padlo na mozg z tymi ruchami. wiem ze juz wczesniej pisalyscie gdzies o tym ale nie moglam sie doszukac tych postow. No ale nie powinno byc tak ze im dzidzia wieksza tym wyrazniej czuc ruchy?

Dzisiaj znowu poczulam mocniej mojego maluszka i to bylo super uczucie. Szkoda że moj maz akurat maluje kuchnie i nie moglam go ciagle wolac, bo jest caly w farbie i nerwowy, ze to malowanie tak sie przeciaga. ;)

reklama
dziewczynki
Poczułam w końcu ruchy maleństwa, są to delikatne kopnięcia ;D
Czuję też rewolucje w brzuszku w postaci bulgotek.a czasem jak dzidzia się przeciaga czuję ból w
lewej części brzuszka.
Ale te kopniaczki to super uczucie :laugh:
Całuski

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry