reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kiedy ruchy maleństwa?

Ameretat pisze:
Aśka to szok. Kopie czasem tak, że się budzę ze zdrętwiałymi palcami u prawej ręki, takie silne są te kopniaki. Czasem się zastanawiam, czy mi skóry nie braknie :D

w świetle unerwienia u normalnego człowieka to niestety jest to niemoźliwe, ręce mają unerwienie ze splotu ramiennego który jest utworzony przez gałęzie brzuszne czterech dolnych nerwów szyjnych i pierwszego piersiowego, więc to troszkę za wysoko dla dzidzi :)

reklama
he, he, dobre ;D misia_q brawo za komentarz.
No a ja juz spokojniejsza, bo bejbis sie rzeczywiscie dzisiaj juz znowu rozruchal. A powiedzcie mi co z tymi dziesiecioma ruchami na godzine, bo ja juz zglupialam. Z jednej strony mowi sie ( w jakims tam juz poradniku preczytalam) ze spi prawie przez 20 godzin na dobe, no to kiedy mam liczyc, przeciez nie moze co godzine kopac. ???

Tetka nie w każdą godzinę. Mi w szpitalu (ale w końcowych dniach ciąży) kazałi liczyc przez 2 godziny dziennie, jedna rano, druga po poludniu. w kazdej z tych 2 godzin mialo byż 10 ruchów. a dzidzi rzeczywiście przez wiekszośc czasu teraz śpi, więc raczej kopac duzo nie bedzie.

Misia, dopiero teraz przeczytalam Twoj koment :-) Niezle, niezle :-)
Ja tez juz pisalam o tych 10 ruchach. Pisze jeszcze raz.
Tak, jak mi moj gin tlumaczyl.
Zaczelo kopac rano, wiec rozpoczyna sie pierwsza godzina liczenia :-) 10 ruchow (kopniec , otarc, musniec) i jeden test zaliczony (te 10 ruchow to moze byc w 5 minut, albo pol gidzinki, ale maksymalnie przez godzine dzidzia musi ruszyc sie 10 razy)...
Potem powtarzamy wieczorkiem. Dzidzia sie ruszyla... patrzymy na zegarek i od tego momentu ma godzine na to, zeby ja poczuc 10 razy.
I gin mowil, ze to dopiero od siodmego miesiaca. Ja sobie testowo sprawdzam. Dzisiaj rano egzamin zdany po 3 minutach :-)
Ale wczoraj wieczorkiem na dwie tury. Najpier naliczylam 7 i cisza.... wiec czekalam i dopiero za jakies 20 minut nastepna seria....
A co do tych 20 godzin, to maluch nie przesypia tego ciagiem. Moze sie czesto budzic, ale na krotko. I my tez nie kazda jego aktywnosc odczuwamy.

dzieki dziewczyny, troche sie uspokoilam, bo mi ostatnio padlo na mozg z tymi ruchami. wiem ze juz wczesniej pisalyscie gdzies o tym ale nie moglam sie doszukac tych postow. No ale nie powinno byc tak ze im dzidzia wieksza tym wyrazniej czuc ruchy?

Dzisiaj znowu poczulam mocniej mojego maluszka i to bylo super uczucie. Szkoda że moj maz akurat maluje kuchnie i nie moglam go ciagle wolac, bo jest caly w farbie i nerwowy, ze to malowanie tak sie przeciaga. ;)

reklama
dziewczynki
Poczułam w końcu ruchy maleństwa, są to delikatne kopnięcia ;D
Czuję też rewolucje w brzuszku w postaci bulgotek.a czasem jak dzidzia się przeciaga czuję ból w
lewej części brzuszka.
Ale te kopniaczki to super uczucie :laugh:
Całuski

Do góry