reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kiedy poczujemy ruchy Maluszka ???

reklama
a ja niedługo zacznę 6 miesiąc???? w momencie jak będzie 20 tydzień dobrze mówię??/
ostatnia miesiączka 5.06 a termin ostatni na 4 marca-po ostatnim badaniu
miałam terminy różne zaczęłam od 15 marca ciekawe może skończę koniec lutego ;D

dzien różnicy może wynikać z błędu kółeczka ginekologa i złego odczytania.

alemniej więcej teraz konczymy 18 tydzien i wchodzimy w 19...

i zobaczymy kiedy dzidzia postanowi do nas zawitać ;)

ciaża od odtatniej miesiączki trwa 9,5 miesiaca - sam rozwój dzidzi (od poczecia ) to 9 miesięcy...

więc miesiące liczymy od np u mnie 8 kazdego miesiąca
a tygodnie od 08.06.2005

a jeśli chodzi o wiek - to gin woli jak najwcześniejsze usg - potem już okreslenie porodu jest mniej dokładne...

a ja i tak urodziłam na koniec 36 tygodnia ;)

a nie jest tak ze ciaza liczona od ostatniej miesiaczki trwa 9 miesiecy i 1 tydzien (zamiast 9,5 miesiaca ???)
bo patrzac nawet na twoim przykladzie azik to majac termin ost mies. 8.06.2005 a termin porodu na 14.03.2006 to wychodzi 9.25 miesiaca ...
ale w sumie to szczegol i tak kazdy liczy miesiace po swojemu ... kiedys przygladalam sie takiemu watkowi tu na forum i zdebialam ile jest sposobow liczenia miesiecy ;D
dlatego ja najczesciej podaje wiek ciazy w tygodniach w stosunku do wyznaczonej daty porodu ... i dzis koncze 15 tydzien :)

to tak jak my wszyskie Idzia, i tak jak nam wskazuja suwaczki ;)

bez różnicy czy liczymy od dnia ostatniej mieisączki 40 tygodni, czy od dnia przewidywanego porodu (bo to jest wyznaczone dokładnie 40 tygodni od dnia 1 dnia ostatniej mieisączki)

a dokładnie 40 tygodni, = 280 dni = 9,333333 miesiąca ;D

ale ważne jest to że większość marcówek dobiła lub dobija półmetka  ;D

juz z górki

Skoro to wątek o ruchach maleństwa, to muszę się pochwalić, że moja dzidzia codziennnie rano i wieczorem przebiera nóżkami. Mój mąż już dobrze czuje swoje maleństwo (a jak buzia mu się cieszy...).

reklama
A ja ciagle nie mam pewnosci czy to co czuje to dzidzia, czy cos innego. Dla spokoju uznaje ze to dzidzia- bo wtedy tak sie nie denerwuje od usg do usg. :D Ale na pewno nie jest to nic az tak mocnego zeby maz mogl cokolwiek poczuc.

Do góry