reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kiedy nastepne dziecko????

Jaka różnica wieku między rodzeństwem będzie/albo jest??

• 1 rok

Głosów: 5 8,8%
  • 2 lata

Głosów: 19 33,3%
  • 3 lata

Głosów: 17 29,8%
  • 4 lata

Głosów: 7 12,3%
  • 5 lat

Głosów: 6 10,5%
  • 6 lat

Głosów: 0 0,0%
  • 7 lat i więcej

Głosów: 4 7,0%

• Wszystkich głosujących
    57
  • Ankieta zamknięta .
reklama
Witajcie!
Ja mam dzieci z przerwą 12,5 lat.
Złożyło się na to wiele spraw,że tak wyszło.
Teraz kiedy spaceruję z moim małym z wózeczkiem nie potrafię sobie wyobrazić jakiegoś trzylatka czy czterolatka ,który miałby iść obok mnie.
Podziwiam te kobiety które decydują się na dzieci z małą przerwą.
Takie maleństwo potrzebuje dużo czasu i poświęcenia i takie 3,4letnie również.Wydaje mi się,że im trudniej jest zrozumieć ,że mama zajęta jest teraz braciszkiem jak mojemu prawie 13 latkowi.
Wiadomo jest to kwestia organizacji i dyscypliny może -nie wiem bo nie jestem w takiej sytuacji.
Po za tym fajne jest to ,że ja się po prostu odmłodziłam hihihi:-)
Po tylu latach trudniej by było mi się zdecydować na trzecie dziecko a na drugie jak najbardziej.
Wiadomo byłam troszkę przerażona ale teraz widzę tylko tego same dobre strony.
Myślę,że każda z nas jak ma odchowane dzieciaczki marzy by jeszcze raz przytulić takiego maluszka,który kocha nas bez warunkowo, nie pyskuje :tak: i nie ma fochów:)))
Ja mam braci młodszych ode mnie o 2 i 12 lat.Dzisiaj kiedy jesteśmy już własciwie dorośli mam z nimi taki sam kontakt ani gorszy anie lepszy :-)
Wiadomo jest to każdego indywidualna sprawa kiedy i ile będzie miał dzieci ale czasem wiadomo jak to w życiu jest nie zawsze te plany nam wychodzą.

Witam ja mam 4,5-letniego synka i do tej pory myślałam że pozostanie jedynakiem(ja również jestem jedynaczką i bardzo mi z tym dobrze :blink: chociaż ostatnio zaczełam się zastanawiać czy nie miło by mieć siostrę która mogłaby być np.moją przyjaciólką)
Więc wracając do synka...ostatnio zakiełowała we mnie myśl o drugim dziecku. Do tej pory na myśl o dwójce dzieci które jedno dziecko ciągne za ręke drugie pcham w wózku jakoś mnie przerażała. A teraz ta myśl budzi we mnie miłe uczucia, nadzieję i radość więc myślę że dojrzałam do drugiego dziecka:-)
I tak się zastanawiam czy ta różnica (to będzie ok. 5,5 roku może więcej)jest w porządku, no bo raczej nie będą mieli wspólnych zainteresowań w przyszłoci.Ale teraz jest w miarę duży by mi pomóc w różnych drobnostach przy dziecku:confused:
Czy któraś z was ma taką różnicę między dziećmi??

ze i tu sie wtrace hihi neska...moja szwagierka ma roznice wieku miedzy dziecmi 5 lat i powiem ci ze sama jestem w szoku, bo bawia sie ze soba, starszy z mlodszym, dogaduja sie dzieciaki ze soba swietnie....starszy oczywiscie uczy mlodszego np fikolkow hehe ale bardzo milo jest na nich popatrzec, bo tez myslalam ze to beda dwa rozne swiaty a jednak okazalo sie inaczej....

Hahaha witaj Kinga:-)
Kurcze no to pozazdrościć tylko, że dzieciaczki się tak dogadują.:happy2:
Myślę że dużą rolę odgrywają rodzice,może nawet największą, w jaki sposób nastawią starsze dziecko. Ja też mojego małego już nakręcam, opowiadam mu jak to będzie i na razie się cieszy, ale wiem że może być różnie. Igorek, nie jest rozpieszczony, ale czuje na sobie uwagę, a jak będzie drugie dziecko, to i dziadki, nie będą tylko dla niego i rodzice....:-:)-:)-(

Kiedy s myślałam rok, po roku....ale ja sama mam młodszego rok brata i wiem jak mamie było ciężko i jak się z nim tłukłam.
Do tego podobne ubrania:crazy: a biorąc pod uwagę to jak się zachowuje moje dziecko to kolejne będzie jak młody pójdzie do przedszkola!! Bo nawet nie myślę o tym, żeby było tylko jedno dziecko- mimo wcześniej wspomnianej kłótni z młodszym bratem, jakoś się dogadywaliśmy. Ze starszym rodzeństwem też. Tak wiec dla mnie różnica wieku około 3-4 lat.

pees. ja bedzie córka to będzie mogla podrywac kumpli brata :-)

Yzii nie liczyłabym na to że brat pozwoli!! Hehe z doświadczenia wiem że będzie usiłował trzymać z dala martwiąc się o siostrzyczkę:p:p A jak zaczną chłopaki przychodzić do domu to będzie stawał na głowie heh sprawdzał czy aby na pewno to nie jakiś chłystek hehe... No ale przecież nie musi tak być za każdym razem:D

A co do różnicy między dziećmi to ja chciałabym tak około 2 lata. Teraz rodze w sierpniu i myślimy o odczekaniu paru miesięcy żeby pozwolić się zregenerować mojemu organizmowi i zajmiemy się kolejnymi staraniami :D:D Oczywiście jak wszystko bedzie OK!

Hej!!!
Między naszymi dziećmi będzie różnica wieku 8,5 roku.Wszystko dlatego,że długo staraliśmy się o drugą dzidzię i dopiero niedawno nam się udało:-).Z pierwszą nie było problemów;-)
Fakt,uważam,że różnica wieku między nimi jest duża,ale mam nadzieję,że w przyszłości będą dla siebie wsparciem i że mimo wszystko będą ze sobą zżyte.
A jak będzie czas pokaże.Ze swojej strony postaramy się zrobić wszystko,aby tak było:-)

reklama
u mnie bedzie prawie dwa lata róznicy... trzecie dziecko tez chciałabym miec z taką małą róznicą... mam nadzieje ze nie zmienie zdania po drugim :-p:-D

Do góry