reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kiedy na zakupy ;)

a czy się później taki podgrzewacz nie nada do słoiczków ?
Nada się :tak: Zwłaszcza jak planujesz podgrzać obiadek, wyjść na spacer i nakarmić dopiero w parku.

Przypominało mi się jeszcze, że powinnam kupić takie nakładki na sutki, plastikowe z "kieszonką"
mówisz o takich muszlach?
AVENT - Wygodne muszle laktacyjne 6 szt (1413586064) - Aukcje internetowe Allegro

Ja pokarmu dużo nie miałam, to co odciągałam schodziło na bieżąco. A przechowywałam w butelce (od mleka) z taką specjalną nakrętką, wyżej były wstawione linki jak to wygląda.
Jeśli planujesz przechowanie pokarmu na dłużej to myślę że dobrze byłoby go zamrozić - jak się nie mylę to pół roku może być zamrożone (pewne nie jestem, trzeba by było poszperać w necie), więc wtedy te woreczki do mrożenia to będzie dobry pomysł.

Jak już jesteśmy przy karmieniu to ja dla siebie kupowałam jeszcze takie nakładki zabezpieczające sutki przed pogryzieniem przez bobo. Można w tym karmić dziecko, ale z tego co czytałam to niezbyt długo bo dziecko się przyzwyczaja i potem nie potrafi już z powrotem przestawić się na sutka. Niestety Marcel tak mi pociarachał sutki że aż mi krew leciała...nawet odciąganie laktatorem powodowało ponowne otwieranie się ran.
jpg.gif

Załączniki

• 313_01_5041.jpg
    313_01_5041.jpg
    2,9 KB · Wyświetleń: 26
reklama
No ale na szczescie pozniej daja troche kasy jak sie dziecko urodzi (dlatego oplaca mi sie tutaj mieszkac).
No widzisz...Kwartalnie nie jest dużo. A ja za wizytę z USG płacę 200 zł :wściekła/y: Co można za te 1 tys. becikowego... :-( Ale choć może podatkowo zyskam :-)
AVENT - Wygodne muszle laktacyjne 6 szt (1413586064) - Aukcje internetowe Allegro
Dokładnie o takich muszlach myślę barmanka79... ale jakaś odjechana cena jak za sztukę.... ??? Miałaś takie ?
Nakładki na sutki też kupię, ale pokarm to będę chciała przechowywać maksymalnie przez kilka dni, bo dłużej raczej nie będzie potrzeby.

Ostatnia edycja:
dziewczyny, zamiast kupować specjalne pojemniki do przechowywania mleka, które są dość drogie, można przechowywać w czyściutkich i sterylnych opakowaniach na mocz z apteki! Tak czytałam gdzieś.
A te osłonki o których piszecie moja ciocia używała przez cały okres karmienia (od urodzenia dziecka) i nie miała żadnych klopotów z sutkami dzięki temu.

Forever, nie nie miałam takich muszli. Myślałam by sobie je kupić ale jakoś tak zeszło... u mnie największy nawał mleczka był w nocy (młody mało się budził w nocy na mleko, na początku musiałam nastawiać sobie zegarek i wybudzać go ze snu na jedzonko). Używałam wkładek laktacyjnych :tak: Jak dla mnie najlepsze na noc były z Tommee Tippee (w ciągu dnia używałam innych, tańszych).

Aestima, czytałam kiedyś artykuł o tych osłonkach na piersi, jak jeszcze wpadne na niego to podrzuce linka.
Mi te osłonki uratowały karmienie piersią, przynajmniej na jakiś czas, bo potem studnia wyschła i tyle było mojego karmienia :-(

A o tych pojemnikach na mocz to też mam sprawdzony patent :tak::-):-)
Na odciągnięte mleczko ich nie używałam, ale doskonale sprawdziły się jak nadszedł czas wprowadzania gotowanych "mamusinych" obiadków.

Ostatnia edycja:
No tak.... ale jak jest z tą rozmiarówką osłonek :-( Po co ją wprowadzają skoro nie ma informacji jak się ją mierzy. Czy to zależy od wielkości biustu jakoś.... ????:confused:

poczytajcie sobie pod tym artykułem komenty mam stosujących osłonki. Ogólnie są b. zadowolone ,ale wymieniają plusy i minusy. Jak już mówilam moja ciocia używała przez cały okres karmienia piersią i była b. zadowolona- miała 2 komplety w takich plastikowych pudełeczkach i regularnie wyparzała sobie. W zeszłym roku w marcu widziałam w mothercare przecenione osłonki za 5zł, może w tym roku też będą- jak tak to na pewno kupię, najwyżej nie użyję, ale lepiej mieć.

co do rozmiaru-moja ciocia kupiła na oko "m" i było ok

a ja zrobiłam pierwsze zakupy związane z Maluchem! tzn zakupiłam laktator ręczny tommee tippee, butelki tej właśnie firmy (na jakimś forum wyczytałam, że przez to, że smoczki mają bardzo specyficzny kształt zbliżony do kształtu piersi dzieciaczek nie odzwyczaja się od piersi, więc będą dobre na jakiejś wyjścia mamy), podgrzewacz tej firmy również (bardziej ze względu na przyszłościowe podgrzewanie rzeczy innych niż mleczko mamy) i jeszcze parę innych pomniejszych rzeczy... trudne to są sprawy przyznam jeśli ktoś nie ma w tym względzie żadnego doświadczenia!
A co do wózków to dla mnie czarna magia! podoba mi się x-lander i graco quattro deluxe, ale te wózki nie mają przekładanej rączki jeśli dobrze się orientuję. Więc może coś doradzicie? Tzn moje potrzeby: wózek do spacerów raczej wertepowych (polne ścieżki, las itp.), raczej nie będzie używany w komunikacji publicznej, z przekładaną rączką, spacerówka z tacką dla dzieciaczka (widziałam na przykładzie siostrzenicy jak przydatny bajerek to jest), czterokołowiec (trójkołowce po prostu wizualnie do mnie nie przemawiają), no i najlepiej było by gdyby był to jeden z zestawów 3w1 czy tzw. travel systems... więc może jeśli ktos ma podobne wymagania to coś wspólnie wymyślimy?

No tak.... ale jak jest z tą rozmiarówką osłonek :-(
szczerze - to ja nawet nie wiedziałam że są rozmiarówki :zawstydzona/y: Jak mnie Marcelito pogryzł to wygoniłam mężowego do apteki, kupił mi Aventa. Nie wiem jaki mam rozmiar (teraz nie sprawdzę bo te wszystkie "dzieciowe" rzeczy mam na strychu). Nie mam pojęcia jak dobrać odpowiedni rozmiar :sorry2: Chyba "na oko" :nerd:

Aestima, najlepiej właśnie poczytać opinie już mam które używały osłonek :tak:
Choć przyznam ja w osłonkach karmiłam dość krótko, do wygojenia się ran na sutkach.. brakowało mi tego dotyku małego noska na mojej piersi, tych małych słodkich usteczek na mojej skórze ;-):-):-)

Kasiawilde, ja przy starszym dziecku wszystko miałam z Tommee Tippee i uważam że to był dobry wybór. Teraz też postąpie tak samo. Jedynie laktator miałam pożyczony z Aventa, więc dokupiłam tylko jedną małą buteleczkę.
Co do wózka, cóż ciężko doradzić.. najlepiej przejsć się do sklepu, podotykać, pospacerować po sklepie itd.

U mnie wcześniejszy wybór co do wózka był bardzo prosty, wiedziałam czego chce od niego (nie mieliśmy wtedy samochodu więc ważne dla mnie było by wózek miał dwie rączki - bym mogła powiesić na nich siatki z zakupami, ważne było by miał duży kosz na zakupy, skrętne koniecznie małe kółka, by w zestawie miał fotelik samochodowy z możliwością wpięcia do ramy wózka, wszelkie dodatki - typu śpiworki - bym nie musiała nic dokupowywać). Mój wybór padł na Silver Cross.
280870e5.jpg

Teraz już nie zależy mi na tym, na czym mi kiedyś zależało ;-) i najprawdopodobniej kupiłabym jakieś X-landera :tak:

reklama
Traschka, super, że możecie pozwolić sobie jednak na nowy :) Wybierzesz taki jaki będzie Ci się najbardziej podobał, a nie taki jak się trafi ;)

Kasiawilde, gratuluję zakupów :) Szczerze odradzam Ci zakup graco, są strasznie trzeszczące, generalnie to był mój wózkowy koszmar... Jesli chodzi o przekładaną rączkę, to też przemyśl, czy na pewno tego potrzebujesz, wózki z przekładaną rączką mają zazwyczaj dobrze "wyważoną" tylko jedną stronę (tzn jeden kierunek jazdy) i tak np. bardzo ciężko podjechać pod krawężnik w tym drugim kierunku jazdy... Lepszym rozwiązaniem (chociaż cięższym do wykonania " w terenie") jest możliwość wpięcia siedziska w stelaż w obie strony...

Barmanka, dla mnie dwie rączki w wózku to był koszmar, jestem przyzwyczajona, że często musze prowadzić wózek 1 ręką, a w przypadku dwóch rączek to praktycznie niewykonalne... Dlatego nawet jak szukałam lekkiej i małej po złożeniu spacerówki, musiała mieć 1 rączkę, wtedy wybrałam chicco simplicity i mam go do teraz. Niezły, ale pewnie teraz kupię coś nowego :)

Do góry